Χωρίς τα TOMA BMP-1 τα οποία απέσυραν από τα νησιά και τα έστειλαν στην Ουκρανία και με τα μόλις δέκα Marder-1A3 που ήρθαν από την Γερμανία έγινε η φετινή παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν απάντησε τίποτε στην αποκάλυψη του pronews.gr για το που βρίσκονται 25 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών RM-70 τα οποία αυτή την στιγμή απουσιάζουν από νησιά τηρώντας ένοχη σιωπή.

Το pronews.gr επιβεβαιώθηκε για το γεγονός ότι τα σαφώς ασθενέστερα σε ισχύ γερμανικά ΤΟΜΑ Marder-1Α3 δεν θα πάνε καν στα νησιά ως «αντικαταστάτες» αλλά θα πάνε στον Έβρο.

Μία επιβεβαίωση που ήρθε δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη.

Πρόκειται για μερικό αφοπλισμό των νησιών τον οποίο ανακοίνωσε και επίσημα ο Κ.Μητσοτάκης  καθώς παραδέχτηκε κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι τα ρωσικής κατασκευής ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 που αποσύρθηκαν από τα νησιά και δόθηκαν στην Ουκρανία δεν θα αντικατασταθούν.

Συγκεκριμένα ο Κ.Μητσοτάκης είπε ότι τα γερμανικά Marder θα μεταφερθούν στον Έβρο γιατί έτσι έκριναν οι ΕΔ!

Άρα ότι έφυγε ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ και φυσικά δεν μπορεί να εννοηθεί ως αντικατάσταση, η μεταφορά τεθωρακισμένων αυτοκινήτων M1117 για να πάρουν την θέση των ρωσικών ΤΟΜΑ.

Η απόσυρση των BMP-1 ήδη έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην άμυνα των νησιών σε ό,τι αφορά τις αντι-αποβατικές επιχειρήσεις.

Συνολικά αποσύρθηκαν από τα νησιά:

25 συστήματα RM-70

Όπως είπαμε μέχρι τώρα δεν έχει διαψευστεί η αποκάλυψη του pronews.gr ότι τα ρουκετοβόλα RM-70 τσεχικής κατασκευής, του Ελληνικού Στρατού, που εικονίζονται σε βίντεο να επιχειρεί ο ουκρανικός Στρατός, ότι είναι ελληνικά και έχουν αποσυρθεί επίσης από τα νησιά του Αιγαίου, μαζί με τα πυρομαχικά τους.

22 ΤΟΜΑ BMP-1 με όλα τα πυρομαχικά των πολυβόλων τους

15.000 βλήματα των 73 χλστ.

15.000 ρουκέτες των 122 χλστ.

20.000 επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47 Καλάσνικοφ

3.200.000 φυσίγγια των 7,62 χιλιοστών,

60 MANPAD FIM-92 Stinger,

17.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών

1.100 αντιαρματικές ρουκέτες RPG-18

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ