Η Ουάσιγκτον αξιολογεί τη δυνατότητα αποστολής στρατιωτικών συμβούλων στο Κίεβο και διαφόρων τύπων όπλων, όπως τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Stinger (MANPADS) ενώ ήδη έχει αποστείλει αντιαρματικά συστήματα Javelin τα οποία και έχουν χρησιμοποιηθεί.

Όμως αυτή την φορά οι ΗΠΑ θέλουν να αποστείλουν ένα οπλικό σύστημα το οποίο δεν θα στρέφεται κατά των ρωσόφωνων του Ντόνμπας (αφού δεν διαθέτουν ούτε Αεροπορία ούτε μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα) αλλά τα εναέρια μέσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Το αναφέρει το CNN επικαλούμενο πηγές του.

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν αξιολογεί τη δυνατότητα αποστολής στρατιωτικών συμβούλων και νέου εξοπλισμού στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων όπλων», ανέφερε το κανάλι.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά θεωρούνται ως πακέτο βοήθειας, απαραίτητο στο πλαίσιο της απάντησης στην ενίσχυση της ρωσικής στρατιάς στα σύνορα με την Ουκρανία.

Πρόσφατα, το Κίεβο έχει επανειλημμένα δηλώσει τους φόβους του σε σχέση με επικείμενη ρωσική εισβολή.

Το Κρεμλίνο διαψεύδει αυτές τις πληροφορίες.

«Σύμφωνα με πηγές, στο πακέτο βοήθειας ενδέχεται να περιλαμβάνονται αντιαρματικοί πύραυλοι Javelin, καθώς και όλμοι. Συζητούνται επίσης συστήματα αεράμυνας, όπως πύραυλοι Stinger», αναφέρεται στην ανακοίνωση και δημοσιεύει το defencenet.ru.

Την ίδια ώρα, το CNN γράφει και για την ανησυχία της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την οποία η αποστολή τέτοιων όπλων μπορεί να θεωρηθεί από τη Ρωσία ως κλιμάκωση.

Το Κίεβο και τα δυτικά κράτη εξέφρασαν πρόσφατα ανησυχία για την υποτιθέμενη εντατικοποίηση των «επιθετικών ενεργειών» από τη Ρωσία κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Από την πλευρά της, η Μόσχα δηλώνει ότι η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα εντός της επικράτειάς της και κατά την κρίση της και η χώρα δεν απείλησε ούτε απείλησε κανέναν, γράφει το RIA Novosti.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σημείωσε νωρίτερα ότι οι δηλώσεις του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον για «ρωσική επιθετικότητα» γίνονται επειδή αναζητούν την ευκαιρία να βοηθήσουν το Κίεβο να αμυνθεί εναντίον της και είναι και αστείες και επικίνδυνες. 

Τόνισε επίσης ότι το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί να παρουσιαστεί ως θύμα της «ρωσικής επιθετικότητας», ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν ενοχλεί καθόλου να προχωρά σε προκλήσεις.

Από το 2014 και στην πραγματικότητα από την δεκαετία του ’90 όταν το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε σε χώρες του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, παρά την τότε αμερικανική υπόσχεση προς την Μόσχα ότι αυτό δεν θα γινόταν, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ έχουν στην κυριολεξία φτάσει έξω από τα ρωσικά σύνορα και μιλούν για «ρωσική επιθετικότητα».

Εύλογο είναι το ερώτημα, πως θα αντιδρούσαν οι ΗΠΑ αν ρωσικά στρατεύματα και ρωσικά οπλικά συστήματα εγκαθίσταντο σε χώρες γειτονικές των ΗΠΑ, π.χ. στην Καραϊβική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ