Τις “αποκαλύψεις” για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας, που φέρεται να πραγματοποιούσε επί πολλά χρόνια απόστρατος ανώτερος αξιωματικός του αυστριακού στρατού, είχαν γίνει, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή στην Βιέννη, από τον ίδιο τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Από την πλευρά του, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στην δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, με την ευκαιρία της χθεσινής 100 ης επετείου της ανακήρυξης της Πρώτης Αυστριακής Δημοκρατίας, στις 12 Νοεμβρίου 1918, προειδοποίησε πως δεν θα πρέπει να γίνεται “υπερδραματικοποίηση” της υπόθεσης.

Όπως τόνισε ο Αυστριακός πρόεδρος, ο οποίος την Κυριακή είχε συνομιλία στο Παρίσι με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ — στο περιθώριο των εορτασμών για την λήξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου — ο ίδιος δεν αναμένει αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις Βιέννης-Μόσχας, εξαιτίας αυτής της “υπόθεσης κατασκοπείας”.

Ο γνωστός Αυστριακός ιστορικός και διευθυντής του αυστριακού Κέντρου για Μυστικές Υπηρεσίες, Προπαγάνδα και Θέματα Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς Ζίγκφριντ Μπερ, από την πρώτη στιγμή των “αποκαλύψεων” έκανε λόγο για “μεγαλοποίηση της υπόθεσης από την αυστριακή κυβέρνηση”.

Ο ίδιος δήλωσε “έκπληκτος” για το γεγονός , όπως είπε, ότι η αυστριακή κυβέρνηση “μεγαλοποιεί” αυτή την υπόθεση κατασκοπείας, ενώ μίλησε για “παραφούσκωμα” της υπόθεσης, προσθέτοντας πως δεν αναμένει πως θα υπάρξουν πραγματικές συνέπειες από αυτή.

Σύμφωνα με τον Ζίγκφριντ Μπερ, οι υπηρεσίες κατασκοπείας μεγάλων χωρών, ζουν σε μια παράδοση και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει, και εξάλλου η θέση της Βιέννης συνεχίζει να είναι γεωπολιτικά ιδιαίτερα προσιτή, έχοντας το καθεστώς της διαρκούς ουδετερότητας της.

Ενδεικτική ήταν εξάλλου η έντονη αντίκρουση των αποκαλύψεων από την πλευρά του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος, ήδη την Παρασκευή, σε δηλώσεις του, εκφράζοντας την “δυσάρεστη έκπληξη” της Μόσχας, ανέφερε χαρακτηριστικά “κατηγορούμαστε και μας ζητείται να ζητήσουμε συγνώμη για μία υπόθεση, για την οποία δεν γνωρίζουμε τίποτε”.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ είχε παρατηρήσει με κάθε σαφήνεια, πως όταν η Βιέννη έχει ερωτήματα προς την Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να απευθύνεται σε αυτή μέσα από την διπλωματική οδό και όχι με δημόσιες ανακοινώσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ