Είναι απορίας άξιον πως ξεκινάει η Ελλάδα εκ νέου διαπραγματεύσεις για ουσιαστική εκχώρηση ελληνικής κυριαρχίας με την Τουρκία, τη στιγμή που από χθες μέχρι σήμερα υπάρχει μπαράζ υβριστικών και προσβλητικών δηλώσεων κατά του Ελληνισμού με τις γνωστές απειλές.

Ο Μ.Τσαβούσογλου μας αποκαλεί «κομπλεξικούς», ο Ε.Τατάρ αναφέρει ότι τα νησιά του Αιγαίου κάποτε άνηκαν στους Τούρκους, 

«Δεν είμαστε μια χώρα που απαντά στην Ελλάδα κάθε μέρα, δεν είμαστε μια κομπλεξική χώρα. Είμαστε μια μεγάλη χώρα, είμαστε η χώρα, το κράτος ενός μεγάλους έθνους. 

Δεν περνάει μέρα χωρίς να επιτίθενται στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών τους και οι υπόλοιποι. Δείτε τις διμερείς συναντήσεις, πήγαμε εκεί και μιλήσαμε για την Τουρκία, ‘η Τουρκία είναι έτσι, η Τουρκία είναι αλλιώς’. Άρα όταν δεν λειτούργησαν οι συζητήσεις, κατεβήκαμε στο πεδίο και κάναμε τέτοια βήματα, με τα οποία δεν μπορούν να ξεπεράσουν το κόμπλεξ. Είμαστε μια ισχυρή χώρα. Δεν έχουμε χρόνο να τσακωνόμαστε μαζί τους κάθε μέρα.

Όταν χρειαστεί, κάνουμε τις απαραίτητες κινήσεις και τα βήματά μας. Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε αυτό. Δεν το κάνει μόνο η Ελλάδα, κάνουμε κι εμείς ό,τι είναι απαραίτητο για τα συμφέροντα του έθνους και της χώρας μας, δεν λέμε αερολογίες, αλλά κάνουμε πράξεις.»

Νέες προκλητικότατες δηλώσεις, απειλώντας την Ελλάδα και την Κύπρο, έκανε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος συνεχίζει να δρα ως μαριονέτα της Άγκυρας.

Με ξένες πλάτες το φερέφωνο της Άγκυρας κάνει τον κονιόρδο, ενώ φτάνει και στο σημείο να εξαπολύσει και απειλές, επειδή λέει… καταπατώνται «τα δικαιώματά μας στη Γαλάζια Πατρίδα, παραβιάζουν το δίκαιο μας και ταυτόχρονα αποτρέπουν την υπεροχή μας στον εναέριο χώρο. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Θα αντισταθούμε μέχρι τέλους. Αλλά φυσικά, εμείς, οι Τ/Κ δεν μπορούμε να δώσουμε μόνοι μας έναν τέτοιο αγώνα. Πρέπει πάντα να παλεύουμε σε συνεργασία με τη Δημοκρατία της Τουρκίας. Αυτό κάνουμε, αυτό τον αγώνα δίνουμε. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί η Δημοκρατία της Τουρκίας φροντίζει για την ΤΔΒΚ».

Άπλωσε χέρι και στο Αιγαίο, «Θάλασσα των Νήσων» κατά τον Τατάρ, λέγοντας ότι «τα νησιά αυτά, που κάποτε μας ανήκαν, οι Έλληνες βρήκαν τρόπο -στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης- και τα έθεσαν υπό την κυριαρχία τους. Δυστυχώς, παρά τη συνθήκη της Λωζάνης, (τα χωρικά ύδατα) ήταν 3 μίλια, μετά έγιναν 6 μίλια και τώρα μιλούν για 12 μίλια»!

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων χαρακτήρισε Έλληνες και Ελληνοκύπριους «κακομαθημένους»,  ενώ μιλά και για «απαράδεκτες αξιώσεις» που… περικυκλώνουν την Τουρκία: «Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας και της Ε/Κ Διοίκησης σχετικά με τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι απαράδεκτοι. Δυστυχώς, είναι πολύ κακομαθημένοι … Με άλλα λόγια, λένε, ‘δεν υπάρχουν Τ/Κ στην Κύπρο.

Δεν υπάρχει κανένας τουρκικός λαός’. Λες και το νησί εκεί ανήκει στην Ε/Κ Δημοκρατία. Με τις πραγματικά απαράδεκτες αξιώσεις που προέβαλαν για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες, περικυκλώνουν και εμάς και την Τουρκία και αποκλείουν τις διεξόδους μας προς τις μεγάλες θάλασσες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο».

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, είναι σαφές ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα λύσης που να μην ικανοποιεί την Τουρκία απολύτως.

«Η Τουρκία ήταν πάντα δίπλα μας. Η Τουρκία έχει επίσης κάνει μεγάλες θυσίες. Τους το είπα μπροστά τους κατά τις συναντήσεις της Νέας Υόρκης πρόσφατα. Ο τ/κ λαός έχει κράτος εδώ και 60 χρόνια. Μετά από 60 χρόνια, ο τ/κ λαός δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το κράτος του. Ούτε η Δημοκρατία της Τουρκίας το επιτρέπει αυτό.

Επομένως, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Αλλά στο τέλος της ημέρας, φυσικά, θέλουμε μια συνθήκη για την παγκόσμια ειρήνη και για τη σταθερότητα σε αυτήν την περιοχή. Αυτή η συνθήκη περνά από δύο ξεχωριστά κυρίαρχα ισότιμα κράτη που ζουν δίπλα-δίπλα. Αυτή η πολιτική είναι αυτή που είναι τώρα και έτσι θα συνεχιστεί. Αν δεν το δέχονται, ας το σκεφτούν», επεσήμανε ο Τατάρ.

Και θέλησε να εξηγήσει με πλήρη διαστρέβλωση της κατάστασης, γιατί λέει «όχι» στη λύση της ομοσπονδίας, με το θρασύτατο «δεν θα το επιτρέψουμε»:

«Δεν είμαι υπέρ καμίας συμφωνίας πέραν των δύο ξεχωριστών κυρίαρχων ισότιμων κρατών στο νησί της Κύπρου. Υπάρχουν ακόμη ιδέες για την ίδρυση μιας ομοσπονδίας στο νησί, αλλά δεν θα το επιτρέψουμε. Υπήρχαν κάποιοι που σκέφτονταν διαφορετικά από εμένα, υπήρχαν ακόμα μερικοί από τους αντιπάλους μου που μιλούσαν για ομοσπονδία.

Αλλά είναι σαφές τί είναι η ομοσπονδία. Και οι Ε/Κ θέλουν ομοσπονδία, αλλά το βιβλίο της ομοσπονδίας έκλεισε για μένα, καθώς σήμαινε τον αφανισμό του τ/κ λαού στην ΕΕ, όπου δεν υπάρχει Τουρκία, και ταυτόχρονα αποχώρηση της Τουρκίας από την Κύπρο, όταν η πλειοψηφία κυβερνά τη μειονότητα. Υπό αυτή την έννοια, δεν υπάρχει πλέον ομοσπονδία, όπως ακριβώς λένε και τα αρμόδια στόματα στην Τουρκία.

Η τουρκική πολιτική αναπτύχθηκε κατά αυτόν τον τρόπο, επειδή πρέπει να υπερασπιστούμε τα δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Επειδή είχαμε πάντα υπομονή, έχουμε καλές προθέσεις. Στην Κύπρο έχουν προκύψει διάφορα σχέδια σε διάφορες χρονικές στιγμές.

Το σχέδιο Ανάν, το τελικό σχέδιο, απορρίφθηκε από τους Έλληνες. Γιατί το απέρριψαν; Επειδή η Κύπρος δεν είδε την Κύπρο ενωμένη. Δεν ήθελε να μοιραστεί τον πλούτο και την εξουσία στην Κύπρο. Αυτό που είχαν πάντα στην καρδιά τους υπάρχει ακόμα και σήμερα. Έβλεπαν την Κύπρο ως ελληνικό νησί. Λένε ακόμα ότι η Κύπρος πρέπει τελικά να γίνει ελληνικό νησί. Διατηρούν την ίδια πολιτική στάση ακόμη και τώρα. Ο δρόμος που ακολουθούμε είναι ο σωστός»

Να σημειώσουμε ότι χθες, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Πινάρ Κάρα, η οποία μεταξύ άλλων έκανε λόγο, την Κυριακή (03/10), για «παράνομες, επιθετικές και προβοκατόρικες ενέργειες» της Ελλάδας και της Κύπρου τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Yeni Şafak», η αξιωματούχος της Τουρκίας υποστήριξε πως «η Ελλάδα παραβιάζει συνεχόμενα το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών και έχει προχωρήσει από τις αρχές του 2021 σε 1.989 παραβιάσεις στα νησιά αυτά».

Σχετικά με την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, η Πινάρ Κάρα σχολίασε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «εξισορροπήσει» τον εξοπλισμό της σε σχέση με την Τουρκία.

Για την προαναφερθείσα NAVTEX, η εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι έρευνες της Ελλάδας, ανατολικά της Κρήτης, έγιναν «εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας», γι’ αυτόν τον λόγο η Άγκυρα πήρε μέτρα ενάντια στις «παρανομίες» της Ελλάδας.

Οπως τόνισε η Τουρκία έχει δώσει εντολή σε Στρατό, Ναυτικό και Αεροπορία για να «προστατεύσουν τα συμφέροντα» της Τουρκίας «χωρίς συμβιβασμούς». 

Tι άλλο περιμένουμε να ακούσουμε από τους Τούρκους;

Τι θα συζητήσουμε; 

Όλα αυτά ειπώθηκαν μόλις τρεις και δύο ημέρες πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στην Άγκυρα, τις οποίες αποκαλούμε «διερευνητικές επαφές» ενώ στην ουσία η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα.

Άρα τι θα διαπραγματευτεί; Και εν πάσει περιπτώσει δεν ενοχλούν κανέναν στην Αθήνα όλες αυτές οι προσβολές και απειλές;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ