Οι Βούλγαροι απέδειξαν ότι όταν κάποιοι αντιστέκονται για τα εθνικά τους συμφέροντα κερδίζουν και έτσι τα Σκόπια, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι διμερείς σχέσεις και να αρθεί το βουλγαρικό βέτο στην έναρξη ενταξιακών συνομιλιών της Σκόπια με την Ε.Ε αναγνωρίζουν πως υπάρχει στο έδαφός τους βουλγαρική μειονότητα.

Κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να κάνουν και οι ελληνικές κυβερνήσεις οι οποίες ουδέποτε αγωνίστηκαν για να αναγνωριστούν επισήμως ως ελληνική μειονότητα οι 200.000 Έλληνες της περιοχής του Μοναστηρίου το οποίο το δηλώνουν οι ίδιοι οι Σκοπιανοί και βάση αυτής της αναγνώρισης προτάθηκε το σχέδιο Μιλόσεβιτς το 1993 για διαμοιρασμό των Σκοπίων σε τρία μέρη σε Ελλάδα, Αλβανία και Σερβία, που προέβλεπε την επέκταση του ελληνικού κράτους στις περιοχές που κατοικούνταν από Έλληνες μέχρι το Μοναστήρι είτε ελληνικής καταγωγής είτε ελληνικής συνείδησης.

Συγκεκριμένα τα Σκόπια αποδέχτηκαν το βουλγαρικό αίτημα να συμπεριληφθεί και η «βουλγαρική» στις εθνικές ομάδες που συμπεριλαμβάνονται στο σύνταγμα της χώρας.

Ωστόσο, αυτό θα γίνει στο τέλος της διαπραγματευτικής διαδικασίας με την Ε.Ε. όταν θα απαιτηθεί τα Σκόπια να αναδιαρθρώσουν το σύνταγμά προκειμένου να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο και κεκτημένο.

Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική πολιτική ηγεσία πρέπει να αντιδράσει τώρα για να ενταχθεί η ελληνική μειονότητα στις υπό αναγνώριση εθνικές ομάδες πριν αναθεωρηθεί το σκοπιανό Σύνταγμα.

Θα είναι εγκληματική ενέργεια εάν η Αθήνα δεν προσπαθήσει να κερδίσει από την βουλγαρική νίκη.

Την ανακοίνωση έκανε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, με δηλώσεις του στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του Κιρίλ Πέτκοφ στην Σόφια.

Την Τρίτη στην Σόφια πραγματοποιήθηκε κοινή συνάντηση των κυβερνήσεων Βουλγαρίας και Σκόπια, που δημιούργησε περεταίρω αισιοδοξία για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και το ξεμπλοκάρισμα της διαδικασίας έναρξης ενταξιακών συνομιλιών των Σκοπίων με την Ε.Ε.

Ήταν το δεύτερο σημαντικό βήμα ανάμεσα στις δύο χώρες, μέσα σε μία εβδομάδα, μετά την επίσκεψη του Βούλγαρου πρωθυπουργού Κιρίλ Πέτκοφ που προηγήθηκε στην σκοπιανή πρωτεύουσα.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων οι δύο πρωθυπουργοί είχαν τετ α τετ συζήτηση, ενώ στη συνέχεια έλαβαν μέρος συναντήσεις τεσσάρων ομάδων εργασίας που σχηματίστηκαν στους τομείς: Οικονομίας, εμπορίου και καινοτομίας, Υποδομών, μεταφορών και συνδεσιμότητας, Ευρωπαϊκής συνεργασίας – πράσινης μετάβασης και ψηφιακού μετασχηματισμού και κράτους δικαίου. Επίσης: Πολιτισμού, επιστημών, εκπαίδευσης και νεολαίας.

Παράλληλα υπήρξε συνάντηση των συμπροέδρων της Μικτής Πολυθεματικής Επιτροπής Βουλγαρίας και των Σκοπίων για Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα.

Ωστόσο, παρά το θετικό κλίμα, ιδιαίτερα για την βελτίωση των σχέσεων στον οικονομικό τομέα, «αγκάθι» παραμένει η επίλυση διαφορών σε βασικά ιστορικά ζητήματα που -για την ώρα τουλάχιστον- οι δύο χώρες παραμένουν αμετακίνητες.

«Από εδώ και στο εξής ελπίζω πως η συνεργασία θα οδηγήσει σε καλή γειτονία, κάτι που όλοι πιστεύουμε πως θα συμβεί» δήλωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πέτκοφ, μετά το τέλος της κοινής συνεδρίασης των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ