Το Κοινοβούλιο των Σέρβων της Βοσνίας συνεδριάζει σήμερα στην Μπάνια Λούκα για να εκκινήσει την διαδικασία για την αποχώρηση από τους κοινούς θεσμούς της Βοσνίας, κυρίως από τον στρατό, παρά τις προειδοποιήσεις των δυτικών δυνάμεων.

Η συνεδρίαση της Συνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska, σερβική οντότητα της Βοσνίας) πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Μίλοραντ Ντόντικ. Ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας επισείει εδώ και χρόνια την απειλή της απόσχισης, αλλά αυτή την φορά φαίνεται ότι κάνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ, 62 ετών, μέλος της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας, καταγγέλλει συστηματικά ότι η χώρα στην συλλογική ηγεσία της οποίας συμμετέχει είναι «ανέφικτη».

Ο Ντόντικ υπήρξε κάποτε ήταν προστατευόμενος των δυτικών δυνάμεων. Σήμερα υποστηρίζεται από την Μόσχα.

Κατηγορεί τους Δυτικούς ότι έχουν με τα χρόνια αποδυναμώσει την Σερβική Δημοκρατία ενισχύοντας το κεντρικό κράτος μέσω της επιβολής μεταρρυθμίσεων, σε μία διαδικασία που επιθυμούν οι Μουσουλμάνοι της Βοσνίας.

«Εάν δεν έχουμε τώρα τα πολιτικά αντανακλαστικά (…) σε δύο χρόνια δεν θα έχουμε πια τίποτε για να υπερασπισθούμε», δήλωσε.

Η ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον έδωσε τέλος το 1995 στον πόλεμο μεταξύ των κοινοτήτων της Βοσνίας (100.000 νεκροί), αλλά επικύρωσε την διαίρεση της Βοσνίας σε δύο οντότητες, την Σερβική Δημοκρατία και μία κροατομουσουλμανική οντότητα.

Στα μεταπολεμικά χρόνια, ένα αδύναμο κεντρικό κράτος συγκρότησε κοινούς θεσμούς, στρατό, δικαιοσύνη, φορολογική διοίκηση και υπηρεσίες Πληροφοριών.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ δηλώνει η μεταβίβαση εξουσιών από τις οντότητες προς την κεντρική κυβέρνηση έγινε με 140 αποφάσεις.

Και θέλει την επιστροφή όλων αυτών των εξουσιών στην Σερβική Δημοκρατία, αρχής γενομένης από τον στρατό, την δικαιοσύνη και την φορολογική διοίκηση.

Το κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας θα ξεκινήσει σήμερα την διαδικασία με την υιοθέτηση των «συμπερασμάτων» που θα δίνουν στην κυβέρνηση της σερβικής οντότητας προθεσμία έξι μηνών για την «ανάκτηση των μεταβιβασθεισών εξουσιών», σύμφωνα με στέλεχος του κόμματος του Ντόντικ (SNSD).

Η ανακοίνωση του Μίλοραντ Ντόντικ τον Σεπτέμβριο ότι η σερβική οντότητα θα δημιουργήσει στρατό ανησύχησε την Ουάσινγκτον που έχει στείλει στην Βοσνία διπλωμάτες για να εκφράσουν εν νέου την αμερικανική υποστήριξη προς την εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας και τους κεντρικούς κρατικούς της θεσμούς. Το Συμβούλιο Εφαρμογής της Ειρήνης, που εποπτεύει την τήρηση της συμφωνίας του Ντέιτον, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η «μονομερής αποχώρηση» από τους ομοσπονδιακούς θεσμούς δεν είναι δυνατή και προειδοποίησε με «συνέπειες» οποιαδήποτε πλευρά παραβιάσει την ειρηνευτική συμφωνία.

Η ανακοίνωση δεν υπεγράφη από την Ρωσία, που συμμετέχει στο Συμβούλιο μαζί με τις δυτικές δυνάμεις. «Οι άνθρωποι που ηγούνται της Σερβικής Δημοκρατίας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν», δήλωσε ο Μίλοραντ Ντόντικ, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» την συνεδρίαση του κοινοβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ