Ολοκληρώνεται στις 28 Οκτωβρίου η διαδικασία απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία και σε αυτή καλούνται οι Έλληνες ομογενείς κάτοικοι της Βορείου Ηπείρου, να δηλώσουν την εθνική τους καταγωγή.

Με τη σκιά της εν εξελίξει υπόθεσης Φρέντι Μπελέρη να πέφτει βαριά στις σχέσεις της ελληνικής μειονότητας με την κυβέρνηση Ράμα, καταγγελίες της μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια» για μεθοδεύσεις και παρατυπίες στη διαδικασία της καταγραφής με στόχο να εμφανιστεί συρρικνωμένη η ομογένεια, έρχονται να φορτίσουν περαιτέρω το κλίμα.

Επίκεντρο της νέας εστίας αντιπαράθεσης είναι και εδώ η περιοχή της Χειμάρρας, όπου σύμφωνα με την ανακοίνωση της «Ομόνοιας», «απολύονται απογραφείς που κάνουν σωστά τη διαδικασία απογραφής».

Όπως υποστηρίζει, έγιναν ήδη δύο απολύσεις στη Χειμάρρα όπου προέκυπτε στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα «υπερβολικός αριθμός ελληνικής καταγωγής πολιτών».

Οι αλβανικές αρχές φέρονται από την «Ομόνοια» να αμφισβητούν την ειλικρίνεια δηλώσεων ομογενών στα χωριά της μειονότητας, σχετικά με τη μόνιμη διαμονή στον τόπο τους.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «πληθώρα υπαλλήλων απογραφής ισχυρίζονται ότι γνωρίζουν ότι μέλη των οικογενειών περί των οποίων ο οικογενειάρχης δηλώνει υπεύθυνα και αρμοδίως, δεν διαβιούν στην οικογενειακή στέγη».

Η «Ομόνοια» καταγγέλλει ακόμα ότι στο ερωτηματολόγιο δεν συμπεριλαμβάνονται ερωτήσεις που σχετίζονται με τη «διαφορετική της αλβανικής εθνική ταυτότητα, την Ορθόδοξη θρησκεία και την ελληνική μητρική γλώσσα».

Για τον ελληνισμό της Αλβανίας το αποτέλεσμα της απογραφής αποτελεί υψίστης σημασίας πολιτικό εργαλείο στις σχέσεις του με την κεντρική εξουσία, και ισχυρό χαρτί στην κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων και των πάσης φύσεως αναπτυξιακών προγραμμάτων. Κυρίως, όμως, αποτυπώνει τη σημερινή εικόνα της προαιώνιας παρουσίας του στις πατρογονικές του εστίες, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μέλλον του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ