Μία πραγματική ενεργειακή και οικονομική καταστροφή προβλέπει η ανάλυση της JPMorgan με τις τιμές του πετρελαίου να εκτοξεύονται στα 380 δολάρια το βαρέλι!

Αυτό θα συμβεί επειδή οι αντι-ρωσικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ θα εξωθήσουν τη Ρωσία σε περικοπές της παραγωγής αργού σε μια κίνηση αντιποίνων.

Η ομάδα των επτά πλουσιότερων κρατών του πλανήτη, G7, επεξεργάζεται έναν περίπλοκο μηχανισμό για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου ώστε να ασκήσει πίεση στην ρωσική οικονομία η οποία κυριολεκτικά θριαμβεύει από τις επιπτώσεις που είχαν πάνω της οι αντι-ρωσικές κυρώσεις.

Όπως αναφέρει το Βloomberg, η Ρωσία λόγω της ισχυρής δημοσιονομικής της θέσης, μπορεί να περικόψει την ημερήσια παραγωγή αργού κατά πέντε εκατομμύρια βαρέλια, χωρίς να πληγεί υπερβολικά η οικονομία της, προειδοποίησαν αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κίνησης της Ρωσίας θα μπορούσαν να είναι καταστροφικά για μεγάλο μέρος του κόσμου.

Μια περικοπή τριών εκατ. βαρελιών στην ημερήσια παραγωγή θα ωθούσε τις τιμές αναφοράς του αργού πετρελαίου στο Λονδίνο στα 190 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο χειρότερο σενάριο μιας περικοπής της παραγωγής κατά πέντε εκατομμύρια, θα μπορούσε να σημάνει εκτόξευση της τιμής στα 380 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με τους αναλυτές της JPMorgan.

«Ο προφανέστερος και πιθανότερος κίνδυνος από την επιβολή ενός πλαφόν είναι ότι η Ρωσία ίσως επιλέξει να μην το αποδεχθεί και αντίθετα να αντεπιτεθεί μειώνοντας τις εξαγωγές» πετρελαίου, ανέφεραν στο σημείωμά τους οι αναλυτές. «Είναι πιθανό ότι η [ρωσική] κυβέρνηση θα μπορούσε να εκδικηθεί μειώνοντας την παραγωγή ώστε να προκαλέσει πόνο στη Δύση. Η στενότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου είναι με το μέρος της Ρωσίας».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν μέσα σε ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης έχει δημιουργήσει οικονομική κρίση που μπροστά της η κρίση του 2008 μοιάζει με βόλτα σε παιδική χαρά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ