Τρία χρόνια μετά τη μαζική απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη Δύση, για την υπόθεση της δηλητηρίασης του Σεργκέι Σκριπάλ, οι απεσταλμένοι της Μόσχας στην Ευρώπη βρίσκονται ξανά στο μικροσκόπιο, εξαιτίας της αποκάλυψης μιας νέας σειράς κατασκοπευτικών σκανδάλων.

Από την Αυστρία μέχρι τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία  τη Σουηδία και την Τουρκία, Ρώσοι διπλωμάτες έχουν απελαθεί από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες τους περασμένους μήνες, καθώς η Μόσχα εφαρμόζει ολοένα πιο επιθετικές «κατασκοπευτικές τακτικές».

Είναι γεγονός δε, ότι η συχνότητα των σχετικών αποκαλύψεων στη διάρκεια των τελευταίων μηνών είναι τόσο μεγάλη, ώστε δεν αφήνει πολλά περιθώρια στη Μόσχα να υποστηρίξει το βασικό της επιχείρημα: ότι πρόκειται, δηλαδή, για σκευωρία Αμερικανών και Βρετανών στο πλαίσιο μιας «αντιρωσικής εκστρατείας» που έχουν εξαπολύσει, με σκοπό να πλήξουν τους δεσμούς της με την Ευρώπη και ειδικά με ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Ο πληρωμένος συνταγματάρχης

Τον Ιούνιο του 2020, ένας 71χρονος εν αποστρατεία συνταγματάρχης κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης, για κατασκοπεία και συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στις οποίες φέρεται να παρέδιδε συστηματικά κρατικά και στρατιωτικά μυστικά, επί τουλάχιστον 25 χρόνια και συγκεκριμένα το διάστημα 1992-2018. Σε αντάλλαγμα, φέρεται να έλαβε συνολικά ποσό της τάξης των 280.000 ευρώ.

Δύο μήνες αργότερα, στα τέλη Αυγούστου του 2020, οι αυστριακές αρχές προχώρησαν στην απέλαση ενός Ρώσου διπλωμάτη, με την κατηγορία της οικονομικής κατασκοπείας, κατά παράβαση των προνομίων και του καθεστώτος ασυλίας που απολάμβανε.

Σημειώνεται πως η Βιέννη, αποτελεί έδρα δεκάδων ρώσων διπλωματών, καθώς εκεί βρίσκεται η έδρα αρκετών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

«Ενημερώσαμε σήμερα τον πρέσβη της Ρωσίας, ότι ένας από τους υφισταμένους του είναι ανεπιθύμητος στη Νορβηγία και του έχει ζητηθεί να εγκαταλείψει τη χώρα. Η αιτία είναι, ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει προβεί σε ενέργειες, οι οποίες είναι ασύμβατες με τον ρόλο του ως διπλωμάτη και το καθεστώς που διέπει την ιδιότητά του αυτή». Αυτό δήλωσε τον Αύγουστο του 2020 ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο Associated Press, εξηγώντας την απόφαση για απέλαση, με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη ημέρα είχε συλληφθεί ένας Νορβηγός υπήκοος, μετά τη συνάντησή του με Ρώσο πράκτορα σε εστιατόριο του Όσλο, στον οποίο φέρεται να παρέδωσε στοιχεία που αφορούν την ανάπτυξη της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά από δύο χρόνια ενδελεχών ερευνών, οι αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε βάρος ενός 47χρονου Σουηδού για συνεργασία με τους Ρώσους, στους οποίους φέρεται να παρέδιδε «μυστικά» που αφορούσαν τον σχεδιασμό και την τεχνολογία των εταιρειών Scania και Volvo.

Όσο για τη μέθοδό του, ήταν απλή: Φωτογράφιζε τα σχετικά έγγραφα στην οθόνη του εταιρικού υπολογιστή και στη συνέχεια τα παρέδιδε με ένα στικάκι στους συνεργάτες του.

Σημειώνεται πως κατά τη σύλληψή του ο κατηγορούμενος είχε πάνω του 27.800 σουηδικές κορόνες (κάπου 2.800 ευρώ), ποσό το οποίο οι αρχές θεωρούν ότι περιλαμβάνεται στις αμοιβές που λάμβανε συστηματικά από τους Ρώσους ως αντίτιμο για τη συνεργασία του.

ΙΤΑΛΙΑ

 Τον Μάρτιο, μια «τορπίλη» εξερράγη στη Ρώμη, όταν ένας πλοίαρχος, διοικητής φρεγάτας του πολεμικού ναυτικού της Ιταλίας, συνελήφθη – ουσιαστικά επ’ αυτοφώρω, μετά από μακρά παρακολούθηση – για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο συλληφθείς είχε θητεία σε καίριες θέσεις των ενόπλων δυνάμεων, του υπουργείου Άμυνας και του ΝΑΤΟ, καθώς και πρόσβαση σε «μια ευρεία γκάμα εγγράφων», σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, τα οποία έκαναν λόγο για την πιο σοβαρή περίπτωση κατασκοπείας από ρωσικό δίκτυο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι πράκτορες της Μόσχας εντόπισαν και εκμεταλλεύτηκαν ένα αδύνατο σημείο του δράστη: Η επίσημη αμοιβή του ως στρατιωτικού, ύψους περίπου 3.000 ευρώ μηνιαίως, δεν αρκούσε για να καλύπτει τις ανάγκες της εξαμελούς οικογένειάς του και να αποπληρώνει το «τσουχτερό» στεγαστικό δάνειο που είχε λάβει.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Τεχνητή νοημοσύνη και νανοτεχνολογία

 Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απέλαση δύο ρώσων διπλωματών με την κατηγορία της κατασκοπείας, για λογαριασμό της Υπηρεσίας Πληροφοριών Εξωτερικού (SVR).

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως, οι δύο είχαν καταφέρει να αποκτήσουν ένα «αξιόλογο δίκτυο πηγών» από τις οποίες αντλούσαν τις πληροφορίες τους, που αφορούσαν κυρίως τη βιομηχανία και ειδικότερα τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας της Ολλανδίας, όπως ημιαγωγούς, τεχνητή νοημοσύνη και νανοτεχνολογία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποκάλυψη έγινε μόλις μία ημέρα, μετά την καταγγελία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), του οποίου η έδρα βρίσκεται στο  Άμστερνταμ, ότι το δίκτυό του είχε γίνει στόχος μιας κυβερνοεπίθεσης.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Το κύκλωμα και οι συλλήψεις

 Οι σχέσεις της Σόφιας με τη Μόσχα δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα τον Μάρτιο, όταν αποκαλύφθηκε εκτενές κύκλωμα κατασκοπείας που δρούσε για λογαριασμό της Ρωσίας, τροφοδοτώντας την, με ευαίσθητα και απόρρητα δεδομένα και πληροφορίες. 

Όπως ανακοινώθηκε, ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται και τουλάχιστον πέντε εν ενεργεία ή απόστρατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων (ανάμεσά τους και ο πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών),  ενώ ο γενικός εισαγγελέας έκανε λόγο για μια υπόθεση «ξεχωριστής σημασίας» για την εθνική ασφάλεια, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται, πως από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι το τέλος του 2020, είχαν απελαθεί τουλάχιστον πέντε Ρώσοι διπλωμάτες και ένα μέλος της τεχνικής υποστήριξης της πρεσβείας, με ανάλογες κατηγορίες, ενώ η τελευταία (μέχρι στιγμής) πράξη γράφηκε, με την απέλαση δύο Βούλγαρων από τη Μόσχα σε αντίποινα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ