Το Ισραήλ συγκρότησε μια ομάδα εργασίας με την συμμετοχή ανώτερων υπουργών της κυβέρνησης για να αξιολογήσει τις αυξανόμενες κατηγορίες ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό που ανέπτυξε και πουλά η ισραηλινή εταιρεία NSO έχει χρησιμοποιηθεί σε απόπειρες και επιτυχημένες υποκλοπές έξυπνων κινητών τηλεφώνων (smartphones) σε όλο τον κόσμο, ανέφεραν σήμερα ισραηλινές πηγές.

Μια πηγή είπε ότι επικεφαλής στην υπουργική ομάδα εργασίας έχει τεθεί το Ισραηλινό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ και διαθέτει ευρύτερους τομείς εξειδίκευσης σε σχέση με το υπουργείο Άμυνας, το οποίο εποπτεύει τις εξαγωγές λογισμικού Pegasus του Ομίλου NSO.

Άλλη πηγή τόνισε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας δεν συμμετέχει στην ομάδα που συγκροτήθηκε και ότι η αξιολόγηση διενεργείται από ανώτερους αξιωματούχους της άμυνας, των υπηρεσιών πληροφοριών και διπλωμάτες.

Και οι δύο πηγές μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

«Αυτό το γεγονός επεκτείνεται πέρα από το πεδίο αρμοδιοτήτων του υπουργείου Άμυνας», δήλωσε η πρώτη πηγή, αναφερόμενη σε ένα πιθανό διπλωματικό μπούμερανγκ μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης από μεγάλα μέσα ενημέρωσης για ύποπτες καταχρηστικές χρήσεις του Pegasus στη Γαλλία, το Μεξικό, την Ινδία, το Μαρόκο και το Ιράκ.

Σήμερα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την διενέργεια ερευνών για την υπόθεση αυτή.

Το τηλέφωνο του Μακρόν βρισκόταν σε μια λίστα πιθανών στόχων για πιθανή κατασκοπεία εκ μέρους του Μαρόκου στην υπόθεση Pegasus, τόνισε χθες η εφημερίδα Le Monde.

Ο επικεφαλής της μονάδας χρηματοοικονομικών πληροφοριών του Μεξικού, ο Σαντιάγκο Νιέτο, δήλωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει συμβάσεις με εταιρείες που χρησιμοποιούνταν για την προμήθεια του Pegasus, αλλά πρόσθεσε ότι η προηγούμενη μεξικανική κυβέρνηση το έκανε ως «τακτική ελέγχου, εκφοβισμού και χειραγώγησης».

Μία από τις ισραηλινές πηγές έκρινε «αμφίβολο» ότι θα επιβληθούν περιορισμοί στις εξαγωγές του Pegasus και είπε ότι ο στόχος «είναι να ανακαλύψουμε τι συνέβη, να εξετάσουμε αυτό το θέμα και να αντλήσουμε μαθήματα».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, ένας εκπρόσωπος της NSO είπε: «Χαιρετίζουμε κάθε απόφαση που λαμβάνει η ισραηλινή κυβέρνηση και είμαστε πεπεισμένοι ότι οι δραστηριότητες της εταιρείας είναι αψεγάδιαστες».

Σε ομιλία του σήμερα σε συνέδριο με θέμα τον κυβερνοχώρο ο πρωθυπουργός Μπένετ δεν αναφέρθηκε στην υπόθεση της NSO.

«Εσφαλμένες εικασίες»

Σύμφωνα με μια παγκόσμια έρευνα που δημοσίευσε την Κυριακή μια κοινοπραξία 17 διεθνών μέσων ενημέρωσης, ακτιβιστές, δημοσιογράφοι και αντιφρονούντες από ολόκληρο τον κόσμο έπεσαν θύματα κατασκοπείας με τη βοήθεια του λογισμικού Pegasus.

Η NSO απέρριψε τους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης, λέγοντας ότι τα δημοσιεύματα ήταν «γεμάτα από εσφαλμένες εικασίες και ανεξακρίβωτες θεωρίες». Το Pegasus προορίζεται για χρήση μόνο από κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος, τόνισε η ισραηλινή εταιρεία.

Η πολιτική εξαγωγών του Ισραήλ προορίζεται γι αυτούς τους σκοπούς, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς σε ομιλία του χθες Τρίτη. Ωστόσο, αναφερόμενος στις κατηγορίες σχετικά με το Pegasus, πρόσθεσε: «Αυτήν τη στιγμή μελετάμε τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν για το θέμα».

Στο συνέδριο, ο Μπένετ είπε ότι το Ισραήλ έχει υπογράψει μνημόνια κατανόησης με δεκάδες χώρες σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, τα οποία θέλει να αναβαθμίσει για μια «παγκόσμια ασπίδα προστασίας του κυβερνοχώρου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ