Από χθες η Ελλάδα απέκτησε ένα νέο εμπόλεμο πέραν αυτού που επισήμως έχει με την Αλβανία.

Αυτή τη φορά είναι με την Τουρκία που σημαίνει ότι η Άγκυρα μας έχει κηρύξει τον πόλεμο και μπορεί να μας επιτεθεί ανά πάσα στιγμή όταν το επιλέξει αυτή και η αιτία είναι επειδή τα ελληνικά νησιά είναι εξοπλισμένα, δηλαδή επειδή «τολμάμε να αμυνθούμε» έναντι των… βαρβάρων.

Για να το εξηγήσουμε: 

Σε διατύπωση casus belli (αιτία πολέμου), την δεύτερη μετά την απειλή κήρυξης πολέμου αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια, προχώρησε η Άγκυρα κατά της χώρας μας, με τον πιο επίσημο τρόπο.

Η απειλή για τα 12 μίλια αφορά το «Αν», η νυν «αιτία πολέμου»  είναι υπαρκτή και ισχύει, εκτός και αν… παραδώσουμε τα νησιά στην Τουρκία!

Άρα και τυπικά πλέον, βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Τουρκία!

Δυστυχώς, όλο αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ήδη υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει να αποσυρθούν τα όπλα βαρέως τύπου από τα νησιά, ή έστω να μην προστεθούν νέα.

Φυσικά, μία τέτοια ενέργεια θα αποτελέσει κίνηση παράδοσης στην Άγκυρα και υπακοή στις τουρκικές εντολές.

Ας δούμε όμως τι είναι αυτό που έχει φοβίσει τους Τούρκους τόσο πολύ το τελευταίο χρονικό διάστημα ώστε πλέον απροκάλυπτα να απειλούν με πόλεμο.

Ο Τούρκος σύμβουλος του Ερντογάν, ο Χ.Μ.Τζασίν έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην πιθανότητα εξοπλισμού των νησιών με το ισραηλινό πυραυλικό σύστημα εδάφους-εδάφους, επιφανείας-επιφανείας και εδάφους-επιφανείας Spike NLOS που όπως έχει αναλύσει τόσο η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ όσο και το defencenet,gr δημιουργεί «θόλους» άρνησης πρόσβασης σε αποστάσεις μέχρι και 35 χλμ. 

Η αγορά των Naval Spike NLOS, και η τοποθέτησή τους στις Κανονιοφόρους αλλάζει πολλά, το ίδιο αλλάζει πολλά και η εγκατάστασή τους στα νησιά στην θέση των αρχαίων πυροβόλων M110A2.

Σε ό,τι αφορά τα νησιά μάλιστα αντικαθιστά και τους γαλλικούς AM-39 Exocet.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) προμηθεύτηκε 39 βλήματα αέρος – επιφανείας τύπου AM-39 Block II Exocet για τον εξοπλισμό των αεροσκαφών Mirage 2000EGM/BGM. Η συγκεκριμένη προμήθεια προσέδωσε στην ΠΑ πρωτόγνωρες δυνατότητες ναυτικής κρούσης, ακόμα και εναντίον των πλέον σύγχρονων μονάδων επιφανείας του Τουρκικού Ναυτικού (TDK).

O Spike NLOS μπορεί να εκτοξευτεί σε διαμόρφωση Fire And Forget, αλλά η δυνατότητα καθοδήγησής του μέσω ζεύξης δεδομένων και η εικόνα που μπορεί να μεταφέρει στο πλοίο, που ταυτόχρονα μπορεί να την μεταδίδει σε άλλα πλοία, ή στο Αρχηγείο είναι κρίσιμα στοιχεία. Εντοπίζει το στόχο του, διαλέγει σημείο πρόσκρουσης, και τον καταστρέφει. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η Αθήνα σκέφτεται τελικά να μην εγκαταστήσει τελικά τους Spike NLOS στα νησιά, διότι κάτι τέτοιο θα άναβε το «πράσινο» φως στην Άγκυρα για να εισβάλλει στην Ελλάδα, όμως από την άλλη πλευρά αποδυναμώνει αισθητά την άμυνα της χώρας μας. 

Παράλληλα η Αθήνα σκέφτεται να απομακρύνει από τα νησιά τα ρουκετοβόλα RM-72, τα οποία μάλιστα εκσυγχρονίζονται από τους Σέρβους και πλέον θα έχουν ακτίνα δράσης 40 χιλιομέτρων, έναντι 22 χλμ. που είχαν μέχρι σήμερα. 

Γενικώς η κυβέρνηση σκέφτεται να αποσύρει από τα ελληνικά νησιά οτιδήποτε έχει σχέση με πυροβολικό και βαρέα όπλα και να κρατήσει μόνο ελαφρές δυνάμεις αυτοάμυνας.

Φυσικά, μια τέτοια απόφαση της Ελλάδας θα είναι ομολογία ήττας και θα πιθανότατα συνδεθεί με παραχωρήσεις προς την Άγκυρα.  

Μετά τις δηλώσεις του Μεσούτ Χακί Τζασίν, οι οποίες είναι σαν να έγιναν από τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι Τούρκοι μπορούν να εισβάλλουν ανά πάσα στιγμή, καθώς πλέον δε χρειάζεται απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. 

Το ερώτημα είναι τι μπορεί να πράξει η Ελλάδα διπλωματικά και τακτικά για να αντιδράσει στην τουρκική επιθετικότητα.

Σίγουρα ΔΕΝ αποστρατικοποιεί τα νησιά. Αν το κάνει όλα έχουν τελειώσει και όποιος το κάνει αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

«Αγοράζουν όπλα από το Ισραήλ, την Αμερική, τη Γαλλία, τη Γερμανία. Αγοράζουν τορπίλες βαρέoς τύπου, αλλά ιδιαίτερα αυτά που παίρνουν από το Ισραήλ είναι πολύ επικίνδυνα», καταγγέλλει ο Μεσούτ Χακί Τζασίν και ξέρει πολύ καλά τι λέει.

Με την μόνη διαφορά ότι η τουρκική λογική εδρεύει σε ένα αυθαίρετο στοιχείο: Θεωρεί αυτά τα όπλα επιθετικά, ενώ η Ελλάδα ουδέποτε έχει απειλήσει να αλλάξει το status qvo του Αιγαίου και ουδέποτε έχει απειλήσει με απόβαση στη Τουρκία.

Στις δηλώσεις του περί “casus belli” ο Μεσούτ Χακί Τζασίν παρέθεσε την επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης στον ΟΗΕ για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, αλλά διακήρυξε πώς πλέον «συνιστά “αιτία πολέμου” ο εξοπλισμός των νησιών της Ελλάδας»!

Στην επιστολή γίνεται αναφορά στη Συνθήκη της Λοζάνης του 1923 και στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και ο Μεσούτ Χακί Τζασίν αιτιολογεί την κήρυξη πολέμου στην Ελλάδα βάσει του άρθρο 12 της Συνθήκης της Λοζάνης, με το οποίο κυρώθηκε η απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων (πρεσβευτική διάσκεψη του Λονδίνου) του Φεβρουαρίου του 1914.

Δηλαδή ηθελημένα η Άγκυρα «ξεχνάει» το δικαίωμα στην αυτοάμυνα των νησιών με βάση τη Χάρτα του ΟΗΕ, όπως επίσης ότι δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και άρα δεν έχει κανένα δικαίωμα να την επικαλείται.

Στο τακτικό επίπεδο πρέπει να εξοπλιστούν τα νησιά με ακόμα πιο βαριά όπλα και να «κλειδωθεί» το Αιγαίο αλλά και η εσχατιά της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρέπει να ενισχυθεί η παράκτια άμυνα των νησιών και να αποκτηθούν οπλικά συστήματα όπως το αμερικανικό NSM με βεληνεκές 250 χλμ. ή το ρωσικό P-800 Bastion με βεληνεκές των 400 χλμ.

Τέτοια οπλικά συστήματα πρέπει να εγκατασταθούν στην ανατολική Κρήτη και στην Κάρπαθο όπου θα μπορούν να προστατεύουν επαρκώς το Καστελόριζο και να χτυπούν έως και βαθιά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Φυσικά, οι κινήσεις αυτές πρέπει να γίνουν γρήγορα και μυστικά για ευνόητους λόγους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ