Μία πολύ μεγάλη απειλή για την ελληνική άμυνα αποτελεί το νέο τουρκικό drone VTOL CGT50 Çağatay της τουρκικής UAVERA καθώς λόγω του ότι θα κατευθύνεται από δορυφόρους θα μπορεί να επιχειρεί παντού και από παντού.

Το εν λόγω drone σχεδιάστηκε να επιχειρεί σε ύψη κάτω από τα σύννεφα. Έχει μέγιστη αυτονομία 6 ωρών και μπορεί να μεταδίδει σήματα σε απόσταση 150 χλμ.

Είναι συμβατό με το σύστημα C2 της Havelsan και διαθέτει σύστημα anti-collision και δυνατότητες swarm.

Η τουρκική εταιρεία ανέφερε ότι μπορεί να κατασκευάζει έξι drone τον μήνα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του νέου τουρκικού drone όμως είναι ότι μπορεί να κατευθύνεται από δορυφόρο βάσει του προγράμματος R&D των Inmarsat, Cobham και A-TechSYN. Χάρη στους δορυφόρους Turksat.

Φυσικά μετά τον πρόσφατο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ όπου οι Τούρκοι παρουσίασαν και μάλιστα με επιτυχία ένα νέο είδος πολέμου με την χρήση drone η εξέλιξη αυτή είναι μείζονος σημασίας για την Ελλάδα.

Θεωρητικά τα drone αυτά μπορούν να δράσουν πολύ βαθιά στα ελληνικά μετόπισθεν κατασκοπεύοντας και επιτηρώντας όχι μόνο την πρώτη γραμμή αλλά και τις ελληνικές κινήσεις για ενίσχυση του μετώπου ή την μετακίνηση δυνάμεων για παραπλανητικές ενέργειες ή την προσπάθεια ελιγμών υπερκέρασης των τουρκικών μονάδων  σε έναν μελλοντικό πόλεμο.

Η χαμηλού κόστους βιομηχανία μη επανδρωμένων αεροσκαφών που αναπτύσσει η Τουρκία αναδιαμορφώνει τις γεωπολιτικές ισορροπίες, έγραφε η Wall Street Journal, σε άρθρο της στις αρχές του φετινού Ιουνίου.

Μέχρι τώρα τα τουρκικά drones στα πεδία των μαχών έχουν προκαλέσει σημαντικές απώλειες στις δυνάμεις του Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία,  έδωσαν στο Αζερμπαϊτζάν το προβάδισμα έναντι της Αρμενίας κατά τη διάρκεια της περσινής σύγκρουσής τους και ουσιαστικά βοήθησαν τις τουρκόφιλες δυνάμεις της Λιβύης να παραμείνουν στην εξουσία όταν ο Χαλίφα Χάφταρ έμοιαζε να έχει κερδίσει τον πόλεμο.

Η Άγκυρα αρχικά ανέπτυξε τα drones εναντίον των μαχητών του PKK στη Συρία. Αυτός ήταν ο αρχικός στόχος αλλά στη συνέχεια τα εξέλιξε ενάντια σε συμβατικές ένοπλες δυνάμεις, με αποκορύφωμα τον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Η αποτελεσματικότητα, η αξιοπιστία και το χαμηλό κόστος των τουρκικών drones τα κάνουν να είναι μια θανάσιμη απειλή που πρέπει να αντιμετωπιστεί έξυπνα και αποτελεσματικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ