Μετά την Σούδα (όλως τυχαίως) αναβάλλεται η Επιτροπή Εξοπλιστικών λόγω "κωλύματος" του Α/ΓΕΑ

Στον "αέρα" η αναβάθμιση των F-16 «BLOCK-50» και όχι μόνο...

Φαίνεται πως ο επανεξοπλισμός των Ενόπλων Δυνάμεων δεν είναι βασική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και έτσι λόγω "εκτάκτου κωλύματος του αρχηγού ΓΕΑ αντιπτεράρχου Γεώργιου Μπλιούμη", αναβάλλεται η προγραμματισμένη ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, από τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Να πούμε ότι για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 2 μηνών αποφασίστηκε η αναβολή της συζήτησης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο αντιπτέραρχος Μπλιούμης μεταβαίνει στο Ράμσταϊν της Γερμανίας για να συμμετάσχει στη σύνοδο των αρχηγών Αεροποριών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Δεν ήταν έκτακτο επομένως καθώς η ημερομηνία προφανώς έχει οριστεί εδώ και μήνες. Στην τελική μπορούσε στην θέση του να παραστεί ο υπαρχηγός ΓΕΑ.

Άρα πρόκειται περί προφάεσεως...

Η ενημέρωση ήταν πολύ σημαντική και με "βαριά" ατζέντα καθώς περιλάμβανε:

Δύο εξοπλιστικά προγράμματα αρμοδιότητας ΓΕΣ που αφορούν στην κατασκευή αεροσύραγγας, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως εξομοιωτής ελεύθερης πτώσης για την εκπαίδευση των αλεξιπτωτιστών, καθώς και την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων 19 ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού Apache (AH-64A) μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

Το τρίτο πρόγραμμα αφορά στην αναβάθμιση 38 αεροσκαφών F-16 «BLOCK-50» σε δυνατότητες «BLOCK-52+».

Για την αναβάθμιση αυτών των αεροσκαφών θα χρησιμοποιηθεί μέρος του ηλεκτρονικού εξοπλισμού που θα αφαιρεθεί από τα αεροσκάφη που αναβαθμίζονται ήδη στην έκδοση «Viper».

Μετά την αναβάθμιση, τα αεροσκάφη θα αποκτήσουν δυνατότητες που θα τους επιτρέψουν να αντεπεξέλθουν στο σύγχρονο περιβάλλον απειλών και να φέρουν το σύνολο των σύγχρονων όπλων που διαθέτει ή και προμηθεύεται η Πολεμική Αεροπορία.

Το τέταρτο και πέμπτο πρόγραμμα αφορούν σε σύναψη διακρατικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών αεροσκαφών Τ-6Α μέσω προμηθειών και επισκευής υλικών, καθώς και την προμήθεια φυσιγγίων για τα μαχητικά αεροσκάφη τύπων F-16 και F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας.

Επιπλέον, προωθείται η κατακύρωση του διαγωνισμού που αφορά στη γενική επιθεώρηση – επισκευή των κύριων μηχανών εσωτερικής καύσης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ.

Να προσθέσουμε σε αυτή την αναβολή και την άρνηση των ΗΠΑ να χρηματοδοτήσουν τη ναυτική βάση του ΠΝ στην Σούδα. 

Στον "αέρα" βρίσκεται πλέον η νέα βάση που ήθελε το ΠΝ στην Κρήτη καθώς παρουσιάστηκε εμπλοκή στις αμερικανικές χρηματοδοτήσεις για τη βάση της Σούδας από τις οποίες θα ωφελούνταν και ο εθνικός στόχος καθώς θα υπήρχε μια ουσιαστική κοινή χρήση, όπως παρατηρήθηκε στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ και όλα δείχνουν πλέον τουρκικό δάχτυλο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει η ελληνική ναυτική βάση που θα έχει το βλέμμα της στην Αν.Μεσόγειο αλλά θα πρέπει να κινηθεί ή με εθνικούς πόρους ή να πάει πίσω ο όλος σχεδιασμός.

Αλλά όπως ξέρουμε οτιδήποτε δε γίνεται... δωρεάν, δε γίνεται καθόλου.

Τώρα αν είμστε νοσηροί, πονηρά σκεπτόμενοι απ'έξω θα λέγαμε, πως οι "συγκυρίες" δεν θέλουν να εξοπλιστούν υπερβολικά οι ΕΔ και το ΠΝ να μην αποκτήσει δυνατότητες υπεράσπισης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV