Επισήμως η Μόσχα θέτει την Αλεξανδρούπολη στο στόχαστρο μετά την ελληνοαμερικανική συμφωνία που υπογράφηκε χτες στην Ουάσινγκτον σε περίπτωση ενός μελλοντικού τρίτου παγκοσμίου πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Oι Αμερικανοί θέλουν την Αλεξανδρούπολη για άμεση μεταφορά στρατευμάτων στην Ουκρανία σε περίπτωση νέας κρίσης λόγω των ρωσόφωνων περιοχών και στην Μολδαβία λόγω της ρωσόφωνης Υπερδνειστερίας που έχει αποσχισθεί από το 1990 και υπάρχουν σχεδιασμοί στο ΝΑΤΟ για «υποχρεωτική επανένταξή της» στην χώρα.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα σχετικά με την αμερικανική βάση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μάσλοβ, τονίζοντας πως η Μόσχα «τάσσεται κατά της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς» είπε:

«Θα έλεγα πως το πλησίασμα των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία, θα προκαλέσει τα απαραίτητα ρωσικά στρατιωτικά αντίμετρα» επεσήμανε 

Ακόμη, εκτιμά πως η πολιτική που εφαρμόζει η Δύση είναι «εσφαλμένη» και «κοντόφθαλμη» ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν είμαστε εμείς εδώ για να αναλάβουμε αυτές τις επιθετικές και μη φιλικές κινήσεις».

Οι Αμερικανοί επέλεξαν την Αλεξανδρούπολη όπως και το Μπουργκάς για να την χρησιμοποιήσουν ως «βατήρα» από τον οποίο θα μπορούν να μεταφέρουν άμεσα μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στο πεδίο της Μαύρης Θάλασσας.

Τίθεται το εύλογο ερώτημα γιατί επέλεξαν την Αλεξανδρούπολη τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί;

Διότι από το 2016 και έπειτα ξέρουν πως δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Στενά εναντίον της Ρωσίας καθώς οι Τούρκοι δεν θεωρούνται πλέον αξιόπιστοι σύμμαχοι.

Ήθελαν λοιπόν να μπορούν να τα παρακάμψουν και να μη χάσουν το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα. Άλλωστε στις ΗΠΑ θεωρούσαν απαραίτητη μια εναλλακτική και πιο προστατευμένη δίοδο προς την Μαύρη Θάλασσα.

Tην ίδια στιγμή ανέφερε πως η Ρωσία θεωρεί την Ελλάδα ως πολύ φιλική χώρα και υπάρχει ένας πολύ καλός διάλογος.

«Θεωρούμε την Ελλάδα ως πολύ φιλική χώρα, και έχουμε πολύ καλό πολιτικό διάλογο», ενώ τονίζει πως οι ελληνορωσικές σχέσεις μπορούν να ενδυναμωθούν ακόμη περισσότερο, μετά και τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξαν τα ρωσικά αεροσκάφη Beriev-200 και Ilyushin-76 στην κατάσβεση των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού.

«Είμαι βέβαιος πως υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές και είναι κοινή η βούληση κι από τις δυο πλευρές» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Τέλος, για το κοινό ιστορικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας με φόντο τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, ανέφερε πως «αποτελεί την κοινή μας γιορτή» επικαλούμενος και πρόσφατη δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ