Ένας Ρώσος και δύο Λιθουανοί, ανώτεροι υπάλληλοι και οι τρεις τους της μεγαλύτερης βουλγαρικής εταιρείας κατασκευής όπλων Arsenal, συνελήφθησαν ως ύποπτοι για την εξαφάνιση ευαίσθητων προϊόντων και εγγράφων από το εργοστάσιο της εταιρείας, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

Οι αρχές είχαν ξεκινήσει αυτόν τον μήνα έρευνα, μετά την καταγγελία της ιδιωτικής εταιρείας όπλων ότι είχαν εξαφανισθεί από μονάδα της συγκεκριμένα προϊόντα και ευαίσθητα έγγραφα τα οποία θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν εγχώριους και ξένους ανταγωνιστές.

Οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι οι δύο Λιθουανοί υπήκοοι (ηλικίας 24 και 59 ετών) και ένας Ρώσος υπήκοος (ηλικίας 60 ετών), οι οποίοι εφάρμοζαν καινοτόμες τεχνολογίες στο εργοστάσιο, είχαν λάβει άδεια άνευ αποδοχών μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν είχαν επιστρέψει στις θέσεις εργασίας τους.

Στις 2 Οκτωβρίου οι τρεις τους είχαν βρεθεί στην κεντρική πόλη Καζανλάκ, όπου βρίσκεται το εργοστάσιο, μια ακριβώς ημέρα πριν από την καταγγελία του περιστατικού από την εταιρεία, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Στις 5 Οκτωβρίου συνελήφθησαν στα σύνορα με την Ελλάδα.

Οι αστυνομικοί βρήκαν στα οχήματά τους έγγραφα και άλλα αντικείμενα που πιστεύουν ότι συνδέονται άμεσα με την έρευνα στο εργοστάσιο όπλων Arsenal, αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του. Οι τρεις αλλοδαποί αναμένεται να μεταφερθούν στο περιφερειακό αστυνομικό τμήμα της πόλης Καζανλάκ για να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Το εργοστάσιο Arsenal παράγει και εξάγει συστήματα φορητών όπλων και πυροβολικού καθώς και πυρομαχικά μεταξύ άλλων προϊόντων. Την άνοιξη του 2020 στο εργοστάσιο Arsenal είχε σημειωθεί έκρηξη με αποτέλεσμα να τραυματισθούν δύο άτομα

Στα τέλη Απριλίου η βουλγαρική δημόσια τηλεόραση, επικαλούμενη την εισαγγελία είχε μεταδώσει ότι έξι Ρώσοι πολίτες θεωρούνται ύποπτοι για εκρήξεις που είχαν σημειωθεί σε εργοστάσια και στρατιωτικές αποθήκες στην Βουλγαρία. Ενώ εναντίον τριών εξ αυτών απαγγέλθηκαν κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του Βούλγαρου επιχειρηματία Εμιλιάν Γκέμπρεφ. Στις 29 Απριλίου η Βουλγαρία είχε απελάσει τον σύμβουλο του στρατιωτικού ακολούθου της Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ