Σοβαρά  ερωτήματα προκαλεί  η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της υποβολής του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, η οποία αποτελεί υποχρέωση έναντι της ΕΕ καθώς είναι κοινοτική οδηγία.

Μάλιστα η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι στέλνει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω της μη συμμόρφωσης ως προς την κοινοτική αυτή οδηγία!

Στον  Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, καταγράφονται όλες οι θαλάσσιες ζώνες και όλοι οι νησιωτικοί σχηματισμοί ,νησίδες και βραχονησίδες, κάθε κράτους μέλους της ΕΕ.

Η Ελλάδα όμως και παρότι η προθεσμία έχει εμπνεύσει από τις 31 Μαρτίου του 2021(!) δεν έχει προχωρήσει στην υποβολή του  ΘΑΧΩΣ στην ΕΕ!

Η οδηγία καθορίζει κοινή προσέγγιση για τα κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά τον σχεδιασμό των θαλάσσιων περιοχών τους.

Η σύνταξη και η υποβολή του ΘΑΧΩΣ στην ΕΕ από την Ελλάδα θα δείξει κατά πόσο η χώρα θα επεκτείνει τα χωρικα της ύδατα στα 12 ν.μ. ενώ θα σε αυτόν θα καταγραφούν και όλα τα νησιά ή νησίδες ή βραχονησίδες που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια την ώρα που τα αμφισβητεί στην πράξη η Τουρκία.

Για ποιο λόγο το ΥΠΕΞ δεν έχει προχωρήσει στην υποβολή του; Φοβάται την αντίδραση της Τουρκίας; Είναι δυνατόν να απεμπολούνται έτσι βασικά εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να έρχεται η ίδια η ΕΕ και να  υποχρεώνει στην Ελλάδα να τα διεκδικήσει;

Θα περιλαμβάνονται τα Ίμια σε αυτόν;

Θεωρείται δεδομένο ότι ένας τέτοιος χάρτης θα προκαλούσε τις αντιδράσεις της Τουρκίας και έτσι το ερώτημα είναι:

Αλλά εάν είναι δυνατόν το ΥΠΕΞ να εξαρτά την χάραξη της εξωτερικής πολιτικής από τις τυχόν αντιδράσεις της Άγκυρας.

Άλλωστε αυτοί δεν είναι που έχουν πει με στόμφο πολλές φορές ότι η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται από την Τουρκία;

Που είναι λοιπόν η ανεξάρτητη χωρίς “φόβο και πάθος” άσκηση της εξωτερικής πολιτικής;

Υπάρχει κάποιος «τεχνικός» λόγος (για τον οποίο πάντως δεν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε αναφορά) ή απλώς η καθυστέρηση αποσκοπεί στο να λειτουργήσει κατευναστικά σε ενδεχόμενες αντιδράσεις της Άγκυρας;

Εάν είναι το δεύτερο τότε πρόκειται περί απαράδεκτης κατάστασης όσο και ύποπτης.

Συγχρόνως όμως, όσο καθυστερεί η κατάθεση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, χάνεται και η ευκαιρία να επιβεβαιωθεί ακόμη μια φορά από την Ε.Ε. ότι όλοι αυτοί οι νησιωτικοί σχηματισμοί αποτελούν ευρωπαϊκό έδαφος, ως μέρος της Ελληνικής Κυριαρχίας.

Η Κύπρος αντίθετα ολοκλήρωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, τον οποίο ενέκρινε το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη.

Σε επισυναπτόμενους χάρτες καταγράφεται και η Κυπριακή ΑΟΖ όπως έχει οριοθετηθεί στις Συμφωνίες με Αίγυπτο και Ισραήλ και συγχρόνως αποτυπώνεται και η ΑΟΖ του νησιού που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Τουρκία όχι μόνο δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή ΑΟΖ και επιχειρεί να την επικαλύψει με το εφεύρημα της Γαλάζιας Πατρίδας, αλλά επιμένει στην νομιμότητα της οριοθέτησης που η ίδια έχει κάνει με το ψευδοκράτος η οποία φυσικά δεν έχει καμιά νομική ισχύ.

Η εκπλήρωση της κοινοτικής υποχρέωσης της Κύπρου με την υποβολή του Σχεδιασμού και των χαρτών που τον συνοδεύουν ήταν αυτές που προκάλεσαν την αντίδραση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών το βράδυ της Παρασκευής.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Ονσού Κετσελί δήλωσε ότι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός παραβιάζει τα «δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”» καθώς η Τουρκία «έχει καταχωρίσει τα εξωτερικά όρια της υφαλοκρηπίδας της στη Μεσόγειο στα Ηνωμένα Έθνη ήδη από το 2004 και πιο πρόσφατα το 2020». Με τις επιστολές αυτές η Τουρκία θεμελίωσε ουσιαστικά την «Γαλάζια Πατρίδα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ προειδοποιεί ότι «μονομερείς ενέργειες της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, όσον αφορά περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν θα γίνουν αποδεκτές και οι πρακτικές της Τουρκίας στο πεδίο συνεχίζονται σε αυτό το πλαίσιο» και χαρακτηρίζει την «προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς να αξιοποιήσει την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό θεωρείται ως την τελευταία μάταιη προσπάθεια».

Ο Ο.Κετσελί επαναλαμβάνει επίσης την θέση ότι η Τουρκία έχει «νόμιμα δικαιώματα και δικαιοδοσία στις θαλάσσιες περιοχές στα δυτικά του νησιού της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν νόμιμα δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από το νησί» Και κατηγορεί την Λευκωσία ότι επιχειρεί «τετελεσμένα» που υπονομεύουν την λύση του Κυπριακού η οποία όπως λέει πρέπει να γίνει στην βάση της πραγματικότητας στο νησί»

Τώρα τι θα πράξει η Ελλάδα; Η Κύπρος όχι μόνο δε φοβήθηκε την τουρκική αντίδραση αλλά αντίθετα προχώρησε στην υποβολή του ΘΑΧΩΣ. Η Ελλάδα τι θα κάνει;

Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να καθυστερεί την υποβολή του επειδή φοβάται;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ