Πλέον των 130 Αμερικανών κατασκόπων, διπλωματών, στρατιωτικών καθώς και άλλο προσωπικό έχει πλήξει μυστηριώδες φαινόμενο, που προκαλεί εγκεφαλικά τραύματα, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ο αριθμός κρουσμάτων έχει θορυβήσει την κυβέρνηση Μπάιντεν. Οι αρχικές ανακοινώσεις για το φαινόμενο αφορούσαν διπλωματικές αποστολές σε Κίνα και Κούβα, ενώ τα θύματα υπολογίζονταν στα 60. Ο νέος αριθμός των 130 και πλέον θυμάτων συμπεριλαμβάνει και πράκτορες της CIA σε Ευρώπη και Ασία.

Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, με τα θύματα να έχουν παραπεμφθεί στα εξωτερικά ιατρεία του στρατιωτικού νοσοκομείου Ουόλτερ Ριντ της Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση αποφεύγει να χαρακτηρίσει τα περιστατικά αυτά «επιθέσεις», παρότι ειδικοί εκτιμούν ότι τα συμπτώματα των παθόντων, που αναφέρουν ζαλάδα και ναυτία, παραπέμπουν σε προηγμένο οπλικό σύστημα μαγνητικών κυμάτων.

Πολλά θύματα, που υπέστησαν μακροπρόθεσμες εγκεφαλικές βλάβες, ανέφεραν ηχητικές παραισθήσεις και απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας του σώματός τους, προτού αισθανθούν συμπτώματα ζάλης, πονοκεφάλου και ναυτίας. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας διέταξε τη διενέργεια έρευνας, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μην προκαλέσει πανικό στις δεκάδες χιλιάδες Αμερικανούς που υπηρετούν σε διπλωματικές, στρατιωτικές και μη κυβερνητικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο. Από τη μεριά της, η CIA δημιούργησε ομάδα εργασίας για τη συλλογή πληροφοριών για το ύποπτο φαινόμενο.

Σε έκθεσή της τον Δεκέμβριο, η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ εξέφρασε τη θεωρία ότι πίσω από τα περιστατικά αυτά κρύβεται όπλο μικροκυμάτων, ικανό να πλήττει τις εγκεφαλικές λειτουργίες των στόχων του. Ορισμένα από τα θύματα αναφέρουν χρόνια και ενδεχομένως ανίατα προβλήματα στον εγκέφαλο και στην ψυχική υγεία. 

Η μεγάλη πλειονότητα των επιθέσεων πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό, αν και κάποιες από αυτές σημειώθηκαν στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Το 2020, αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αισθάνθηκε τα συμπτώματα αυτά περπατώντας στον νότιο περίβολο του Λευκού Οίκου, ενώ το 2019, γυναίκα ανέφερε τέτοια συμπτώματα ενώ έβγαζε βόλτα τον σκύλο της σε προάστιο της Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια της θητείας Τραμπ, αξιωματούχοι της CIA, που κατέγραψαν το φαινόμενο, το ονόμασαν Σύνδρομο της Αβάνας, καθώς πρώτοι επλήγησαν από αυτό Αμερικανοί αξιωματούχοι που επισκέπτονταν την Κούβα για εμπορικές συνομιλίες. Η CIA, όμως, απέρριψε το ενδεχόμενο πίσω από το όπλο αυτό να βρίσκονται ξένες δυνάμεις, όπως η Ρωσία, καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μόνο προβλήματα στο Κρεμλίνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ