Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι -κυριολεκτικά- παντού. Αρκεί μια πρόχειρη έρευνα στο Google και θα το διαπιστώσεις. Δυστυχώς για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, κυκλοφορούν σε επικίνδυνα μεγάλη κλίμακα και στα ΜΜΕ, ειδικά αυτά του διαδικτύου, χωρίς φυσικά να τεκμηριώνονται ποτέ από πουθενά.

Ο καθένας έχει τη δική του αγαπημένη: Από το ποιος επιτέθηκε τελικά στους Δίδυμους Πύργους και το τελευταίο hit της επίπεδης Γης μέχρι τους ψεκασμούς και τον 23χρονο αστυνομικό που «σβήνει» αθόρυβα εδώ και 10 χρόνια.

Πέρα από τα προφανή, ότι δηλαδή το IQ κάποιου που ασπάζεται τυφλά ότι διαβάζει στο ίντερνετ είναι ισάξιο με αυτό ενός δονητή, θα αναρωτηθεί κανείς τι μετατρέπει τέτοιου είδους θεωρίες συνωμοσίας σε «ενδιαφέρουσες» απόψεις.

Την απάντηση δίνει κατά κάποιο τρόπο ο ψυχολόγος Dr Dan Jolley, που ορίζει αρχικά τι ακριβώς είναι μια θεωρία συνωμοσίας: «Η προσπάθεια να εξηγηθεί ένα γεγονός ή μια σειρά συμβάντων που προέρχονται από μια ισχυρή αιτία, αλλά σύμφωνα πάντα με τους όρους που βολεύουν τον εξεταστή, ασχέτως αν κάτι τέτοιο αντιβαίνει τα γεγονότα.».

Κάτι τέτοιο είναι, σύμφωνα πάντοτε με τον Dr Jolley πραγματικά επικίνδυνο, κι αυτό γιατί πλέον δεν τις πιστεύουν μόνο άτομα που στην καλύτερη των περιπτώσεων θα χαρακτηρίζονταν τρελοί, αλλά όλο και μεγαλύτερη μάζα ανθρώπων, με τον ρυθμό εξάπλωσής τους να είναι ραγδαία. Το σημαντικότερο όμως είναι πως οι θεωρίες συνωμοσίας μπορούν να επηρεάσουν ακόμη και την ψυχολογία ενός νορμάλ -φαινομενικά- ανθρώπου.

«Ο κόσμος είναι πια αρκετά περίπλοκος, κάποια πράγματα συμβαίνουν και οι θεωρίες συνωμοσίας μπορεί να κάνουν κάποιους να νιώθουν καλύτερα. Χρειάζεται πάντοτε να κρύβεται κάτι πίσω από καταστάσεις που δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι επικίνδυνες. Μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε άβολες έως καταστροφικές εξελίξεις. Δες για παράδειγμα ποιοι ακριβώς ήταν οι λόγοι που οδήγησαν στην εκλογή του Trump» τονίζει ο Dr Jolley που ερευνά εδώ και μια πενταετία το θέμα.

Όταν μια τέτοια θεωρία αρχίζει και αποκτά νόημα για κάποιον, τότε επιδρά αυτό που ονομάζεται «επιβεβαιωτική προκατάληψη». Αν για παράδειγμα πιστεύεις ότι η Γη είναι επίπεδη, τότε είναι πολύ δύσκολο να δεχθείς και να εξετάσεις οποιαδήποτε αντίθετη άποψη και στοιχεία, ακόμη κι αυτά έχουν σαφώς μεγαλύτερη σχέση με την πραγματικότητα.

Υπάρχει όμως κάτι πολύ σοβαρότερο ως αποτέλεσμα μια ευρέως διαδεδομένης θεωρίας συνωμοσίας και αυτό είναι η προκατάληψη που μπορεί να αρχίσει να αναπτύσσεται ανάμεσα σε κοινωνίες. Κάτι που δημιουργεί άκρως ανησυχητικές συνέπειες.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα αφιερώσεις 4 ώρες στο Youtube, αφιέρωσε έπειτα και λίγο χρόνο στον εαυτό σου και σκέψου πόσο λογικά είναι όλα όσα είδες προηγουμένως.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ