Γιορτάζει σήμερα η Ελλάδα, καθώς σαν σήμερα, πριν 201 χρόνια, οι αγωνιστές του 1821 ξεσηκώθηκαν εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Τα μηνύματα της Ελληνικής Επανάστασης παραμένουν επίκαιρα, με σημαντικότερο όλων τη διατήρηση της εθνικής ομοψυχίας και βασική στόχευση να πάμε ξανά την Ελλάδα μπροστά και όλοι μαζί λίγο ψηλότερα.

Τι θα δούμε σήμερα στο Σύνταγμα

Την Παρασκευή, 25 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί Δοξολογία στην Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία της πολιτικής, πολιτειακής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον Άγνωστο Στρατιώτη και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου της χώρας μας. Παρούσα θα είναι και Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, η οποία υπέγραψε λίγες ώρες πριν μαζί με τον υπουργό Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο στο Θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ, τις συμβάσεις απόκτησης από τη χώρα μας των 3 φρεγατών Belh@rra και των επιπλέον έξι μαχητικών Rafale. Στη συνέχεια, οι προσκεκλημένοι θα λάβουν τις θέσεις τους στις εξέδρες για τη στρατιωτική παρέλαση.

Όλο το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας θα είναι στολισμένο με ελληνικές σημαίες. Λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η διάταξη των καθισμάτων θα ακολουθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

H στρατιωτική παρέλαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 11.00.

Την αυλαία της παρέλασης αναμένεται να ανοίξουν οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, με τον χαρακτηριστικό βηματισμό τους. Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα που εκπροσωπούν το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος. Μαζί με τα εντυπωσιακά άρματα μάχης του Στρατού Ξηράς, για πρώτη φορά αναμένεται να συμμετάσχουν τα νεοαποκτηθέντα θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης Μ1117.

Τις εντυπώσεις αναμένεται να κλέψουν τα μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που θα πετάξουν πάνω από την ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που από την Πέμπτη θα βρίσκεται στον Πειραιά για να τιμήσει τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης. Μάλιστα, τα Rafale της Armee de l’ Air θα πετάξουν φτερό με φτερό με τα ελληνικά που θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους παρέλαση στον ελληνικό ουρανό. Εντυπωσιακές φυσικά αναμένονται και οι διελεύσεις των μαχητικών F-16, F-4 Phantom, Mirage 2000-5, αλλά και το αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion.

Επίσης ανάμεσα στα ιπτάμενα μέσα που θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις άνωθεν της Αθήνας θα είναι και το θρυλικό αεροσκάφος Supermarine SPITFIRE MJ755, το οποίο έχει ανακατασκευασθεί με χρηματοδότηση του ιδρύματος ΙΚΑΡΟΣ και θα συνοδεύεται από ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16.

Όσο για την Αεροπορία Στρατού, τα ελικόπτερα Apache, Chinook, NH-90 και Kiowa Warrior, αναμένεται να προκαλέσουν… τριγμούς στα κτήρια της ελληνικής πρωτεύουσας με τις χαμηλές τους διελεύσεις.

Δίπλα από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα πλέουν μία φρεγάτα S του Πολεμικού μας Ναυτικού και μία φρεγάτα Orizon του γαλλικού Ναυτικού.

Στην πλατεία Συντάγματος, θα αποδώσει τιμές στα παρευλαύνοντα τμήματα, τμήμα του Γαλλικού Ναυτικού Αγήματος – French Navy Guard of Honour, το οποίο θα είναι στατικό και άοπλο. Μαζί του φυσικά και το Μεικτό Τμήμα Απόδοσης Τιμών του ΓΕΕΘΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ