Προ του κινδύνου του οριστικού «ακρωτηριασμού» σε ότι αφορά την ΑΟΖ της βρίσκεται η Ελλάδα, χάνοντας θαλάσσιες εκτάσεις μεγάλων διαστάσεων.

Αυτό προκύπτει από την διπλωματική αντεπίθεση της Τουρκίας. Σήμερα στο Κάιρο έγινε η πρώτη συνάντηση μεταξύ τουρκικής αντιπροσωπείας  με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών  Σεντάτ Ονάλ και αντίστοιχης από την Αίγυπτο.

Οι συνομιλίες θα διαρκέσουν δύο ημέρες και θα ολοκληρωθούν αύριο.

Στόχος του η ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, με την Τουρκία να επιδιώκει να υπογράψει συμφωνία για την ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Μια τέτοια συμφωνία θα έχει αποτέλεσμα την απώλεια για την Ελλάδα όλων των θαλάσσιων ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού.

Το δεύτερο στοιχείο προκύπτει από τη δήλωση του Λίβυου πρωθυπουργού Αμπντούλ Χαμίντ Ντέμπιχ,ο οποίος είπε πως η συμφωνία με την Τουρκία για την ΑΟΖ εξυπηρετεί την χώρα του και δεν πρόκειται να την εγκαταλείψει.

Η Ελλάδα επομένως βρίσκεται προ μιας κρίσιμης φάσης: Από τη μια η Αίγυπτος η οποία είναι πιθανό να προχωρήσει σε μια συμφωνία με την Τουρκία και από την άλλη η Λιβύη η οποία υφαρπάζει από την Ελλάδα όλες τις περιοχές νότια της Κρήτης.

Όπως τα τουρκικά ΜΜΕ δείχνουν η Άγκυρα έχει ως στόχο το παρακάτω χάρτη. Δηλαδή Τουρκία, Λιβύη και Αίγυπτος να μοιραστούν όλο τον υποθαλάσσιο πλούτο στις περιοχές αυτές περιορίζοντας την Ελλάδα στο Αιγαίο χωρίς ΑΟΖ.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της αλλοπρόσαλλης ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η οποία δεν τόλμησε να προχωρήσει σε συμφωνία ΑΟΖ με την Κύπρο, ενώ  με την συμφωνία της «ΑΟΖ» με την Αίγυπτο ουσιαστικά παραιτήθηκε όλων των δικαιωμάτων ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού όπως και των δικαιωμάτων της στο Καστελόριζο.

defencenet.gr
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ