Ο αμερικανικός εκδοτικός όμιλος Conde Nast ανακοίνωσε πως, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, σταματά τις επιχειρήσεις του στη Ρωσία, όπου εδώ και πάνω από 20 χρόνια εκδίδει κυρίως τη ρωσική έκδοση του διάσημου περιοδικού μόδας Vogue.

«Αποφασίσαμε να αναστείλουμε προς το παρόν όλες τις εκδοτικές επιχειρήσεις μας με την Conde Nast Ρωσίας», έγραψε ο επικεφαλής του ομίλου Ρότζερ Λιντς σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο.

«Αισθανόμαστε σοκ και φρίκη για την παράλογη βία και την τραγική ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία (…) Έχει πρωταρχική σημασία να είμαστε σε θέση να παράγουμε το περιεχόμενό μας χωρίς κίνδυνο για την ασφάλεια του προσωπικού μας», εξήγησε αναφερόμενος «στην πρόσφατη υιοθέτηση από τη ρωσική κυβέρνηση νέων νόμων περί λογοκρισίας που μας εμποδίζουν πλέον να το κάνουμε».

Η ρωσική έκδοση του περιοδικού Vogue κυκλοφορεί στη Ρωσία από το 1998. Στη χώρα ο όμιλος εκδίδει επίσης τα περιοδικά GQ, GQ Style, Tatler, Glamour και AD. Η έλευση στη χώρα δυτικών περιοδικών είχε σηματοδοτήσει την είσοδό της στη σύγχρονη καπιταλιστική εποχή.

Πολλές μάρκες ειδών μόδας και πολυτελείας ανακοίνωσαν επίσης πως διακόπτουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα, μεταξύ των οποίων οι Chanel, Hermes, Prada και LVMH. Τα είδη πολυτελείας είχαν εξαιρεθεί από τις κυρώσεις, ωστόσο πολυάριθμοι όμιλοι έλαβαν την απόφαση να κλείσουν τα καταστήματά τους στη Ρωσία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ