Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την κρίση στην Ουκρανία θα έχει κόστος για την Ελλάδα, αυτό ομολόγησε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος, μιλώντας στην Ουάσιγκτον, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

«Είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε αυτό το κόστος» προσέθεσε ο κ. Ντόκος επισημαίνοντας ότι είναι αυτό το τίμημα του σεβασμού στους διεθνείς κανόνες τον οποίο επιδεικνύει η Ελλάδα.

Περαιτέρω όμως έθεσε και τους στόχους  για το μέλλον: Μια Ευρώπη ενεργειακά ανεξάρτητη από την Ρωσία, μια Ελλάδα πιο ανθεκτική και μια βελτιωμένη αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Ντόκος: «Η Ελλάδα με το να υπηρετεί κάποιους βασικούς κανόνες (σεβασμός στους διεθνείς κανόνες και ειρηνική επίλυση διαφορών) αποτελεί πλέον έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή… Η θέση της χώρας μας στην ουκρανική κρίση δεν είναι χωρίς κόστος, είμαστε όμως διατεθειμένοι να το πληρώσουμε. Από αυτήν την κρίση δεν θα βγει κανείς νικητής. Ο στόχος μας πρέπει να είναι “η επόμενη ημέρα”, τόσο στον τομέα της ενέργειας, με τη δημιουργία αγωγών που να μας καθιστούν ως Ευρώπη ανεξάρτητους ενεργειακά όσο γίνεται από τη Ρωσία, όσο και στρατηγικά. Πρέπει να εργαστούμε στην βελτίωση της αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης. Εμείς, ως χώρα ειδικότερα, πρέπει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί».

Δεδομένου ότι το θέμα του σχετικού «πάνελ» ήταν «Πυλώνας Σταθερότητας: Η Εξέλιξη της Διμερούς Σχέσεως ΗΠΑ-Ελλάδος» ο κ. Ντόκος είπε ακόμη ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία αβέβαιη και ασταθή γειτονιά, αλλά με μερικές σταθερές, όπως οι δυνατοί δεσμοί της Ελλάδας με την Αμερική.

Για το ίδιο αυτό θέμα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ ανέφερε ότι η Ελλάδα απολαμβάνει την στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στην επιθετική ρητορική της Τουρκίας:

«Η Ελλάδα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και απολαμβάνει την στήριξη των ΗΠΑ σε σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η επιθετική ρητορική της Τουρκίας», τόνισε ο κ. Πάιατ και κάνοντας μία αναδρομή στα χρόνια της κρίσης και αυτά που ακολούθησαν ανέφερε:

«Κατά την διάρκεια της θητείας μου εργάστηκα στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και της Ελλάδας στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας στον τομέα της οικονομίας, της εξασφάλισης πολιτικής σταθερότητας, αλλά και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής». Θεώρησε πάντως «σημαντικό βήμα» εξωτερικής πολιτικής την Συμφωνία των Πρεσπών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ