Τους επόμενους… Τζέιμς Μποντ με ιταλική φινέτσα ψάχνουν οι μυστικές υπηρεσίες της γειτονικής χώρας, καθώς οι επίδοξοι επόμενοι 007 θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους, λαμβάνοντας μέρος στον σχετικό ανοικτό και καθόλα φανερό διαγωνισμό για στρατολόγηση μυστικών πρακτόρων που δημοσίευσε χθες το υπουργικό συμβούλιο.

Βεβαίως, οι πιθανότητες κάποιος να ζήσει εξωτικές περιπέτειες ή στιγμές έντονης δράσης με lifestyle υπόβαθρο ανήκουν στη σφαίρα της… κινηματογραφικής φαντασίας, γιατί πλέον οι απειλές κατά των κρατικών μυστικών και της ασφάλειας σήμερα περνούν κατά κύριο λόγο από το διαδίκτυο, ωστόσο σίγουρα πρόκειται για μια καλή ευκαιρία, που δίνεται σε όλους όσοι επιθυμούν να μην κάνουν μια συμβατική εργασία.

Οι απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι είναι πολύπλοκες και βασίζονται κυρίως στη γνώση νομικών ως την κυβερνοασφάλεια. Εκείνο, πάντως, που κυρίως απαιτείται είναι φυσικά «η νομιμοφροσύνη, η εμπιστευτικότητα και ο πατριωτισμός», σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και στο παρελθόν οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν δημοσιεύσει ανοικτούς διαγωνισμούς για την επιλογή των μελών που θα την στελεχώσουν. Έως τις 10 Μαΐου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στον ιστότοπο (http://www.sicurezzanazionale.gov.it), συμπληρώνοντας όλα τα στοιχεία και αποδεικνύοντας «την προσήλωσή τους στην προστασία των εθνικών στρατηγικών συμφερόντων στον πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό, επιστημονικό και βιομηχανικό τομέα».

Οι επίδοξοι Μποντ οφείλουν να έχουν «εξειδικευμένη κατάρτιση κι εκπαίδευση σε ορισμένους τομείς, όπως για παράδειγμα οι ανθρωπιστικές επιστήμες, η οικονομία, τα νομικά, οι διεθνείς σχέσεις».

Επίσης, απαιτούνται «τεχνικές γνώσεις, αυξημένη γνώση γλωσσών, ικανότητες ανάλυσης, εμπειρία σε, ή και σε, ξένους οργανισμούς και τομείς. Επίσης αποδεδειγμένες ικανότητες σε διάφορους τομείς της κυβερνοασφάλειας, όπως η έρευνα, η παρακολούθηση, η ανάλυση και η αποτροπή των απειλών».

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα προσόντα που απαιτούνται είναι πολλά και θα είναι δύσκολο να βρεθούν οι κατάλληλοι για να πλαισιώσουν τις υπηρεσίες. Τα βιογραφικά των υποψηφίων θα τεθούν υπό λεπτομερή ανάλυση και επιλογή, ενώ σε δεύτερο επίπεδο θα εξετασθεί ο επαγγελματισμός, η εμπιστευτικότητα και το ασφαλές προφίλ τους.

Ο ανοικτός διαγωνισμός δεν αποτελεί τον μόνο τρόπο για τη στρατολόγηση στελεχών των μυστικών υπηρεσιών, καθώς ανοικτός παραμένει ακόμη ο δίαυλος μίας εθελούσιας συμμετοχής ενδιαφερομένων στον ιστότοπο «συνεργάσου μαζί μας» (lavora con noi), ενώ -όπως και στο παρελθόν- ενεργό είναι το «scouting» μεταξύ φερέλπιδων νέων μέσα στα ιταλικά πανεπιστήμια, που στο παρελθόν είχε καταλήξει στην στρατολόγηση περίπου πενήντα νέων Ιταλών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ