Επιτυχημένες δοκιμές πραγματοποίησαν οι αλεξιπτωτιστές των Ενόπλων Δυνάμεων της Γερμανίας για να διαπιστωθεί εάν το Mikron NVG της ΤΗΕΟΝ SENSORS είναι κατάλληλο για άλματα με αλεξίπτωτο, στο φως της ημέρας και στο σκοτάδι.

Τα όργανα νυχτερινής όρασης πρόκειται να παραδοθούν από τη Hensoldt Optronics GmbH και τη THEON SENSORS στα πλαίσια σύμβασης που είναι σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2021.

Πρόκειται για τη σύμβαση που έχει υπογράψει ως κοινοπραξία η  ελληνική εταιρία οργάνων νυχτερινής όρασης THEON SENSORS και η γερμανική εταιρία οptronics HENSOLDT, με τον OCCAR, για την προμήθεια δίκυαλων οργάνων νυχτερινής όρασης στις βελγικές Βασιλικές Ένοπλες Δυνάμεις και στις γερμανικές Ομοσπονδιακές Ένοπλες Δυνάμεις στο πλαίσιο του Night Vision Capability Programme.

Η σύμβαση περιλαμβάνει την παραγωγή και παράδοση 4.550 δίκυαλων νυχτερινής όρασης προς τις βελγικές  Βασιλικές Ένοπλες Δυνάμεις και 5.000 προς τις γερμανικές Ομοσπονδιακές Ένοπλες Δυνάμεις, με τον προγραμματισμό οι παραδόσεις να ξεπεράσουν τα 20.000 όργανα επιπλέον των προαναφερθέντων,  προς αυτές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 

Ήταν η σύμβαση εκείνη με την οποία η THEON SENSORS σε κοινοπραξία με την HENSOLDT, κέρδισε τον μεγαλύτερο δημόσιο διαγωνισμό για κυάλια Night Vision που είχε διεξαχθεί στην Ευρώπη!

Οι Αλεξιπτωτιστές της γερμανικής Μεραρχίας Ταχείας Επέμβασης (DSK) είχαν πρόσφατα την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα νέα όργανα νυχτερινής όρασης (NVG) που προμηθεύεται η Γερμανία μαζί με το Βέλγιο.

Τα συστήματα παραδίδονται από τη Hensoldt Optronics GmbH και τη THEON SENSORS στα πλαίσια σύμβασης σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2021.

Στο πλαίσιο των δοκιμών που πραγματοποιούνται, πριν παραδοθεί το Mikron NVG στους στρατούς της Γερμανίας και του Βελγίου, μια ομάδα ειδικών αξιολόγησε το σύστημα για να διαπιστώσει εάν είναι κατάλληλο για άλματα με αλεξίπτωτο, στοφως της ημέρας και στο σκοτάδι, αναφέρει το defbrief.com.

Ο λοχίας του επιτελείου Martin Müller είναι σύμβουλος στη Διεύθυνση Δυνάμεων Ταχείας Επέμβασης για τη λεγόμενη «ελεύθερη πτώση», όπως ονομάζεται
εναλλακτικά η πτώση με το αλεξίπτωτο. 

Ανάμεσα στα πολλά του καθήκοντα είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του εξοπλισμού των μονάδων αλεξιπτωτιστών. Μαζί του για την αξιολόγηση ήταν ο λοχαγός Heiko Niebus και ο λοχίας Steffen Palmroth, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις επιχειρησιακές δοκιμές των Mikron NVG.

Το νέο NVG προσφέρει πολλαπλές επιλογές χρήσης. Κατά κανόνα, ο στρατιώτης το φοράει απευθείας στο κράνος μάχης. Για παράδειγμα, το νέο κράνος των Ειδικών Δυνάμεων, το οποίο έχει ήδη παραδοθεί στις μονάδες, προσφέρει στον αλεξιπτωτιστή τη δυνατότητα να προσαρμόσει τα όργανα νυχτερινής όρασης χρησιμοποιώντας ένα βραχίονα προσαρμοσμένο στο κράνος.

Τόσο τα ίδια τα όργανα, όσο και η σύνδεση μεταξύ του κράνους και των οργάνων νυχτερινής όρασης πρέπει να μπορούν να αντέξουν την πίεση ενός άλματος με αλεξίπτωτο.

Προκειμένου να ελεγχθεί ότι τίποτα δεν ξεφεύγει ακόμη και σε ταχύτητες πτώσης έως και 200 ​​χιλιομέτρων την ώρα, ανατέθηκε στην ειδική διμοιρία αλεξιπτωτιστών να επιβεβαιώσει πρώτα ότι το σύστημα είναι σωστά ενσωματωμένο εκτελώντας διαφορετικά άλματα ελεύθερης πτώσης. Κάθε ένα από τα άλματα είναι καταγεγραμμένα σε βίντεο από τους εξεταστές και αξιολογείται σχολαστικά αμέσως
μετά.

Το ενδιάμεσο αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό, σύμφωνα με το Γερμανικό
Υπουργείο Άμυνας.

Τόσο τα νέα όργανα νυχτερινής όρασης, όσο και το κράνος μπόρεσαν να αντέξουν τις αντιξοότητες της ελεύθερης πτώσης.

Από την πλευρά των εξεταστών, ο πρώτος στόχος για τα άλματα με αλεξίπτωτο έχει επιτευχθεί.

Η δεύτερη αξιολόγηση περιελάμβανε νυχτερινά άλματα, τα οποία πραγματοποιήθηκαν από το M28 Skytruck.

Η αξιολόγηση αυτή ήταν επίσης πολύικανοποιητική.

«Τα όργανα νυχτερινής όρασης προσφέρουν αυτό που υπόσχονται, τόσο στο άλμα
ελεύθερης πτώσης, όσο και στη φάση της ολίσθησης.

Το σύστημα μάς έπεισε και για τα δύο», είπε ο ομαδάρχης της ειδικής διμοιρίας αλεξιπτωτιστών.

Αρκετά μοντέλα οργάνων νυχτερινής όρασης χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στις
Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις για διαφορετικούς σκοπούς.

Ανάλογα με τους διαφορετικούς τύπους αποστολών, το γερμανικό προσωπικό χρησιμοποιεί όργανα
νυχτερινής όρασης με διαφορετικά προφίλ απόδοσης.

Για παράδειγμα, το προσωπικό μηχανοκίνητων οχημάτων απαιτεί διαφορετικές προδιαγραφές από
τους αλεξιπτωτιστές σε μια επιχείρηση άλματος με αλεξίπτωτο.

Δεδομένου ότι ταόργανα νυχτερινής όρασης που έχουν προμηθευτεί μέχρι στιγμής δεν μπορούν να
χρησιμοποιηθούν παντού, έπρεπε να χρησιμοποιηθούν διαφορετικές συσκευές μέχρι σήμερα για να μπορούν να καλύπτονται όλες οι πιθανές χρήσεις.

Το νέο σύστημα που εισάγεται θα μπορεί να καλύπτει όλους τους σκοπούς εξίσου.

Σύμφωνα με μια σύμβαση που υπογράφηκε μέσω του ευρωπαϊκού διακυβερνητικού οργανισμού OCCAR για την Κοινή Συνεργασία Εξοπλισμού, η ομάδα (Hensoldt Optronics GmbH και THEON SENSORS) θα παραδώσει αρχικά 4.550 σετ Mikron για το Βέλγιο και 5.000 για τη Γερμανία.

Το Mikron NVG αποτελεί μέρος της δημοφιλούς οικογένειας οργάνων νυχτερινής όρασης NYX της ΤΗΕΟΝ SENSORS.

Χρησιμοποιώντας λυχνία των 16 mm, το μέγεθος και κυρίως το βάρος του Mikron μειώνεται έως και 20% χωρίς ταυτόχρονα να επιφέρει σημαντική μείωση της απόδοσής του.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παρατήρηση επί κράνους, επί κεφαλής (με ειδική μάσκα) ή κρατώντας το στα χέρια.

Το σύστημα διαθέτει επίσης ενσωματωμένο υπέρυθρο φωτισμό. Για στιγμιαίες αλλαγές διαμόρφωσης, ο χρήστης μπορεί να απομακρύνει κάθε οπτικό κανάλι ξεχωριστά.

Το Mikron τροφοδοτείται από μια αυτόνομη μπαταρία AA, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με μια απομακρυσμένη μπαταρία για αυξημένο χρόνο λειτουργίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ