Η μάχη της προπαγάνδας αποτελούσε βασικό χαρακτηριστικό του Ψυχρού Πολέμου. Σε αυτό το πλαίσιο, ΗΠΑ και Σοβιετική Ένωση συνήθιζαν να επιδεικνύουν τα οπλικά τους συστήματα. Τα υπερόπολα των Σοβιετικών εμφανίζονταν στους δρόμους της Μόσχας σε παρελάσεις όπως την Ημέρα της Νίκης, την Πρωτομαγιά ή στις επετείους της Οκτωβριανής Επανάστασης.

Όσο και αν σήμερα αυτές οι πρακτικές φαντάζουν παρωχημένες, εκείνη την εποχή η επίδειξη των οπλικών συστημάτων της ΕΣΣΔ προκαλούσε «ρίγη» στις ΗΠΑ, όπως φαίνεται από αποχαρακτηρισμένα αρχεία της CIA που δημοσιεύει το Business Insider. Πράκτορες της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή στις παρελάσεις και φωτογράφιζαν τα σοβιετικά όπλα, στέλνοντας σχετικές αναφορές στην Ουάσινγκτον.

Σε κάποιες από τις φωτογραφίες αναφέρεται η ημερομηνία και το γεγονός στο οποίο ελήφθη η φωτογραφία. Κινητοί εκτοξευτήρες πυραύλων εδάφους – αέρος, αντιβαλλιστικά συστήματα που προστάτευαν την Μόσχα, τανκς και άλλα οπλικά συστήματα βρίσκονταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Αμερικάνων.

Δείτε τις φωτογραφίες από τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία που δημοσιεύει το Business Insider:

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ