Η διεθνής έκθεση «EDEX 2021» αποκάλυψε το νέο αιγυπτιακό ΤΟΜΑ που ανέπτυξε ο κρατικός οργανισμός στρατιωτικής παραγωγής NOMP (National Organization for Military Production),με το όνομα SENA-200 και με μεγάλη ομοιότητα στο σκάφος με το σερβικό BVP M-80.

Ο οδηγός έχει στη διάθεση του ψηφιακό σύστημα ελέγχου του οχήματος και οδήγησης. Κάθε πλευρά έχει τρία περισκόπια ημέρας και ισάριθμες θυρίδες βολής.

Το όχημα μεταφέρει τριμελές πλήρωμα (οδηγός, πυροβολητής, αρχηγός) και εξαμελή Ομάδα Πεζικού ενώ η θωράκιση προστατεύει το SENA-200 στο επίπεδο Level-4 STANAG 45698, κατά διατρητικών φυσιγγίων διαμετρήματος 14,5 x 114 χιλιοστών.

Το δάπεδο προσφέρει προστασία επιπέδου Level-3 STANAG 4569 κατά ναρκών με εκρηκτική ύλη οκτώ κιλών TNT. Το όχημα μπορεί να εφοδιαστεί και με πλέγμα κατά RPG.

Ενσωματώνει πετρελαιοκινητήρα μέγιστης ισχύος 360 ίππων. Επιτυγχάνει μέγιστη ταχύτητα, σε οδό, 65 χιλιόμετρα την ώρα και μέγιστη εμβέλεια 600 χιλιόμετρα. Έχει μήκος 6,1 μέτρα, πλάτος 1,88 μέτρα και ύψος 1,88 μέτρα.

Με πλήρη φόρτο το βάτος μάχης είναι 14 τόνοι, ενώ είναι αμφίβιο. Ο οπλισμός του αποτελείται από ένα πυροβόλο των 30 χιλιοστών (στην έκθεση παρουσιάστηκε με τηλεχειριζόμενο πύργο Eagle-1 και πολυβόλο των 12,7 χιλιοστών).

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε την χαμένη ευκαιρία του ελληνικού ΤΟΜΑ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ το οποίο όταν είχε παρουσιαστεί είχε προκαλέσιε την έντονη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις αιγυπτιακές δυνάμεις που ζητούσαν ότι ακριβώς προσέφερε το ελληνικό όχημα, ισχυρή πρόσθια θωράκιση, βαρύ οπλισμό και χαμηλό κόστος παραγωγής/χρήσης ενώ αναφορές μιλούσαν για συμπαραγωγή μέχρι και 1.000 ΤΟΜΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ