Οι Βούλγαροι ουδέποτε σταμάτησαν να έχουν βλέψεις για ελληνικές πόλεις της σύγχρονης Ελλάδας και θεωρούν ότι ιστορικά του ανήκουν.

Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω βουλγαρικό δημοσίευμα που απόδωσε στα ελληνικά ο Εχέδωρος.

«Η Βερέγια (Βέροια στη σημερινή Ελλάδα) και τα Σέρβια (στην Πιερία) ήταν ‘ασπίδες’ κατά της εισβολής του ρωμαϊκού/βυζαντινού στρατού στο εσωτερικό του βουλγαρικού βασιλείου στα τέλη του δέκατου και στις αρχές του ενδέκατου αιώνα», γράφει σε άρθρο της 12ης Οκτωβρίου 2021 το «Μακεδονικό Επιστημονικό Ινστιτούτο» με έδρα τη Σόφια.

Μετά τη νίκη στην Πύλη του Τραϊανού (17 Αυγούστου 986) – συνεχίζει το δημοσίευμα – οι Βούλγαροι ξεκίνησαν επίθεση κατά της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας σε όλα τα μέτωπα. 

Η βορειοανατολική Βουλγαρία απελευθερώθηκε με τις πόλεις Pliska, Veliki Preslav και Malak Preslav (Preslavets), οι ηγέτες του σημαντικού λιμανιού της Αδριατικής Drach (σήμερα το Δυρράχιο της Αλβανίας) αναγνώρισαν τη βουλγαρική κυριαρχία και τα φρούρια Βερέγια και Σέρβια καταλήφθηκαν. Με την υπαγωγή τους επεκτάθηκε η αμυντική «περίμετρος» του βουλγαρικού κράτους.

Στην Ιστορία του, ο Βυζαντινός ιστορικός Λέων ο Διάκονος (περ. 950 – μετά το 992) γράφει για την πτώση του κάστρου της Βέροιας  στα χέρια των Βουλγάρων:

«Η εμφάνιση ενός αστεριού και στύλων πυρκαγιάς, που εμφανίστηκαν στη μέση της νύχτας στο βόρειο τμήμα του ουρανού και τρόμαξαν όσους τους παρακολουθούσαν, προμήνυαν

και άλλες καταστροφές. Ήταν επίσης, προάγγελοι της κατάκτησης του Χέρσον από τους Ταύρο – Σκύθες [Ρώσους] και της Βέροιας από τους Μοεσίτες (Μοισίτες) [Βουλγάρους]».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ