Η αστυνομία στο Όσλο συνέλαβε έναν Νορβηγό πολίτη, ύποπτο για παράνομη παράδοση πληροφοριών σε Ρώσο αξιωματικό πληροφοριών. Ο άντρας, τον οποίο συνέλαβε η αστυνομία, συγκεντρώνει βάσιμες υποψίες  ότι βλάπτει ζωτικά εθνικά συμφέροντα της Νορβηγίας και θα μπορούσε να καταδικαστεί έως και 15 έτη.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε σε εστιατόριο στη νορβηγική πρωτεύουσα το Σάββατο κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η σύλληψη του έγινε παρουσία του Ρώσου Αξιωματικού Πληροφοριών, ο οποίος είναι αμφίβολο αν συνελήφθη λόγω της διπλωματικής του ασυλίας

Ο συλληφθείς αρνείται οποιαδήποτε κατηγορία, δήλωσε η δικηγόρος του, Μαριάν Νταρέ-Νάις, μετά από ακρόαση κατηγορίας στο περιφερειακό δικαστήριο του Όσλο.

Η αστυνομία ασφαλείας ζητά από το δικαστήριο να κρατηθεί ο άντρας για τέσσερις εβδομάδες.

Πέρυσι, ο Φρόντ Μπέργκ, συνταξιούχος Νορβηγός επιθεωρητής συνόρων, καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκισης στη Μόσχα, αφού δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για κατασκοπεία ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων.

Η Νορβηγία  που είναι κράτος  μέλος του ΝΑΤΟ,  είχε συνήθως καλές σχέσεις με τη γειτονική Ρωσία, με την οποία μοιράζεται ένα μικρό χερσαίο σύνορο. Ωστόσο οι σχέσεις τους έγιναν τεταμένες από το 2014 και μετά, όταν η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και ξέσπασε  εξέγερση υπέρ της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ