Η Κύπρος βάζει πλώρη για απεξάρτηση από τα ρωσικά οπλικά συστήματα. Η αρχή θα γίνει με την παραχώρηση των 11 επιθετικών ελικοπτέρων Mil Mi-35P στην Σερβία και την αντικατάσταση τους με την αγορά έξι εξοπλισμένων ελικοπτέρων H-145M με δυνατότητα option για άλλα 6, από την Airbus Helicopters.

Το H145 μπήκε σε υπηρεσία το 2014. Μπορεί να μεταφέρει ατρακτίδιο πυροβόλου, κάλαθους ρουκετών ή κατευθυνόμενα βλήματα όπως SPIKE ER BlockII με ακτίνα δράσης 16 χιλιομέτρων.

Βέβαια αρκετοί έχουν αντιρρήσεις καθώς αντίστοιχα οπλικά συστήματα μπορούν να φέρουν και τα Mi-35 τα οποία είναι καθαρόαιμα επιθετικά ελικόπτερα με μεταφορική επίσης ικανότητα. Επιπλέον είναι ήδη γνωστά στον τρόπο συντήρησης με εγκατεστημένες υποδομές και εκπαιδευμένα πληρώματα και τεχνικούς.

Τι αναφέρει το άρθρο:

“Πράσινο φως” από την Βουλή

Στην ενίσχυση της πολεμικής αεροπορίας της ΕΦ, με την αγορά έξι γαλλικών ελικοπτέρων ελαφρού τύπου, προχωρεί το Υπουργείο Άμυνας. Xθες, εξασφάλισε το πράσινο φως από τη Βουλή, για υπογραφή της συμφωνίας με την αποδέσμευση ποσού ύψους €53 εκατ. που προορίζεται να καταβληθεί ως προκαταβολή.

Για το θέμα αυτό συνήλθε εκτάκτως χθες το πρωί σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας, όπου τα μέλη της έτυχαν ενημέρωσης για τα μαχητικά ελικόπτερα της εταιρείας Airbus Helicopters, που θα αγοράσει η ΕΦ. Οι βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας αποφάσισαν την αποδέσμευση των €53 εκατ. που ζητήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών μέσω συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Οι υπογραφές της συμφωνίας αναμένεται να πέσουν εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Πολίτη», το συνολικό κόστος των ελικοπτέρων μαζί με τα πυρομαχικά, όπως πυροβόλα, καλάθους ρουκετών και κατευθυνόμενα βλήματα, θα ανέλθει στα €140 εκατ. Το ποσό θα εξοφληθεί με δόσεις έως το 2026. Το πλάνο που καταρτίστηκε σε βάθος δεκαετίας είναι η αγορά 12 συνολικά επιθετικών ελικοπτέρων σε δυο φάσεις (έξι συν έξι ελικόπτερα), καθώς πρόθεση του Υπουργείου Άμυνας είναι να πωλήσει τα 11 ρωσικά μαχητικά ελικόπτερα Mi-35 που διαθέτει η ΕΦ στη Σερβία.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η αρχική προμήθεια έξι ελικοπτέρων εντός μίας πενταετίας, με τη δυνατότητα εξάσκησης δικαιώματος προαίρεσης για ακόμη έξι. Με την παραλαβή των νέων μαχητικών ελικοπτέρων, θα παραχωρηθούν τα ρωσικά Mi-35 στον σερβικό στρατό.

Tα είδαν από κοντά

Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Ανδρέας Π. Λουκά  μαζί με αντιπροσωπεία στελεχών του ΓΕΕΦ και του υπουργείου, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το νέο απόκτημα της ΕΦ στη διεθνή στρατιωτική έκθεση «EUROSATORY 2022» στο Παρίσι, όπου ήταν επίσημοι προσκεκλημένοι του υπουργού Άμυνας της Γαλλίας κ. Sebastien Lecornu. Προηγήθηκε συνάντηση του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη με τον Γάλλο Στρατηγό Thierry Burkhard, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η υλοποίηση του προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας 2022-23, το οποίο υπογράφηκε στις 9 Ιουνίου 2022 και εντάσσεται στο ευρύτερο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η ΕΦ με τις ένοπλες δυνάμεις συμμαχικών χωρών. Το πρόγραμμα διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Φρουράς και των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διεξαγωγή κοινών εκπαιδεύσεων και δραστηριοτήτων τόσο στη Γαλλία όσο και στην Κύπρο.

Δέον να σημειωθεί ότι από τον Αύγουστο του 2020 τέθηκε σε εφαρμογή με την επικύρωσή της από την Κυπριακή Βουλή η στρατιωτική συμφωνία μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γαλλίας. Η στρατιωτική συμφωνία προβλέπει συνεργασία στους τομείς των εξοπλισμών και της αμυντικής τεχνολογίας, της κοινής εκπαίδευσης στρατιωτικού προσωπικού και της διεξαγωγής ασκήσεων έρευνας και διάσωσης.

Φεύγουν τα ρωσικά

Τον περασμένο Αύγουστο, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την πώληση των 11 ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων Mi-35P καθώς και του λοιπού συναφούς εξοπλισμού τους στη Σερβία. Στόχος του Υπουργείου Άμυνας είναι η πώληση των 11 ρωσικών μαχητικών ελικοπτέρων Mi-35 με την ταυτόχρονη αγορά νέων σύγχρονων μαχητικών ελικοπτέρων. Τα ρωσικά ελικόπτερα θα παραδοθούν στη Σερβία, αφού η ΕΦ παραλάβει τα γαλλικά ελικόπτερα. Τόσο το Υπουργείο Άμυνας όσο και το ΓΕΕΦ, τάχθηκαν υπέρ της πώλησης των ρωσικών ελικοπτέρων, προβάλλοντας τρεις, κυρίως, λόγους:

Έχουν ξεπεραστεί τεχνολογικά

Για τα επόμενα 10 χρόνια, απαιτείται κονδύλι €100 εκατ. για την επισκευή τους, ενώ με κόστος €140 εκατ. θα αγοραστούν έξι νέα σύγχρονα ελικόπτερα.

Με τις ρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ (και την Κύπρο), θεωρείται δύσκολη έως και αδύνατη η επισκευή τους. Συνεπώς, είναι θέμα χρόνου η καθήλωσή τους

Ειδικότερα, η Εθνική Φρουρά διαθέτει στο οπλοστάσιό της 11 ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα ΜΙ-35Ρ, τα οποία, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση που έτυχε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο, έχουν ξεπεραστεί τεχνολογικά -αγοράστηκαν πριν 20 χρόνια- με αποτέλεσμα να μην ικανοποιούν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΓΕΕΦ. Παράλληλα, τα 11 ελικόπτερα έχουν αυξημένες απαιτήσεις συντήρησης και για να διατηρήσουν την πτητική ικανότητά τους, το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να προβεί μέσα στην επόμενη δεκαετία σε δυο γενικές επισκευές, το 2021 – 2022 και το 2026-2027, με εκτιμώμενο κόστος τα €100 εκατ.

Η Σερβία επιθυμεί να εντάξει τα συγκεκριμένα ελικόπτερα στην πολεμική της αεροπορία, μιας και δεν έχει κανένα πρόβλημα στο θέμα της συντήρησης των Mi-35, διότι δεν είναι μέλος της ΕΕ και δεν ισχύουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Μάλιστα, στις 12 Απριλίου 2021, ομάδα τεχνικών με επικεφαλής τον Σέρβο υφυπουργό Άμυνας για θέματα Διαχείρισης Πόρων κ. Nenad Miloradovic, βρέθηκαν στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο, όπου επιθεώρησαν τα ρωσικά ελικόπτερα προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάστασή τους.

Ως αποτέλεσμα αυτής της επιθεώρησης, στις 20 Μαΐου 2021 στάλθηκε επιστολή από το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας με την οποία επισημοποίησε το ενδιαφέρον του για αγορά των 11 ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς και ζητήθηκε η υποβολή προσφοράς από την πλευρά μας. Για την αγορά των ελικοπτέρων, προτάθηκε η εφαρμογή της διαδικασίας συμβάσεων μεταξύ κρατών.

Πονοκέφαλος η συντήρηση πλέον

Όπως λέχθηκε αρμοδίως, υπάρχει ειλημμένη απόφαση για απεξάρτηση της ΕΦ από τα ρωσικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Προς το παρόν, το Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει να βρει τρόπο να κρατήσει σε επιχειρησιακή ετοιμότητα τα ρωσικά οπλικά συστήματα που διαθέτει η ΕΦ, όπως είναι για παράδειγμα τα τεθωρακισμένα άρματα μάχης BMP3 και T -80 και τα δυο αυτοκινούμενα ερπυστριοφόρα αντιπυραυλικά και αντιαεροπορικά συστήματα TΟR -M1 και Buk-M1-2, που αποτελούν την αντιαεροπορική μας ομπρέλα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ