Η ολοκλήρωση μιας υψηλού επιπέδου ανταγωνιστικής διαδικασίας της Ε.Ε στο πλαίσιο του προγράμματος European Defence Industrial Development Program (EDIDP), ανέδειξε  στις 30 Ιουνίου 2021, ως προτεινόμενη επιλογή, τη λύση USSPS, που αναπτύχθηκε από Ευρωπαική κοινοπραξία, με επικεφαλής τη καινοτόμο Ελληνική εταιρεία ΕΤΜΕ, με δύο από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αμυντικού υλικού της Ευρωπαικής Ενωσης, τη Naval Group και τη Navantia να διασφαλίζουν την υψηλοτέρου επιπέδου κατάλληλη εμπειρία στη ναυτική μηχανική και στο τεχνικό συντονισμό. Η USSP, θα αναπτύξει ένα σύστημα βελτίωσης της Θαλάσσιας Επιτήρησης με την αξιοποιήση Μη-Επανδρωμένων Ημι-Σταθερών Πλατφορμών στο θαλάσσιο χώρο. 

Το έργο «Ανάπτυξη μη επανδρωμένων ημι-σταθερών θαλάσσιων πλατφορμών για τη θαλάσσια επιτήρηση» (USSPS) θα αναπτύξει τη ραχοκοκαλιά ενός ομοσπονδιακού συστήματος προηγμένων συστημάτων (C5ISTAR). Το USSPS θα ενσωματώσει στοιχεία και συστήματα καινοτόμων λύσεων, με στόχο τη βελτίωση των δυνατοτήτων θαλάσσιας επιτήρησης, τη μείωση της χρήσης στοιχείων υψηλής αξίας και το κόστος που σχετίζεται με την αποστολή αυτή ενώ θα παρέχει,  μόνιμη ενημερωση για τη κατάσταση του θαλάσσιου χώρου. Το έργο θα αναπτύξει μια μη επανδρωμένη, εξαιρετικά αυτόνομη, ενεργειακά αποδοτική και μικρού μεγέθους πλατφόρμα με βάση την τεχνολογία εξέδρας λαδιού, ικανή να ενσωματώσει ένα ευρύ φάσμα αισθητήρων αέρα, επιφάνειας και υποθαλάσσιου χώρου. Οι πλατφόρμες θα επιτρέψουν την ανάπτυξη σε οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή, συμπεριλαμβανομένων όλων των τύπων  βυθού και βαθέων υδάτων, και τη λειτουργία υπό αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες.

Με την ETME, ως επικεφαλής της κοινοπραξίας, και την Naval Group ως τεχνικό συντονιστή, η κοινοπραξία φέρνει σε επαφή σημαντικούς ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς παράγοντες (Navantia, Applied Intelligence Analytics Limited, Prolexia, Multimedia Workshop, Sener Aeroespacial, SIGNALGENERIX, SMST Designer & Constructors, Techlam, Tecnobit Slu, Unmanned Teknologies Applications) καθώς και ερευνητικά κέντρα (CY.RIC Cyprus Research And Innovation Center, Foundation For Research And Technology Hellas (FORTH) και Stichting Maritiem Research Instituut Nederland).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ