H Kύπρος έστω και αργά προσπαθεί να εξοπλιστεί μετά από χρόνια «αυτοαφοπλισμού» κατανοώντας εν τέλει ότι αν συμβεί οτιδήποτε που θα αφορά Τουρκία και Τουρκοκυπρίους είναι πολύ πιθανό να το αντιμετωπίσει μόνη της, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια.

Η Κύπρος σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, πιέζει τις διαδικασίες για την όσο το δυνατό πιο σύντομη άφιξη στην Κύπρο των γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet Block 3 μετά την υπογραφή στην Γαλλία, μεταξύ Λευκωσίας και Παρισιού, των σχετικών συμβολαίων αγοράς.

Η νέα γενιά Exocet διαθέτει διπλάσιο βεληνεκές από τους υφιστάμενους Exocet Block 2 που διαθέτει η Εθνική Φρουρά, που ανέρχεται γύρω στα 180 χιλιόμετρα.

Προωθείται ψηλά στην ατζέντα και το ζήτημα της ενίσχυσης της αντιαεροπορικής ομπρέλας της Κύπρου, για να κλείσει όσο το δυνατό πιο σύντομα.

Συγκεκριμένα, κυπριακές πηγές αναφέρουν ότι έχει προχωρήσει η αξιολόγηση των υποψήφιων συστημάτων και αυτή την περίοδο το κυπριακό ΥΠΑΜ βρίσκεται στο τελικό στάδιο για λήψη τελικής απόφασης για την αγορά του συγκεκριμένου συστήματος, το οποίο με το βεληνεκές που διαθέτει και σε συνδυασμό με τα υφιστάμενα οπλικά συστήματα της ΕΦ θα καλύπτει ολόκληρο το νησί.

Κατά 90% το αντιαεροπορικό σύστημα που θα επιλεγεί θα είναι ισραηλινής προελεύσεως πάντως σίγουρα όχι ρωσικής.

Ειδικότερα, η ενίσχυση της αντιαεροπορικής ομπρέλας της Κύπρου θα γίνει μέσω της απόκτησης για τις ανάγκες της Εθνικής Φρουράς ενός αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος, ικανού να αντιμετωπίσει κάθε απειλή που θα ίπταται του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται στην φάση αξιολόγησης των προσφορών που κατατέθηκαν για την αγορά στρατιωτικών ελικοπτέρων πολλαπλού ρόλου, από ευρωπαϊκές χώρες σε αντικατάσταση των υφιστάμενων ρωσικών Mi-35 που διαθέτει η ΕΦ.

Το συγκεκριμένο τύπου ελικόπτερο που αναζητεί η ΕΦ έχει την δυνατότητα να διενεργεί πτήσεις μέρα και νύκτα, να μεταφέρει αριθμό μαχητών, να διενεργεί έρευνα και διάσωση και να εκτοξεύει πυραύλους, εν ολίγοις θα είναι εξοπλισμένο ελικόπτερο.

Αναβάθμιση λιμανιών

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προχωρούν οι διαδικασίες για αναβάθμιση για στρατιωτικούς σκοπούς των λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας, ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα κατατεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η μελέτη για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας, στόχος του ΥΠΑΜ είναι η παραχώρηση στην Εθνική Φρουρά από τους ιδιώτες επενδυτές μέρους των λιμανιών για ελλιμενισμό μόνο πολεμικών πλοίων. Σε πρώτη φάση θα αναβαθμιστεί για στρατιωτικούς σκοπούς το λιμάνι Λεμεσού και στην συνέχεια το λιμάνι της Λάρνακας.

Στόχος της αναβάθμισης είναι να μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να προσφέρει στις φίλιες χώρες την δυνατότητα ελλιμενισμού των πολεμικών τους πλοίων όταν επισκέπτονται το νησί αλλά και την επί τόπου παροχή υπηρεσιών στα πληρώματα των πλοίων.

Ταυτόχρονα, η αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί για την οποία διενεργείται σχετική μελέτη, στόχο έχει, όπως δήλωσε αρμόδια πηγή στο ΚΥΠΕ, να προσφερθεί η δυνατότητα ελλιμενισμού μεγαλύτερων πολεμικών πλοίων, κάτι που θα εξυπηρετήσει τον γεωστρατηγικό ρόλο και το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ θα ενισχύσει την αμυντική διπλωματία και θα προσελκύσει στην περιοχή περισσότερα πολεμικά πλοία από φίλιες χώρες για θέματα συντήρησης, ανεφοδιασμού και ξεκούρασης των πληρωμάτων.

Τέλος, ο Υπουργός Άμυνας έχει καταθέσει πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για να αποσταλούν την επόμενη τριετία 2022-203-2024 περισσότεροι σπουδαστές (πέραν των 9 που στέλνονται ήδη ετήσια) στη Σχολή Ικάρων στην Ελλάδα.

Η Λευκωσία «τρέχει» για να διορθώσει «εγκλήματα» δεκαετιών…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ