Οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας της FSB συνέλαβαν έναν επιστήμονα με τις κατηγορίες για εσχάτη προδοσία, έπειτα από έρευνα εις βάρος του για την «διαρροή» απόρρητων πληροφοριών που αφορούν την ανάπτυξη υπερηχητικών αεροσκαφών της πολεμικής αεροπορίας της χώρας.

«Σκάνδαλο» τεραστίων διαστάσεων αποκαλύφθηκε στη Ρωσία, έπειτα από την σύλληψη του Ρώσου επιστήμονα Ανατόλι Γκουμπάνοφ, με τις ρωσικές αρχές να ισχυρίζονται ότι λειτουργούσε ως «κατάσκοπος» για την εξυπηρέτηση συμφερόντων τρίτων κρατών.

Πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία ανέφεραν ότι το οι δικαστικές αρχές στη Μόσχα προχώρησαν στην απόφαση να συλληφθεί ο Ρώσος επιστήμονας μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου του 2021, ως ύποπτος για διάπραξη εγκλήματος που ορίζεται στο άρθρο 275 του Ποινικού Κώδικα της Ρωσίας ως εσχάτη προδοσία.

Σε περίπτωση καταδίκης, ο Ανατόλι Γκουμπάνοφ μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, ο επιστήμονας παρέδωσε απόρρητες πληροφορίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη υπερηχητικών αεροσκαφών και εργαζόταν στο πρόγραμμα  HEXAFLY-INT (High-Speed ​​Experimental FLY Vehicles-INTernational) στο οποίοι συμμετέχουν και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ