Για άλλη μία φορά ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τ.Πάιατ δήλωσε την στήριξη των ΗΠΑ στην εθνοκτόνα για την Ελλάδα Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα εθνικής ασφάλειας, κ. Θάνος Ντόκος, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Geoffrey Pyatt, o σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα διπλωματίας κ. Ευάγγελος Καλπαδάκης και ο πρώην υφυπουργός μεταναστευτικής πολιτικής και βουλευτής ΝΔ, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος συζήτησαν για την εξέλιξη των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Ελλάδας.

Τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Συνεδρίου για την Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο που συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και το Ελληνο-Αμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, συντόνισε η κα. Λένα Αργύρη, Ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις ΗΠΑ.

Ο κ. Ντόκος είπε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία αβέβαιη και ασταθή γειτονιά, αλλά με μερικές σταθερές, όπως οι δυνατοί δεσμοί ΗΠΑ-Ελλάδας.

«Η Ελλάδα με το να υπηρετεί κάποιους βασικούς κανόνες (σεβασμός στους διεθνείς κανόνες και ειρηνική επίλυση διαφορών) αποτελεί πλέον έναν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η θέση της χώρας μας στην ουκρανική κρίση δεν είναι χωρίς κόστος, είμαστε όμως διατεθειμένοι να το πληρώσουμε. Από αυτή την κρίση δεν θα βγει κανείς νικητής. Ο στόχος μας πρέπει να είναι “η επόμενη ημέρα”, τόσο στον τομέα της ενέργειας, με τη δημιουργία αγωγών που να μας καθιστούν -ως Ευρώπη -ανεξάρτητους ενεργειακά όσο γίνεται από τη Ρωσία, όσο και στρατηγικά. Πρέπει να εργαστούμε στην βελτίωση της αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης. Εμείς- ως χώρα- ειδικότερα πρέπει να γίνουμε πιο ανθεκτικοί».

Ο κ. Pyatt είπε ότι η χώρα ανέκαμψε από μία δεκαετή και πλέον οικονομική κρίση με επιτυχία.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου εργάστηκα στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και της Ελλάδας στην προσπάθεια ανοικοδόμησης της χώρας στον τομέα της οικονομίας, της εξασφάλισης πολιτικής σταθερότητας, αλλά και στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής», είπε.

Και προσέθεσε ότι ειδικότερα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής έγιναν σημαντικά βήματα, όπως η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία τώρα στην ουκρανική κρίση έχει μεγάλη σημασία καθώς τα Σκόπια είναι πλέον μέλος του ΝΑΤΟ. Ο κ. Pyatt τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι στη σωστή πλευρά της ιστορίας και απολαμβάνει τη στήριξη των ΗΠΑ σε σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η επιθετική ρητορική της Τουρκίας».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ