Στις επόμενες ημέρες οι Έλληνες πιλότοι θα ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους στον πύραυλο αέρος-αέρος Meteor ο οποίος θα εξοπλίζει τα 24 μαχητικά Rafale F3R που αποκτά η Πολεμική Αεροπορία το επόμενο διάστημα.

Και οι έξι χώρες οι οποίες έχουν τα δικαιώματα του πανίσχυρου πυραύλου αέρος-αέρος υπέγραψαν για να εντάξει η Ελλάδα στο οπλοστάσιό της ένα οπλικό σύστημα το οποίο όντως κάνει την διαφορά και φέρνει την απόλυτη εναέρια υπεροχή σε αυτόν που την κατέχει.

Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Σουηδία και Ιταλία είναι τα κράτη που ανήκουν στην κοινοπραξία της κατασκευάστριας εταιρείας MBDA Missile Systems η οποία κατασκευάζει τον πύραυλο.

Ο Meteor,  θεωρείται ο πιο σύγχρονος και ισχυρός πύραυλος αέρος-αέρος παγκοσμίως.

Mε την τρομακτική ακτίνα δράσης που μπορεί να φτάσει σύμφωνα με τον κατασκευαστή ακόμα και τα 250 χλμ και κυρίως έχει τη δυνατότητα να μην αφήνει καμία πιθανότητα επιβίωσης στο εχθρικό αεροσκάφος-Νo Escape Zone-σε ακτίνα τουλάχιστον 60 χλμ .

Αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι τα Ελληνικά Rafale θα μπορούν να στοχοποιούν και να πλήττουν τα Τουρκικά αεροσκάφη από πολύ μεγάλες αποστάσεις χωρίς καν να βρίσκονται μέσα στο βεληνεκές των εχθρικών πυραύλων.

Θα τα εγκλωβίζουν με το πανίσχυρο AESA ραντάρ και όταν θα πυροδοτούν οι πιθανότητες επιβίωσης των τουρκικών μαχητικών θα είναι… μηδαμινές.

Με δύο Meteor κάτω από τα φτερά του κάθε Rafale της ΠΑ θα έχει πλεονέκτημα έναντι των τουρκικών F-16.

Oι Έλληνες ιπτάμενοι θα εκπαιδευτούν από τους εκπαιδευτές της Armee D’el Air ενώ ήδη εκπαιδεύονται εντατικά πάνω στον Mica, τον έτερο πύραυλο αέρος-αέρος o οποίος θα εξοπλίζει τα Rafale.

Σε αυτούς που προέρχονται από τα Mirage και ο Mica είναι ο βασικός πύραυλός τους, είναι γνωστός.

Η συμφωνία με τους Γάλλους προβλέπει ότι κάθε Rafale που θα προσγειώνεται στην Τανάγρα και στην 114 Πτέρυγα Μάχης θα έρχεται στην Ελλάδα με το οπλισμό του.

Όμως το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Αρκούν οι 40 πύραυλοι Meteor που θα προμηθευτεί η Ελλάδα; Όχι, δεν αρκούν.

Ειδικά εάν οι ΗΠΑ ικανοποιήσουν το τουρκικό αίτημα για προμήθεια 40 καινούριων F-16 Viper και για εκσυγχρονισμό 80 παλαιότερων μαχητικών στο ίδιο επίπεδο.

Αν συμβεί αυτό, επί της ουσίας το Rafale ως εναέρια πλατφόρμα δεν υπερέχει του F-16 Viper και το μόνο στοιχείο υπεροχής θα είναι ο πύραυλος Meteor.

Αυτή η πιθανή εξέλιξη από μόνη της επιβάλει άμεση απόκτηση επιπλέον αριθμού πυραύλων αέρος-αέρος Meteor καθώς θα αποτελεί το μόνο ουσιαστικό πλεονέκτημα της ΠΑ έναντι του τουρκικού ανανεωμένου αεροπορικού στόλου.

Oι 40 Meteor που έχουν παραγγελθεί δεν επαρκούν. Κάθε μαχητικό Rafale F3R θα πρέπει να φέρει τουλάχιστον 2 αν θεωρήσουμε πως θα παραγγελθούν κι άλλα σύγχρονα μαχητικά μέχρι τον αριθμό των 40. Ο κατάλληλος αριθμός θα πρέπει να είναι περίπου 90 πύραυλοι Meteor.

Σαν εναέριες πλατφόρμες, ποια είναι καλύτερη, το F-16 Block 70/Viper ή το Rafale F3R, είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση που απαιτεί σοβαρή και λεπτομερή τεχνική ανάλυση.

Μάλιστα σε κάποια ζητήματα το αμερικανικό μαχητικό θα μπορούσαμε να πούμε πως υπερέχει ως ένα βαθμό γιατί έχει ευκολότερη και φθηνότερη συντήρηση, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι τα Rafale διαθέτουν δύο κινητήρες.

Δεν εκτιμούμε πάντως πως κανένα από τα δύο μαχητικά, θα έχει υπεροχή έναντι του άλλου σε τέτοιο βαθμό, που να προσδίδει μια καθοριστική υπεροχή στον χρήστη τους.

Ο Meteor όμως το κάνει αυτό. Η υπεροχή που προσδίδει είναι καταλυτική και 40 πύραυλοι δεν επαρκούν.

Χρειάζεται νέα συμπληρωματική προμήθεια τουλάχιστον άλλων 50 πυραύλων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ