Συζητήσεις της ειδικής επιτροπής για τις περιοχές των κυρίαρχων Βάσεων της Βρετανίας στην Κύπρο, διεξάγονται  μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας μετά το το BREXIT.

Η τρίτη συνεδρίαση της επιτροπής, υλοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου με τηλεδιάσκεψη υπό την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με κυβερνητικούς αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου, με κύριο θέμα τις περιοχές των βρετανικών βάσεων.

Η επιτροπή συστάθηκε μετά την συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ για τη διευκόλυνση της εφαρμογής του ειδικού πρωτοκόλλου που αποφασίστηκε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συζήτησαν τα εναπομείναντα ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή του πρωτοκόλλου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, και επιβεβαίωσαν τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους για την ομαλή εφαρμογή του.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 για την επισκόπηση της επιχειρησιακής φάσης της εφαρμογής του πρωτοκόλλου στο νησί.

Με αφορμή αυτήν την ειδική συμφωνία για τις βάσεις της Βρετανίας στην Κύπρο και την απόσυρση της από την ΕΕ, εκτιμάται με δεδομένη και την τουρκική αδιάλλακτη στάση ότι είναι καιρός να ξεκινήσει η συζήτηση για την απόσυρση των Βρετανικών βάσεων.

Υπάρχει η συμφωνία της περιβόητης ανεξαρτησίας της Κύπρου στην Ζυρίχη το 1960, η οποία αναφέρει το θέμα των βρετανικών βάσεων, μόνο που αυτή η συμφωνία ακυρώθηκε ουσιαστικά μετά την εισβολή των Τούρκων το 1974.

Οι βάσεις  αυτές δεν εξυπηρετούν καμία χρησιμότητα στην Κύπρο και νομίζουμε ότι η Λευκωσία είναι καιρός να ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε κάποια στιγμή να αποσυρθούν οι βρετανικές βάσεις, και το αποκαλούμενο “κυρίαρχο βρετανικό έδαφος” πέριξ αυτών.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι παλαιότερο τουρκικό δημοσίευμα, είχε εμπλέξει την Βρετανία στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Με χάρτες που είχαν κυκλοφορήσει τότε στη δημοσιότητα, αναφέρονταν ότι και το Λονδίνο πρέπει να έχει δικαιώματα στην ενεργειακή πολιτική, λόγω των βρετανικών βάσεων στο νησί.

Είναι προφανές πως η Άγκυρα ήθελε βάσει σχεδίου να εμπλέξει στο ”βρώμικο” παιχνίδι της μία χώρα, που πάντα είχε ανθελληνικές θέσεις.

Οι Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων Ακρωτηρίου και Δεκέλειας είναι δύο περιοχές της Κύπρου υπό Βρετανική διαχείριση ως Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος, διοικούμενες ως Περιοχές Κυρίαρχων Βάσεων του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι βάσεις δημιουργήθηκαν  μετά από την ανεξαρτησία και την μετάβαση της Κύπρου από Αποικία του Στέμματος σε ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος.

Το Ηνωμένο Βασίλειο απαίτησε και πέτυχε την κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου υπό μορφή στρατιωτικών βάσεων, λόγω της στρατηγικής θέσης της Κύπρου στη Μεσόγειο Θάλασσα, προς όφελος των Βρετανικών συμφερόντων.

Αυτές οι βάσεις, των οποίων το καθεστώς καθορίστηκε από τη Συνθήκη  ίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1960, ορίστηκαν ως «κυρίαρχες βάσεις» ανεξάρτητες από τη νήσο της Κύπρου την εποχή εκείνη.

Πηγή

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ