Ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, και de facto ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), θα βρίσκεται σήμερα στην Άγκυρα για να έχει επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο Ερντογάν όπου θα συζητηθούν οικονομικά ανοίγματα δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Αθήνα ανησυχεί για την ξαφνική επαναπροσέγγιση των ΗΑΕ με την Τουρκία ειδικά σε μία εποχή που οι ελληνικές σχέσεις με τα ΗΑΕ χαρακτηρίζονται στρατηγικές.

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, των οποίων οι σχέσεις μέχρι πρόσφατα ήταν διαλυμένες και αλληλοκατηγορούνταν για «εχθρική» συμπεριφορά στη διεθνή σκηνή και πολλά περιφερειακά ζητήματα, βελτιώθηκαν με προσπάθειες εξομάλυνσης που έχουν αποκτήσει δυναμική τους τελευταίους μήνες.

Η συνάντηση του Σεΐχη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, θα σηματοδοτηθεί από επιχειρηματικές συνομιλίες, καθώς οι δυο χώρες προσπαθούν να γυρίσουν σελίδα μετά από μια δεκαετία “παγωμένων” σχέσεων. Εάν οι επαφές οδηγήσουν σε οικονομικές συμφωνίες, που θα βελτιώσουν την κάκιστη οικονομική κατάσταση της Τουρκίας, ο Σεΐχης θα μπορούσε να παρομοιαστεί με τον Μάγο Μελχιόρ, που πρόσφερε χρυσό στον νεογέννητο Ιησού.

Αυτά τα περί… Μελχιόρ δεν τα λέμε εμείς αλλά το Βloomberg το οποίο θεωρείται από τα κύρια ΜΜΕ των Δημοκρατικών και στηρίζει την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Οι προσπάθειες εξομάλυνσης μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ είναι μια συνεχής διαδικασία από τα τέλη του 2020. Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η αφετηρία αυτής της διαδικασίας είναι η νίκη του υποψηφίου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις αμερικανικές εκλογές και η στροφή της Ουάσιγκτον προς μια ενεργό εξωτερική πολιτική ξανά.

Πολλές χώρες, όπως η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, προτίμησαν να κάνουν σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική τους πολιτική μετά την άνοδο του Μπάιντεν στην εξουσία αναφέρει το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σε σύντομες δηλώσεις Άγκυρας και Άμπου Ντάμπι, ανακοινώθηκε ότι «οι διμερείς σχέσεις θα επανεξεταστούν σε όλες τους τις διαστάσεις και θα συζητηθούν τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας» στη συνάντηση Ερντογάν-ΜΒΖ. Σημειώθηκε επίσης ότι τα μέρη θα ανταλλάξουν απόψεις για τρέχοντα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Προβλέπεται ότι η Άγκυρα, που δίνει μεγάλη σημασία στο ζεστό χρήμα και τις επενδύσεις από τον Κόλπο για την τουρκική οικονομία, η οποία διέρχεται μια δύσκολη περίοδο, θα επιδιώξει συμβιβασμό με το Άμπου Ντάμπι για τα θέματα που τους χωρίζουν.

Αυτή η πρώτη αυτή επίσκεψη έχει ιστορικό χαρακτήρα καθώς είναι η πρώτη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Τουρκία στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και χρόνια. 

Οι τελευταίες επίσημες επισκέψεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΑΕ πραγματοποιήθηκαν κατά τις αμοιβαίες επισκέψεις των Υπουργών Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του Σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχιάν το 2016.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι καλές για την ελληνική πλευρά. Η επαναπροσέγγιση Τουρκίας και ΗΑΕ θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ελληνική εξωτερική πολιτική η οποία στηρίζεται σε μία στρατηγική σχέση με τα ΗΑΕ με το δεδομένο πως τα Εμιράτα θεωρούσαν μέχρι τώρα την Τουρκία ως εχθρική χώρα.

Επίσης πρέπει να προβληματίσει την Αθήνα ο ύποπτος ρόλος της κυβέρνησης Μπάιντεν ενώ ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν συνομίλησε για πρώτη φορά από το 2013 με τον πρόεδρο και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Άλλο το Ισραήλ με πρωθυπουργό τον «Μπίμπι» Μ.Νετανιάχου και άλλο με πρωθυπουργό τον Ναφτάλι Μπένετ.

Σημειώνεται ότι ο αγωγός EastMed ήταν κατεξοχήν ιδέα του Μ.Νετανιάχου και από τότε που έχασε την πρωθυπουργία το όνομα του αγωγού δεν συζητιέται ιδιαίτερα…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ