Σε πολυετή φυλάκιση αναμένεται να καταδικαστεί πρώην υπουργός του Ισραήλ, που συμφώνησε με την εισαγγελία να δηλώσει ένοχος για κατασκοπεία υπέρ του ορκισμένου εχθρού της χώρας του, του Ιράν.

Η συμφωνία που έκλεισαν οι συνήγοροι του Γκόνεν Σεγκέβ με την εισαγγελία και θα υποβληθεί για έγκριση σε δικαστήριο, που θα συνεδριάσει στις 11 Φεβρουαρίου, προβλέπει ότι ο υπουργός Ενέργειας και Υποδομών μεταξύ του 1995 και του 1996 θα καταδικαστεί σε κάθειρξη 11 ετών για κατασκοπεία και «διαβίβαση πληροφοριών στον εχθρό», μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μέρος του οποίου δεν είχε καταχωρηθεί ως απόρρητο και δημοσιοποιήθηκε κατά την έναρξη της δίκης του Σεγκέβ τον Ιούλιο, ο Ισραηλινός έδινε στο Ιράν από το 2012 που κατοικούσε στη Νιγηρία πληροφορίες για τις περιοχές στις οποίες βρίσκονται οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας, όπως και ονόματα υπευθύνων.

Ο Σεγκέβ συνελήφθη τον Μάιο στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ και κρατήθηκε μυστικά έως ότου η η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ, ανακοίνωσε την κράτησή του στις 18 Ιουνίου. Κατηγορείται ότι συνάντησε τις ιρανικές επαφές του πολλές φορές σε διάφορες χώρες και διαβίβασε σε αυτές πληροφορίες για την ασφάλεια και τους ενεργειακούς πόρους του Ισραήλ, διευκρίνισε η Σιν Μπετ στην ανακοίνωση της σύλληψής του.

Ο εκλεγείς με ακροδεξιό κόμμα το 1992 Γκόνεν Σεγκέβ, γιατρός, είχε εγκαταλείψει το κόμμα του για να ψηφίσει υπέρ των συμφωνιών του Όσλο ΙΙ τον Οκτώβριο του 1995, επιτρέποντας στον τότε πρωθυπουργό Γιτζάκ Ράμπιν να περάσει στο κοινοβούλιο τη δεύτερη φάση της συμφωνίας αυτής, η οποία θα οδηγούσε στην ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Στη συνέχεια διορίστηκε υπουργός Ενέργειας και Υποδομών. Το 2003 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με αναστολή για απόπειρα απάτης. Έναν χρόνο αργότερα, καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών άνευ αναστολής για λαθραία διακίνηση της ουσίας ecstasy.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ