Στις αρχές Νοεμβρίου, οι αρχές της Σομαλίας κατάσχεσαν έξι αποσυναρμολογημένα τουρκικά drones στο διεθνές αεροδρόμιο του Μογκαντίσου με τα οποία η Άκυρα σκοπεύει να εξοπλίσει τις φίλα γι΄αυτήν προσκείμενες ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις του Σαχέλ και την σομαλική Αλ Σεμπάμπ όπως αποκαλύπτει το defencenet.ru 

Ωστόσο, η τουρκική πίεση ανάγκασε τις αρχές της Σομαλίας να απελευθερώσουν τους Τούρκους μηχανικούς που συνόδευαν την αποστολή. 

Οι μηχανικοί υποστήριξαν ότι τα drones προορίζονταν για γεωργικούς σκοπούς!

Αυτή η αμφιλεγόμενη ανακάλυψη έγινε από τον κορυφαίο αμυντικό αναλυτή και ακαδημαϊκό του αμερικανικού Πενταγώνου με έδρα την Ουάσινγκτον, Μάικλ Ρούμπιν.

«Θα ήταν περίεργο να υποθέσουμε ότι οι δηλώσεις των κρατουμένων Τούρκων μηχανικών ήταν αληθινές. 

Η τιμή των drones είναι 780.000 δολάρια, κάτι που απέχει πολύ από τις οικονομικές δυνατότητες οποιουδήποτε Σομαλού αγρότη.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις τουρκικές άδειες εξαγωγής, τα drones έχουν διάρκεια πτήσης 3-4 ώρες και ωφέλιμο φορτίο που υποδηλώνει στρατιωτικό και όχι αγροτικό ρόλο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία βοήθησε στην κατασκευή μιας μεγάλης βάσης drone, στελεχωμένης από Τούρκους και Σομαλούς αξιωματικούς των πληροφοριών, παράλληλα με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας της Σομαλίας, μια υπηρεσία που υποστηρίζει αντί να μπλοκάρει τις πιο ριζοσπαστικές τρομοκρατικές ομάδες της χώρας. 

Καθώς η Τουρκία παρέχει βοήθεια όχι μόνο σε τρομοκρατικές ομάδες της Σομαλίας, αλλά και στο καθεστώς γενοκτονίας στην Αιθιοπία  (το οποίο δεν διεξάγεται μόνο από την παλαιορθόδοξη ομοσπονδιακή κυβέρνηση όπως υποστηρίζει ο Ρούμπιν, οι Αιθίοπες είναι Κόπτες Χριστιανοί ή αλλιώς οι Πρώτοι Ορθόδοξοι μέχρι την Β΄Οικουμενική Σύνοδο ,αλλά κυρίως από τους αντάρτες του Τιγκράι οι οποίοι μυστηριωδώς κερδίζουν τις συγκρούσεις έναντι ενός ισχυρού ομοσπονδιακού αιθοπικού Στρατού για τα δεδομένα της Αφρικής) και τους Σουδανούς ισλαμιστές.

Η βάση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Μογκαντίσου αποτελεί σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Οι δυνάμεις στη Σομαλία, την Αιθιοπία και το Σουδάν που ενδιαφέρονται για ένα δημοκρατικό μέλλον αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερο απειλές, αλλά αγνοούνται από τη Δύση.

Η βάση των drone στη Σομαλία δεν είναι το μόνο πρόβλημα.

Στις αρχές του 2021, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είχε κατασκευάσει μια βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα εδάφη της Κύπρου που κατέλαβε το 1974.

«Η Τουρκία για εμάς δεν είναι 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η Τουρκία για εμάς είναι παντού», είπε χαρακτηριστικά τότε ο Ερντογάν.

Η αεροπορική βάση Gechitkale, όπως τη μετονόμασε ο Ερντογάν, επεκτείνει την κάλυψη του τουρκικού στόλου μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθιστώντας δυνατή την απειλή κατά του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της διώρυγας του Σουέζ και της ναυτιλίας στην Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

Σημειώνεται ότι και τοο Ιράν χρησιμοποίησε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη του για να χτυπήσει τη Σαουδική Αραβία και εξήγαγε κεφάλαια για να τα κατασκευάσει και η Χεζμπολάχ, η σιιτική ισλαμιστική παραστρατιωτική ομάδα Asaib Ahl al-Haqq και οι Χούθι οι οποίοι διεξήγαγαν ισχυρό κτύπημα στο διυλιστήριο της Τζέντα στην Σαουδική Αραβία με χρήση 14 drones.

Ο Λευκός Οίκος δεν πρέπει να αγνοήσει αυτές τις επιθέσεις: τα drones θα γίνουν πιο ακριβά και πιο εξελιγμένα με την πάροδο του χρόνου και της εμπειρίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αναπτύξουν μια πολύπλευρη στρατηγική αντίδρασης. Το Κογκρέσο πρέπει να διασφαλίσει ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ που απειλούνται από τουρκικά, ιρανικά ή πακιστανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα – τόσο όσον αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όσο και την άμυνα έναντι των drones.

Η Τουρκία αναπτύσσει drones στα κατεχόμενα της Βόρειας Κύπρου; Αυτό σημαίνει ότι, σε αυτή την περίπτωση, το Πεντάγωνο θα πρέπει να παρέχει drones σε Κύπρο και Ελλάδα για να εξισορροπήσει τις απειλές.

Ο τουρκικός Στρατός προμηθεύει drones στην ολοένα και πιο ασταθή κυβέρνηση της Σομαλίας;

Και δεν είναι καιρός τότε να παρέχουμε στην Κένυα και σε άλλες γειτονικές χώρες UAV για την καταπολέμηση της τουρκικής απειλής;

Το Ιράν και η Τουρκία προμηθεύουν drones στην Αιθιοπία για να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον του λαού τους;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να δώσουν κάποιου είδους απάντηση.

Η ίδια ανάγκη προστασίας υπάρχει στην Αρμενία, στα Εμιράτα και στη Σαουδική Αραβία. Η Ινδία θα πρέπει επίσης να αγωνιστεί για ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα καθώς το Πακιστάν και πιθανώς ακόμη και η Τουρκία προμηθεύουν drones σε τρομοκράτες στο Κασμίρ.

Το Ισραήλ είναι μια πιο δύσκολη περίπτωση, καθώς δεν είναι μόνο πιθανό θύμα επιδρομών τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και πρόβλημα: η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να ασκήσει οικονομική και διπλωματική πίεση για να διακόψει την προμήθεια ισραηλινών drones στην Αιθιοπία και το Αζερμπαϊτζάν.

Η παθητική θέση των Ηνωμένων Πολιτειών μπροστά στην αυξανόμενη απειλή είναι τόσο η απώλεια μιας ηγετικής θέσης όσο και η ευθύνη που αυτή συνεπάγεται.

«Η σχέση με την Αμερική υποτίθεται ότι είναι ένας δρόμος προς την ασφάλεια, όχι μια απειλή για έναν σύμμαχο».

Ο Μάικλ Ρούμπιν θεωρείται «γεράκι» των Δημοκρατικών και οι εισηγήσεις του επηρεάζουν ακόμα και κυβερνήσεις… Ρεπουμπλικάνων.

Έχει σαφή αντιτουρκική θέση καθώς θεωρεί πως η Άγκυρα δεν εξυπηρετεί πλέον τα αμερικανικά συμφέροντα παρά μόνο τα δικά της και ζητεί την παραδειγματική της τιμωρία για παραδειγματισμό και των… υπολοίπων.

Σαχέλ ονομάζεται η στεπική λωρίδα γης νότια της ερήμου Σαχάρα στην Αφρική. Εκτείνεται, από δυτικά προς ανατολικά, από την βόρεια Σενεγάλη, συνεχίζει νότια Μαυριτανία, κεντρικό Μάλι, βόρεια Μπουρκίνα Φάσο, κεντρικό Νίγηρα, βόρεια Νιγηρία, κεντρικό Τσαντ, κεντρικό Σουδάν, μια μικρή έκταση στα βόρεια του Νότιου Σουδάν και καταλήγει στην βόρεια Ερυθραία στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας.

Όμως πλέον η Άγκυρα επεκτείνεται ακόμα πιο κάτω και «αγγίζει» την Κεντρική Αφρική.

Στόχος της είναι να επηρεάζει εξτρεμιστικές ομάδες όπου υπάρχουν μουσουλμανικοί πληθυσμοί ακόμα και στην… Νότια Αφρική.

Έτσι θα μπορεί να πιέζει τις ασταθείς αφρικανικές κυβερνήσεις για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά της και να της δίνουν γεωπολιτικό χώρο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ