«Οι MMSC επιστρέφουν για το πρόγραμμα των κορβετών του ΠΝ» λένε οι Αμερικανοί

Lockheed Martin: «Το πρόγραμμα του ΠΝ έχει πολλά κομμάτια»

Η Lockheed Martin θέλει να επαναφέρει την πρότασή της για τις MMSC τις οποίες επιχείρησε να παρουσιάσει ως... φρεγάτες αλλά αυτή την φορά για να κερδίσει το πρόγραμμα της ελληνικής κορβέτας.

Η ελληνική κυβέρνηση συζητούσε με τους Αμερικανούς για την μελλοντική φρεγάτα του ΠΝ (που όλοι γνώριζαν ότι η MMSC ήταν ακατάλληλη) για ένα σκάφος το οποίο οι ίδιοι τώρα το επαναφέρουν ως... κορβέτα.

Όμως στην περίπτωση της κορβέτας θα παρουσιαστεί μία άλλη έκδοση της MMSC με εκτόπισμα 2.500 τόνων.

Αναλυτές είπαν στο Breaking Defense το περασμένο καλοκαίρι η Lockheed, η οποία προσέφερε μια προσαρμοσμένη έκδοση του Multi-Mission Surface Combatant και τον Σεπτέμβριο η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με την Naval Group. 

Στη συνέχεια, τον Δεκέμβριο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια για ξένες στρατιωτικές πωλήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση.

Περίπου 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια αφορούσαν την προσφορά πλοίων της Lockheed, αλλά παραμένουν 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για αναβάθμιση όπλων και εκσυγχρονισμό πλοίων, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (εννοώντας τις ΜΕΚΟ).

Αυτές οι προσφορές παραμένουν λένε οι Αμερικανοί!

«Ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού Ναυτικού έχει πολλά κομμάτια», είπε ο Joe DePietro, στέλεχος της Lockheed Martin, στο Breaking Defense κατά τη διάρκεια του συμποσίου του Surface Navy Association την περασμένη εβδομάδα. 

Όπως η προμήθεια νέων φρεγατών, η αναβάθμιση των MEKO, η βελτίωση των δυνατοτήτων στον ηλεκτρονικό πόλεμο, με τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση ελικοπτέρων τύπου MH-60R (Romeo) και του συστήματος διαχείρισης μάχης τύπου COMBATSS-21, ενώ αποκάλυψε ότι οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση θα ξεκινήσουν σύντομα.

Ο DePietro είπε επίσης ότι οι Έλληνες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για ένα πρόγραμμα κορβέτας, ένα πλοίο που είπε ότι μπορεί να μοιάζει με το "Littoral Comat Ship plus ή ακόμα και το lite MMSC", αναφερόμενος στο Multi-Mission Surface Combatant της Lockheed. 

«Μια κορβέτα είναι ένα μικρότερο πολεμικό πλοίο που γενικά ορίζεται ότι είναι μεταξύ 500 και 2.000 τόνων».

«Το επίσημο αίτημα δεν το ζητάει συγκεκριμένα, αλλά με βάση τις συναντήσεις που είχαμε, μιλούν για κορβέτες. Ρώτησαν τη Lockheed Martin για αυτά ενώ βρισκόμαστε στη χώρα και μιλούν με πολλές άλλες χώρες και πωλητές για πιθανές κορβέτες για το μέλλον», είπε.

Συνεπώς δεν τελειώσαμε με τις ΜΜSC. Θα τις επαναφέρουν πάλι.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV