Εποχές Ψυχρού Πολέμου θυμίζει η ανταλλαγή της «miss Huawei» Μενγκ Ουάνγκζου με δύο Καναδούς κατηγορούμενους για κατασκοπεία που είχαν φυλακιστεί στην Κίνα.

Εν τέλει όπως αποδείχτηκε η σύλληψή τους ήταν «προνοητική» ενέργεια των Κινέζων οι οποίοι πέτυχαν έτσι να «πιέσουν» τους Αμερικανούς, οι οποίοι με την σειρά τους δεν ήθελαν να απογοητεύσουν τους Καναδούς.

Η σύλληψη των δύο Καναδών ήταν ένα καλό διαπραγματευτικό «χαρτί» το οποίο απέδωσε για τους Κινέζους, που ήθελαν πάσει θυσία πίσω στην Κίνα την Μενγκ Ουάνγκζου.

Ο Μάικλ Κόβριγκ και ο Μάικλ Σπέιβορ, οι δύο Καναδοί που είχαν συλληφθεί και φυλακιστεί στην Κίνα από τα τέλη του 2018, αφέθηκαν ελεύθεροι και επιστρέφουν αεροπορικώς στην πατρίδα τους, ανακοίνωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, λίγη ώρα μετά την επιβίβαση της οικονομικής διευθύντριας της κινεζικής γιγαντιαίας εταιρείας των τηλεπικοινωνιών Huawei, της Μενγκ Ουάνγκζου, σε πτήση από το Βανκούβερ για τη Σεντζέν.

«Πριν από περίπου 12 λεπτά, το αεροσκάφος που μεταφέρει τους Μάικλ Κόβριγκ και Μάικλ Σπέιβορ εγκατέλειψε τον κινεζικό εναέριο χώρο και βρίσκεται εν πτήσει προς τον Καναδά», ανέφερε ο κ. Τριντό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε εκτάκτως.

Την απόφαση της Κίνας να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο Καναδοί χαιρέτισε εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Αυτοί οι δύο άνδρες έζησαν για πάνω από 1.000 ημέρες τρομερή δοκιμασία. Έδειξαν την αποφασιστικότητά τους, τη χάρη τους, την ανθεκτικότητά τους σε κάθε βήμα και μας ενέπνευσαν όλους», σχολίασε ο κ. Τριντό.

Καθώς πρόκειται για «επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες», πρόσθεσε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Θέλω να ευχαριστήσω τους συμμάχους μας και τους εταίρους μας σε όλο τον κόσμο που επέδειξαν ακλόνητη αλληλεγγύη προς τον Καναδά και προς αυτούς τους δύο Καναδούς», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός των Φιλελεύθερων.

Ο πρώην διπλωμάτης Μάικλ Κόβριγκ και ο επιχειρηματίας Μάικλ Σπέιβορ συνελήφθησαν τον Δεκέμβριο του 2018 στην Κίνα και κατηγορήθηκαν για κατασκοπεία, βαθαίνοντας τη διπλωματική κρίση άνευ προηγουμένου ανάμεσα στην Οτάβα και στο Πεκίνο.

Η σύλληψή τους εκλήφθηκε στον Καναδά ως μέτρο αντιποίνων των αρχών της Κίνας για τη σύλληψη της κυρίας Μενγκ κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ την 1η Δεκεμβρίου 2018 στο διεθνές αεροδρόμιο του Βανκούβερ.

Κατά πόσο ήταν κατάσκοποι αρκεί να πούμε ότι οι συνηθισμένες εργασίες των… κατασκόπων ανέκαθεν ήταν «διπλωμάτες» και «επιχειρηματίες» και ο λόγος ήταν απλός, επειδή εύκολα μπορούσαν να μετακινηθούν από χώρα σε χώρα χωρίς πολλές διατυπώσεις.

Τώρα αν ήταν όντως κατάσκοποι, αυτό το ξέρουν μόνο οι Κινέζοι.

Η οικονομική διευθύντρια της Huawei, η Μενγκ Ουάνγκζου, η οποία πέρασε σε κατ’ οίκον κράτηση στον Καναδά τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια, αναχώρησε χθες Παρασκευή για την Κίνα, αφού δικαστήριο αποφάσισε να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ και να αφεθεί ελεύθερη, χάρη σε συμφωνία που κλείστηκε με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως καθίσταται σαφές ήταν πολιτική αμερικανική απόφση η απελευθέρωση της Μενγκ Ουάνγκζου.

Άλλωστε ο Καναδάς ανήκει στο αγγλοσαξωνικό μπλοκ παρά το γεγονός ότι ο γαλλικός στη συνείδηση πληθυσμός της χώρας αποτελεί το 35-40% επί του συνόλου. Γι’αυτό τον λόγο οι Αμερικανοί δεν ήθελαν με τίποτα να τους απογοητεύσουν.

Ήξεραν άλλωστε πως στην παρούσα φάση μετά την συμφωνία AUKUS θα έπρεπε να κάνουν μία κίνηση «καλής θέλησης» για να «ηρεμήσουν» προς ώρας οι Κινέζοι.

Η κυρία Μενγκ, 49 ετών, κόρη του ιδρυτή της γιγαντιαίας κινεζικής εταιρείας του τομέα των τηλεπικοινωνιών, επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος με προορισμό τη Σεντζέν λίγη ώρα μετά την απελευθέρωσή της χθες από τις αρχές του Καναδά βάσει των όρων της συμφωνίας με την οποία τερματίστηκε το τριετές δικαστικό και διπλωματικό σίριαλ στο οποίο ενεπλάκησαν το Πεκίνο, η Ουάσινγκτον και η Οτάβα.

Την αναχώρησή της κατέγραψαν οι κάμερες καναδικών τηλεοπτικών δικτύων.

Η Μενγκ Ουάνγκζου είχε συλληφθεί την 1η Δεκεμβρίου 2018 στο διεθνές αεροδρόμιο του Βανκούβερ κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ήθελε να δικαστεί κυρίως για «τραπεζική απάτη».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ