«Το πρώτο βήμα προς μια στρατηγική συμμαχία μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας μπορεί να είναι η δημιουργία κοινοπραξιών σε διάφορους τομείς του στρατιωτικού-βιομηχανικού ενδιαφέροντος». Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός στρατηγικών βιομηχανιών της Ουκρανίας Oleh Urusky,  σε συνέντευξή του στο Ukrinform. Και συνέχισε λέγοντας:

«Το στρατηγικό επίπεδο σχέσεων με την Τουρκία, καθώς και το επίπεδο αλληλεπίδρασης και κατανόησης μεταξύ τους ως εταίρων, μας επιτρέπει να πούμε ότι προχωρούμε ενεργά προς τη δημιουργία μιας στρατηγικής συμμαχίας . Εν τω μεταξύ, το πρώτο βήμα μπορεί να είναι η δημιουργία κοινοπραξιών ή συνεργασίας μεμονωμένων εταιρειών των χωρών μας στην κατασκευή αεροσκαφών, στην παραγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων, στην πυραύλους, στον ηλεκτρονικό πόλεμο, στην κατασκευή οργάνων (οπτικοηλεκτρονική) και στην κατασκευή κινητήρων »

Σύμφωνα με τον ίδιο, και οι δύο χώρες ενδιαφέρονται για μια τέτοια συνεργασία, καθώς αυτό μπορεί να εξασφαλίσει αλληλοσυμπλήρωση στη δημιουργία σύγχρονων όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού.Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι όταν δημιουργούν κοινοπραξίες, δεν μιλούν για μεταφορά τεχνολογίας.

Περιέγραψε επίσης πιθανά έργα. Μεταξύ αυτών είναι η από κοινού δημιουργία ενός μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος μάχης, το οποίο μπορεί να έχει έναν τροποποιημένο ουκρανικό κινητήρα turbojet.

Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενο άρθρο μας, μια ουκρανική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Oleh Urusky επισκέφθηκε την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψης, η Ουκρανική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Τούρκο Υπουργό Εθνικής Άμυνας Χούλι Ακάρ, τον Υφυπουργό Άμυνας İsmail Demir και τον Υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ.

Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης τις εγκαταστάσεις παραγωγής των Turkish Aerospace Industries, Inc. (TAI), Roketsan, Aselsan, Baykar Makina, ενός τεχνολογικού πάρκου στην Κωνσταντινούπολη και της Sedef Shipbuilding Inc.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, υπογράφηκε επίσης ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ το Υπουργείο Στρατηγικών Βιομηχανιών της Ουκρανίας και η Υπεύθυνη Γραμματεία Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας (SSM)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ