Αναζωπυρώσεις σημειώνονται σε περιοχές της Γορτυνίας, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος. 

Μάλιστα, όπως τόνισε, «η σημαντικότερη αναζωπύρωση έχει σημειωθεί στην περιοχή Λιβαδάκι, όπου υπάρχει πολύ πυκνή βλάστηση και άμεσα πρόκειται να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα». Όσον αφορά στο αν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «ο οικισμός Λιβαδάκι έχει ήδη εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους».

Επίσης, αναζωπυρώσεις έχουν σημειωθεί στις περιοχές Τουμπίτσι, Δάφνη και Καπελίτσα, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σχετικά με το δεύτερο μέτωπο, στην περιοχή της Μεγαλόπολης, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη σήμερα».

Την ίδια στιγμή νέα τροπή παίρνει η πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια. Ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι ετοιμάζονταν να δώσουν μάχη με τις φλόγες στον άξονα από Καματριάδες προς Καμάρια, αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Ασμήνιο κοντά στο Πευκί, λόγω των ισχυρών ανέμων.Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε ένα μεγάλο μέτωπο, το οποίο πέρασε την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει οι πυροσβέστες στο σημείο και κινείται απειλητικά προς το χωριό. 

Πριν από λίγο χτύπησαν οι καμπάνες και όλο το βάρος των μέσων πυρόσβεσης ρίχτηκε στη μάχη προκειμένου να μην πλησιάσουν οι φλόγες στα σπίτια.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στην περιοχή Ασμήνιο της βόρειας Εύβοιας να εκκενώσουν προς την Ιστιαία. Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Ασμήνιο Ευβοίας εκκενώστε τώρα προς Ιστιαία. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».

Κανείς δεν μπορεί να διακρίνει μέσα στους καπνούς ποια είναι η κίνηση της φωτιάς.

Απρόβλεπτο το κάθε μέτωπο. Μικρά ή μεγαλύτερα μέτωπα που το ξημέρωμα έδειχναν να μην απειλούν οικισμούς, τώρα έχουν γίνει μία ακόμη απειλή.

Οι μάχες μέσα στους καπνούς συντεταγμένα δίνονται σε δύο σημεία για να μην περάσει η φωτιά με κατεύθυνση προς την Ιστιαία ή την Αιδηψό.

Το μέτωπο στις Καματριάδες που δόθηκε μία μάχη διαρκείας για να ανακοπεί η πορεία του με κατεύθυνση προς την Αιδηψό είναι υπό έλεγχο. «Στο μέτωπο των Καματριάδων τα πράγματα είναι υπό έλεγχο. Μάχη σώμα με σώμα. Δημότες και πυροσβέστες καταθέτουν ψυχή. Η φωτιά δεν έσβησε στη θάλασσα γιατί ρίξαμε νερό. Με εναέρια και επίγεια μέσα», σημειώνει ο dήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η φωτιά όμως δεν τέλειωσε. Οι άνεμοι στρέφουν το συγκεκριμένο μέτωπο προς το χωριό Γαλατσάδες.

Το σύνολο των δυνάμεων έχουν παραταχθεί στο δρόμο Καματριάδες-Καμάρια και προσπαθούν να δημιουργήσουν μία αντιπυρική ζώνη για να μην περάσει η φωτιά προς την Καστανιώτισσα. Ωστόσο πυροσβεστικές δυνάμεις αρχίζουν και αναπτύσσονται και στην Καστανιώτισσα όπως και στα Καμάρια για κάθε ενδεχόμενο. Σύμφωνα με τους επιτελείς της πυροσβεστικής η κατάσταση είναι ακόμη δύσκολη καθώς, μέχρι τώρα, λόγω των καπνών δεν είχαν στη συγκεκριμένη περιοχή βοήθεια από εναέρια μέσα.

Το άλλο κύριο μέτωπο είναι στο τρίγωνο Γερακίου-Γαλατσώνα-Αβγαριά.

Τις πρωινές ώρες δόθηκε μάχη για να μην περάσει μέσα στην Αβγαριά η φωτιά. Οι πολυάνθρωπες δυνάμεις δεν επέτρεψαν να συνεχίσει την πορεία της.

Όμως το μέτωπο από την Γαλατσώνα που κινείται με κατεύθυνση τα Καμάρια συνεχίζει να απειλεί στο βάθος ενός ρέματος που κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η εξέλιξη του. Απέχει ακόμη αρκετά από κατοικημένες περιοχές.

Πονοκέφαλος παραμένουν οι αναζωπυρώσεις και τα μικρά μέτωπα που στη συνέχεια μεγαλώνουν. Πρόκειται για ένα σκηνικό που είδαμε και τις προηγούμενες μέρες να επαναλαμβάνεται διαρκώς.

Περιφερειακά από το Πευκί, το Αρτεμίσιο και το Ασμήνι οι αναζωπυρώσεις είναι μεγάλες. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει προς τα πού θα κινηθούν.

Στις Γούβες δεν κινδυνεύει άμεσα το χωριό. Μέχρι τώρα έχει δεχτεί πολλαπλές επιθέσεις της φωτιάς και άντεξε μεν αλλά με σοβαρές ζημιές. Οι φόβοι για αναζωπύρωση διαφόρων σημείων και για επέκταση είναι μεγάλη, καθώς υπάρχει ενδιάμεσα ένα τμήμα δάσους που δεν έχει καεί.

Στα Ελληνικά και στο Ψαροπούλι αλλά και στο δρόμο που ενώνει τα δύο αυτά χωριά η νύχτα ήταν μεγάλη. Η φωτιά έκαιγε με ιδιαίτερη ένταση. Η ανθρώπινη ζώνη που έγινε όμως εκεί δεν επέτρεψε να επεκταθεί και να απειλήσει σπίτια.

Τέλος μείζον είναι το θέμα με το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ζημιά στο δίκτυο είναι μεγάλη, καθώς χιλιάδες κολώνες έχουν «θυσιαστεί» και τα περισσότερα χωριά είναι χωρίς ηλεκτρικό. Πολλά από αυτά είναι επίσης χωρίς νερό και τα αντλιοστάσια δεν δουλεύουν.

Αγώνας δρόμου από ΔΕΔΔΗΕ για να φτάσει το ρεύμα στα χωριά της Βόρειας Εύβοιας

Χιλιάδες κολώνες ρεύματος έχουν καταστραφεί στην Βόρεια Εύβοια, χιλιόμετρα καλώδια παραμένουν στους δρόμους, μετασχηματιστές και άλλα υλικά είναι άχρηστα μετά το πέρασμα της φωτιάς. Ολόκληρα χωριά παραμένουν μέρες χωρίς ρεύμα και πολλά από αυτά και χωρίς νερό.

Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς τις επισκευέςαλλά οι φωτιές καταστρέφουν συνεχώς νέα τμήματα.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ Γιώργο Αθανασιάδη, που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, «συνολικά στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας από την αρχή της φωτιάς μέχρι χθεςέμειναν χωρίς ρεύμα 15.000 άνθρωποι. Μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουμε αποκαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος και μένουν περίπου 4.500 άνθρωποι είδαν και πάλι ρεύμα στα σπίτια τους αφού αποκαταστάθηκαν τα δίκτυα».

Ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ αναφερόμενος στην κατάσταση για τον Δήμο Ιστιαίας- Αιδηψού σημειώνει πως «με βάση τα στοιχεία που είχαμε μέχρι χθες δεν είχαν ρεύμα 6.000 άνθρωποι και αυτή τη στιγμή μαςαπομένουν περίπου 2.000 άνθρωποι ακόμη να πάρουν ρεύμα» και όπως σημειώνει «στα περισσότερα χωριά του Δήμου Ιστιαίας- Αιδηψού υπάρχουν προβλήματα με τις φωτιές και δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση».

Τα στοιχεία όμωςαλλάζουν από μέρα σε μέρα. Καινούργιες περιοχές καίγονται και δίκτυα καταστρέφονται, και τα σχέδια αλλάζουν. «Κινούμαστε πολύ γρήγορα κάτω από τις συνθήκες που επικρατούν. Ενισχύουμε συνεχώς τα συνεργεία μας αρκεί να έχουν μέτωπο να δουλέψουν. Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στις όλες τις καμένες περιοχές για να αποκαταστήσουμε τις βλάβες» λέει ο κ. Αθανασιάδης.

Ήδη αυτή τη στιγμή δουλεύουν νύχτα-μέρα 115 άτομα για την αποκατάσταση της ρευματοδότησης των καμένων περιοχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά χωριά εκτός από την έλλειψη του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν στερέψει τα δίκτυα ύδρευσης. Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει κυριολεκτικά νεκρώσει τα περισσότερα αντλητικά συγκροτήματα σε μεγάλα χωριά και τα δίκτυα ύδρευσης των χωριών δεν έχουν νερό. Εκτός από τους κατοίκους που δεν έχουν νερό, υπάρχει πρόβλημα και με τα βυτιοφόρα που δεν βρίσκουν να γεμίσουν και να μεταφέρουν νερό στα πυροσβεστικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ