Η εδρεύουσα στην Αττάλεια εταιρεία ARES σε συνδυασμό με την εδρεύουσα στην Άγκυρα Meteksan παρουσίασαν το νέο Μη επανδρωμένο πυραυλοφόρο θαλάσσιο σκάφος σχεδίασε ULAQ με σκοπό όπως το βίντεο με το οποίο αποφάσισαν να το παρουσιάσουν, να προστατεύουν τις έρευνες τους στην θάλασσα. 

Η ARES μέσω του προέδρου της Utku Alanç σχετικά με το νέο σκάφος που σύντομα θα τεθεί σε παραγωγή, ανέφεραν ότι θα είναι ικανό για αποστολές με εμβέλεια τα 400χλμ με μέγιστη ταχύτητα στα 65χλμ/ω, ενω΄θα μπροεί μέσω της σουίτας αισθητήρων να αναλαμβάνει αποστολές μέρα και νύχτα.

Και οι αποστολές που θέλουν να αναθέσουν οι Τούρκοι στο σκάφος δεν είναι λίγες. Αποστολές ISR, καταστροφής στόχων, υποστήριξης ειδικών επιχειρήσεων, ασύμμετρο πόλεμο (για πλατφόρμας εξόρυξης) προστασίας νηοπομπών, σκαφών, εμπορικών αλλά και προστασίας παράκτιων εγκαταστάσεων.

Ο χειρισμός του μη-επανδρωμένου σκάφους θα μπορεί να γίνεται από σταθμό εργασίας είτε επί σκάφους, είτε από το έδαφος. Οι πρώτες μονάδες για δοκιμές θα παραδοθούν τον Δεκέμβριο, καθώς ο σχεδιασμός είχε ολοκληρωθεί τον Αύγουστο.

Στην έκδοση όπως παρουσιάζεται στο βίντεο γίνεται στα πλαίσια επιχειρησιακού σεναρίου προστασίας του Oruc Reis, με καθέλκυση του σκάφους από εγχώριας ανάπτυξης κορβέτα τύπου MILGEM (από το εσωτερικό της οποία γίνεται ο χειρισμός) και εξοπλισμένο με 4 κατευθυνόμενες ρουκέτες (οι Τούρκοι παράγουν τις CIRIT) και 2 κατευθυνόμενων πυραύλων L-UMTAS εκτελούν αποστολές καταστροφής σκαφών που προσπαθούν να παρεμποδίσουν τις έρευνες!

Όπως δήλωσαν οι Τούρκοι σχεδιαστές το σκάφος είναι άκρως απαραίτητο για την προστασία της “Γαλάζιας Πατρίδας” ενώ επίσης σκοπός είναι η μεγαλύτερη εμπλοκή της εγχώριας βιομηχανίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ