«Μπαράζ» δολοφονιών και «αυτοκτονιών» στην Aselsan από το 2006 και μετά

Ο «αγγελικός» κόσμος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας

Περίεργες «αυτοκτονίες», ατυχήματα και δολοφονίες συμβαίνουν στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και συγκεκριμένα στην Aselsan, από το 2006 και μετά.

Στην εταιρεία αυτή, υπάρχει ένα θέμα ύποπτων θανάτων που αφορά τους μηχανικούς της εταιρείας όπως  σημειώνει τούρκικο δημοσίευμα.

Αιτίες της απώλειας της ζωής των μηχανικών είναι η αυτοκτονία, η δηλητηρίαση από αέριο, η ηλεκτροπληξία ή τα τροχαία ατυχήματα.

Οι μηχανικοί επέβλεπαν σημαντικά προγράμματα για την παραγωγή και ανάπτυξη τουρκικών οπλικών συστημάτων.

Ανάμεσα στα ονόματα των μηχανικών των οποίων ο θάνατος ανακοινώθηκε από αυτοκτονία:

 Χουσεΐν Μπασμπίλεν

Βρέθηκε νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του, με κομμένο λαιμό και αστράγαλο με μαχαίρι, μία ημέρα πριν κάνει την παρουσίαση σε σημαντικά έργα που είχε αναλάβει στη βιομηχανία όπλων και τεχνολογίας το 2006. Μάλιστα ο σκληρός δίσκος (μνήμη) που μετέφερε δεν βρέθηκε.

Αλί Ουνάλ

Ο 30χρονος μηχανικός πέθανε στις 17 Ιανουαρίου 2007, πυροβολήθηκε στο κεφάλι.

Εργαζόταν για τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16, των συστημάτων ελέγχου διοίκησης και κρυπτογράφησης, ενώ επίσημα ειπώθηκε ότι αυτοκτόνησε.

Εβρίμ Γιαντσέκεν

Έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιανουαρίου 2007 σε ηλικία 26 ετών. Πέθανε αφού έπεσε από τον έκτο όροφο του κτιρίου που εργαζόταν για την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων. Λέγεται ότι αυτοκτόνησε.

Μπουρχανατέιν Βολκάν

Πέθανε στις 7 Οκτωβρίου 2007 σε ηλικία 28 ετών. Το  έργο του ήταν να αναπτύξει προγράμματα σχετικά με τα αεροσκάφη που θα κατασκεύαζε η Τουρκία.

Βρέθηκε νεκρός στην αίθουσα του αξιωματικού υπηρεσίας της Διοίκησης Στρατιωτικών Σχολών BANDO στην Άγκυρα, λέγεται ότι αυτοκτόνησε με πιστόλι.

 Χακάν Οκσούζ(41)

Πέθανε το 2012 σε ύποπτο τροχαίο ατύχημα στην οδό Eskişehir, ήταν ειδικός σε έργα μικροηλεκτρονικών και ηλεκτροοπτικών, η αιτία του θανάτου του λέγεται ότι ήταν από τροχαίο.

Ερντέμ Ουγούρ

Πέθανε στις 16 Ιανουαρίου 2015 (28 ετών), βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Άγκυρα και ανακοινώθηκε ότι αυτοκτόνησε με δηλητηρίαση από αέριο.

Ήταν ειδικός στο μαγνητικό πεδίο, συμμετείχε σε έργα όπως μαχητικά αεροσκάφη F-16, drones, άρματα μάχης και άλλα οπλικά συστήματα.

Εκρέμ Παριλντάρ

Έφυγε από τη ζωή το 2017, σε ηλικία 32 ετών, ηλεκτρονικός μηχανικός στην Aselsan.

Έπεσε από τον 14ο όροφο κτιρίου 15 χλμ. από το σπίτι του. Ειδικεύτηκε στα «εγχώρια αμυντικά συστήματα».

Χαφίζ Κότσα

Ο 32χρονος μηχανικός  δολοφονήθηκε από άτομα που ισχυρίστηκαν ότι είχαν έρθει σε αυτόν για να αγοράσουν το αυτοκίνητό του που πουλούσε διαδικτυακά το 2006.

Ο Μουσταφά Ντερμαντζί, ο οποίος ομολόγησε τη δολοφονία του μηχανικού Χαφίζ Κότζα, συνελήφθη.

Σαντίκ Κόρογλου

Ο ταξίαρχος Κόρογλου είναι ένας από τους υποστηρικτές της ομάδας Φετουλάχ Γκιουλέν που προκάλεσε το πραξικόπημα, συνελήφθη τη νύχτα του απόπειρας πραξικοπήματος το 2016.

Πολλοί στην Τουρκία πίσω από τους θανάτους αυτούς βλέπουν ξένες υπηρεσίες και «φωτογραφίζουν» το Ισραήλ και την Σ.Αραβία ενώ άλλοι βλέπουν την ίδια την ΜΙΤ και κάποια σκοτεινά παρακλάδια της.

Η Aselsan είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες στην τουρκική αμυντική βιομηχανία λόγω του τεράστιου όγκου παραγωγής της και η εταιρεία θεωρείται μία από τις 100 κορυφαίες εταιρείες αμυντικών βιομηχανιών στον κόσμο.

Οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιείται η ASELSAN, η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, μπορούν να συνοψιστούν:

Τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας

Τεχνικές αμυντικών συστημάτων

Μικροηλεκτρονική, καθοδήγηση και οπτοηλεκτρονική

Ραντάρ και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου

Συστήματα μεταφοράς, ασφάλειας, ενέργειας και αυτοματισμού.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV