Σε μία πρωτοφανή δήλωση προχώρησαν οι Στόλτενμπεργκ και Μπλίνκεν απαντώντας στο αίτημα του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν για νομικές εγγυήσεις για την ρωσική ασφάλεια και για τον τερματισμό της «προώθησης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή».

Στη δήλωσή τους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λετονία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken είπαν πως η Ρωσία «δεν έχει δικαίωμα να έχει δικά της συμφέροντα» ενώ επί της ουσίας προαναγγέλλουν και οι δύο την μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ!

Συγκεκριμένα ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι δεν αποδέχεται την ιδέα «η Ρωσία να μπορεί να έχει τα δικά της συμφέροντα» ή ότι «η χώρα μπορεί να έχει τη δική της σφαίρα επιρροής».

Θα είχε ενδιαφέρον να υπήρχε έστω ένας δημοσιογράφος που να ρωτούσε τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ εάν θεωρεί ότι οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν δικά τους συμφέροντα και δική τους σφαίρα επιρροής, αλλά μάλλον δεν θα την απαντούσε.

Ο Στόλτενμπεργκ το ανακοίνωσε, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Ρίγα μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ και απαντώντας στο ερώτημα για την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία:

«Η ίδια η διατύπωση της ερώτησης αντανακλά μια θέση που πρέπει να μας προκαλεί υποψίες και η οποία είναι απαράδεκτη. Αυτή είναι η θέση ότι η Ρωσία έχει μια σφαίρα συμφερόντων».

«Αυτό σημαίνει de facto παραδοχή ότι η Ρωσία μπορεί να ελέγξει τι κάνουν ή δεν κάνουν οι γείτονές της. Και αυτός είναι ο κόσμος στον οποίο δεν θέλουμε να επιστρέψουμε.

Ένας κόσμος στον οποίο μεγάλες χώρες θα μπορούσαν να επιβάλουν περιορισμούς στο τι θα μπορούσαν να κάνουν τα κυρίαρχα ανεξάρτητα έθνη.

Εγώ ο ίδιος κατάγομαι από μια μικρή χώρα στα σύνορα με τη Ρωσία και χαίρομαι πολύ που οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ δεν σεβάστηκαν ποτέ το υποτιθέμενο δικαίωμα της Ρωσίας να δημιουργήσει τη σφαίρα επιρροής της στο βορρά, και ότι η Νορβηγία, ως μια μικρή ανεξάρτητη χώρα, πρέπει ή δεν πρέπει» , συνέχισε.

«Και το ίδιο συμβαίνει με την Ουκρανία» , συνέχισε. «Η Ουκρανία είναι μια ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα με διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα, τα οποία εγγυάται, μεταξύ άλλων, η Ρωσική Ομοσπονδία.

Αυτά τα όρια πρέπει να γίνονται σεβαστά, συμπεριλαμβανομένου του Ντονμπάς και της Κριμαίας ως τμήμα της Ουκρανίας. Επομένως, η ίδια η ιδέα ότι η υποστήριξη του ΝΑΤΟ για μια ανεξάρτητη χώρα είναι μια τέτοια πρόκληση [κατά της Ρωσίας] είναι απλώς εσφαλμένη. Το ΝΑΤΟ απλώς τηρεί τη βούληση του ουκρανικού λαού », κατέληξε.

«Η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο ή να ψηφίσει σε αυτό το θέμα και επίσης δεν μπορεί να προσπαθήσει να δημιουργήσει τη δική της σφαίρα συμφερόντων», κατέληξε ο Γενικός Γραμματέας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έκανε επίσης δήλωση, σχολιάζοντας τη δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο για τη μη προώθηση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά όπως αναφέρει το defencenet.ru.

Καταρχάς, ο Άντονι Μπλίνκεν τόνισε ότι «εξέπληξε τη δήλωση Πούτιν για την απειλή από την Ουκρανία».

Ο υπουργός Εξωτερικών το χαρακτήρισε «κακό αστείο» και δήλωσε ότι οι ενέργειες του ΝΑΤΟ είναι αμυντικές:

«Δεν απειλούμε τη Ρωσία, δεν έχουμε επιθετικές προθέσεις έναντι της Ρωσίας. Οι ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία ή το ΝΑΤΟ αποτελούν απειλή για τη Ρωσία είναι εντελώς λανθασμένοι».

Εν ολίγοις η λογική του Μπλίνκεν είναι  εξής: Το ΝΑΤΟ μπορεί να φτάσει έξω από τα ρωσικά σύνορα και να εγκαταστήσει κάθε είδους οπλισμό, συμπεριλαμβανομένου πυρηνικών κεφαλών και να έχει τη δυνατότητα να χτυπήσει την Μόσχα μέσα σε πέντε λεπτά επιδιώκοντας να μην υπάρξει ούτε καν η ρωσική αντίδραση της λεγόμενης «Mutual Destruction» που υπήρχε επί Ψυχρού Πολέμου.

Αυτός είναι ο λόγος της δημιουργίας των ρωσικών υπερηχητικών όπλων, για να μπορούν να απαντήσουν άμεσα οι Ρώσοι σε ένα αιφνίδιο πλήγμα από το ΝΑΤΟ ή στην περίπτωση που οι ΗΠΑ τεθούν σε κατάσταση DEFCON 5.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ