«Θύελλα παραιτήσεων» έπληξε την ισραηλινή Μοσάντ, αποκαλύπτοντας ένα «εκτεταμένο κίνημα εξέγερσης» εκδηλώθηκε στο εσωτερικό της, διχάζοντας την ισραηλινή κοινότητα πληροφοριών.

Ατμόσφαιρα σκεπτικισμού, κατηγοριών και «τεράστιων» ερωτημάτων επικρατεί μετά την παραίτηση τριών επιφανών αξιωματούχων της υπηρεσίας πληροφοριών (Μοσάντ), σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αποφάσεις αναδιάρθρωσης της υπηρεσίας, που ελήφθησαν από τον νέο της επικεφαλής, Ντέιβιντ Μπαρνέα, υπό το φως μιας συζήτησης για τον σχεδιασμό της Μοσάντ και το ενδεχόμενο πολιτικοποίησής της.

Μεταξύ των παραιτηθέντων ήταν ο επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας, ο επικεφαλής του κλάδου επιχειρήσεων και ο επικεφαλής του κλάδου που ασχολείται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σημειώνοντας ότι το ένα τέταρτο των εξεχόντων  αξιωματικών σκέφτεται επίσης να παραιτηθεί, σύμφωνα με το Εβραϊκό κανάλι 13, το οποίο αποκάλυψε ότι η ισραηλινή εξωτερική υπηρεσία πληροφοριών «Μοσάντ» βρισκόταν σε κατάσταση ρήξης ως αποτέλεσμα πολλών εσωτερικών διαφωνιών.

Ο Ρώσος ερευνητής των υπηρεσιών κλειστών πληροφοριών,  Ιγκόρ Σομπότιν, επιβεβαιώνει ότι η Μοσάντ βρίσκεται τώρα σε κατάσταση σοκ από μια σειρά παραιτήσεων και ότι οι ισραηλινές εφημερίδες επικαλούνται καλά πληροφορημένα άτομα εντός της Μοσάντ που λένε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα υπονομεύσουν επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας και ότι οι πολιτικές του αρχηγού της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, μπορεί να οδηγήσουν στον αναγκασμό αρκετών ανώτερων αξιωματικών να παραιτηθούν από την υπηρεσία, αυξάνοντας το επίπεδο δυσαρέσκειας στην ισραηλινή κοινότητα πληροφοριών, αναφέρει ο Εχέδωρος.

Προειδοποιούν επίσης για τον κίνδυνο οι απολύσεις να επηρεάσουν το θέμα της αλλαγής θέσης. Σύμφωνα με πρώην ακτιβιστές, τουλάχιστον δύο από αυτούς που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους είναι μεταξύ των βασικών πιθανών υποψηφίων για τη θέση της αρχηγίας της Μοσάντ.

Ο Ιγκόρ Σομπότιν είπε, σε άρθρο που δημοσίευσε η ρωσική εφημερίδα “Nezavisimaya Gazeta”, ότι η ισραηλινή “Mossad” αντιμετωπίζει μια βαθιά εσωτερική κρίση, με μια σειρά από παραιτήσεις ανώτερων αξιωματικών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις νέες πολιτικές του αρχηγού της υπηρεσίας, Ντέιβιντ Μπαρνέα, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μόλις φέτος.

Το εβραϊκό  13ο κανάλι επιβεβαιώνει ότι οι παραιτήσεις στη Μοσάντ προήλθαν ως αποτέλεσμα της βαθιάς διαφωνίας μεταξύ αυτών και του νέου αρχηγού της Μοσάντ, η οποία οφείλεται στην απόκλιση των πολιτικών εντός της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών και στο ξεκάθαρο σχίσμα μεταξύ των ηγετών της.

Ενώ το Εβραϊκό Κανάλι 12,  ανέφερε ότι ο πραγματικός λόγος πίσω από την παρουσίαση 3 από τους κύριους ηγέτες της Μοσάντ, οφείλεται στην ύπαρξη μιας πραγματικής επανάστασης και μιας στρατηγικής αλλαγής εντός της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών και σε μια προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ίδιου του μηχανισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ