Μπορεί να ακούγεται σαν πρωταπριλιάτικο αστείο αλλά δεν είναι.

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος  απασχόλησε την επικαιρότητα  με την «μεγαλοπρεπή» επίκυψη που έκανε στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν εντός του Προεδρικού Μεγάρου, ετοιμάζει σχέδιο ανασυγκρότησης της Ουκρανίας!

Με τη Θεσσαλία να έχει υποστεί την καταστροφή του αιώνα το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης, δεν στρέφεται εκεί αλλά  στρέφεται στην ανασυγκρότηση της Ουκρανίας!

Όπως αναφέρουν ουκρανικά ΜΜΕ το συνέδριο για την ανασυγκρότησης της Ουκρανίας με την συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων  έχει προγραμματιστεί για τις  15 Φεβρουαρίου 2024.

Σχετικά με αυτό ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

«Στις 4 Δεκεμβρίου, ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της Ουκρανίας Όλεγκ Νεμτσίνοφ  συναντήθηκε με τον…  «ειδικό» αντιπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την Ουκρανία, πρέσβη Σπυρίδωνα Λαμπρίδη. Κατά τη συνάντηση, τα μέρη συζήτησαν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών και τις προετοιμασίες για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.»

«Η Ουκρανία ενδιαφέρεται να ενισχύσει περαιτέρω τον πολιτικό μας διάλογο με την Ελλάδα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική κυβέρνηση.

«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι ο σημαντικότερος εταίρος της Ουκρανίας στην Ευρώπη. Έτσι, στις 15 Ιανουαρίου 2024 συμπληρώνονται 32 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ελλάδας.

Σήμερα, η επανέναρξη των δραστηριοτήτων της διακυβερνητικής κοινής ομάδας εργασίας Ουκρανίας-Ελλάδας για την  οικονομική, βιομηχανική, τεχνική και επιστημονική συνεργασία είναι εξαιρετικά σημαντική, το ουκρανικό τμήμα του οποίου είμαι επικεφαλής.

Είναι σημαντικό ότι συμφωνήσαμε για την ημερομηνία της επόμενης συνάντησης και ξεκινήσαμε την προετοιμασία. Τώρα περιμένουμε την πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει ώθηση για την εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας», ανέφερε  ο υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας Όλεγκ Νεμτσίνοφ.

Όπως αναφέρεται κατά την συνάντηση, τα μέρη συζήτησαν τον ιδιαίτερο ρόλο της πόλης της Οδησσού στην ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας και την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει στην αποκατάσταση των αρχιτεκτονικών μνημείων και του ιστορικού κέντρου της πόλης που υπέστησαν ζημιές κατά τη ρωσική επίθεση.

Επίσης, ο ειδικός επίτροπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Ουκρανία, Σπυρίδων Λαμπρίδης, τόνισε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να ανοίξει ειδικό γραφείο στην Οδησσό για την αποκατάσταση της περιοχής της Οδησσού.

Ο πρέσβης σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στο ΝΑΤΟ!

Επιπλέον, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου για την ανασυγκρότηση  της Ουκρανίας στις 15 Φεβρουαρίου 2024 στην Αθήνα με τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων.

Τα βασικά θέματα που προγραμματίζεται να εξεταστούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου είναι:

προετοιμασία σχεδίου ανασυγκρότησης για την Ουκρανία: πτυχές σχεδιασμού και χρηματοδότησης έργων ανασυγκρότησης με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών φορέων και της ουκρανικής κυβέρνησης.

θεσμικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις: παρουσίαση του μηχανισμού για την επιχειρηματική κοινότητα που θα συμμετάσχει σε έργα ανασυγκρότησης, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων της ουκρανικής κυβέρνησης και εκπροσώπων επιχειρήσεων με εμπειρία περιφερειακής ανασυγκρότησης.

ευκαιρίες συνεργασίας σε ορισμένους τομείς: παρουσίαση τομέων όπως κατασκευές, μεταφορές, επιμελητεία, ενέργεια, τεχνολογία, πληροφορική, συμβουλευτική, υγειονομική περίθαλψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων ελληνικών και ουκρανικών εμπορικών και βιομηχανικών οργανώσεων.

Όπως ανέφερε ο Νεμτσίνοφ  το 2022, ο όγκος του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ Ουκρανίας και Ελλάδας ανήλθε σε 954,8 εκατομμύρια δολάρια. ΗΠΑ (αύξηση 24,3%). Σε 9 μήνες Το 2023 ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ Ουκρανίας και Ελλάδας ανήλθε σε 1025,7 εκατομμύρια δολάρια. ΗΠΑ (59,4% αύξηση).

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε προαναγγείλει χρηματοδότηση της αποκατάστασης μαιευτηρίου στη Μαριούπολη, σε μια πόλη που φιλοξενεί μεγάλη ελληνική διασπορά.

Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε και άνοιξε ειδικό ταμείο λογαριασμό συλλογής κονδυλίων, όπου, σύμφωνα με διαχειριστές κεφαλαίων, επενδύθηκαν μεγάλα ποσά.

Ωστόσο, πρόσφατα το θέμα της Μαριούπολης έχει γίνει άσχετο καθώς στις 20 Μαΐου  του 2022  η πόλη επανήλθε υπό ρωσικό έλεγχο και, προφανώς, οι ελληνικές αρχές έχουν στρέψει πλέον το βλέμμα τους στην υπόλοιπη Ουκρανία για να την ανασυγκροτήσουν…

Και φυσικά επειδή η Μαριούπολη βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο αυτό αρκεί  για να μην γίνει κανένα μαιευτήριο εκεί.

Όπως άλλωστε και η Συρία ακόμη αναμένει τη ελληνική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους.

Αυτά είναι τα νέα ήθη του ελληνικού ΥΠΕΞ, μαζί με τις υποκύψεις  βέβαια. 

Το θέμα είναι ποια Ουκρανία θα υπάρχει μελλοντικά την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται  ένα βήμα προς της διάσπασης του μετώπου.

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ