Ολοκληρώθηκαν οι βολές ακριβείας του σερβικού Nora B-52 M21 στις ΗΠΑ

Σε αμερικανικό έδαφος και στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του αμερικανικού Στρατού ολοκληρώθηκαν οι δοκιμαστικές βολές ακριβείας του τροχοφόρου πυροβόλου Nora B-52 M21 των 155 χιλιοστών.

Οι βολές πραγματοποιήθηκαν από την αμερικανική Global Ordnance, σε συνεργασία με τη σερβική Yugoimport.

Το πυροβόλο που συμμετέχει στον αμερικανικό διαγωνισμό δεν είναι τοποθετημένο επί οχήματος της KAMAZ, αλλά της γερμανικής MAN.

Πριν αποσταλεί στις ΗΠΑ το πυροβόλο δέχθηκε μια σειρά αλλαγών, στο όχημα και στο πλήρως αυτόματο σύστημα γέμισης προκειμένου να είναι συμβατό με τα αμερικανικά προωθητικά γεμίσματα.

Το αυτόματο σύστημα γέμισης του πυροβόλου έχει αναχορηγία 36 βλημάτων, εκ των οποίων 12 βλήματα εντός του αυτόματου συστήματος γέμισης και 24 βλήματα σε αποθήκευση. Με συμβατικά βλήματα το μέγιστο βεληνεκές ανέρχεται στα 32 χιλιόμετρα, ενώ με βλήματα αυξημένου βεληνεκούς το μέγιστο βεληνεκές είναι 40 χιλιόμετρα (η μέγιστη εμβέλεια που έχει καταγραφεί είναι αυτή των 56 χιλιομέτρων με βλήματα HE ERFB/RA-BB VLAP).

Ο μέγιστος ρυθμός βολής είναι 6-12 βλήματα το λεπτό, ανάλογα της έκδοσης. Βελτιωμένη έκδοση του Nora B52 είναι και το Aleksandar, το οποίο παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά, τον Ιούνιο του 2017. Οι επιδόσεις του είναι ίδιες με αυτές του Nora B-52.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV