Να πως το Bloomberg αντιλαμβάνεται τον ρόλο και τις προτάσεις που πρέπει να κάνει η Α.Μέρκελ σε Ελλάδα ,Κύπρο και Τουρκία προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης στη ΝΑ. Μεσόγειο.

«Όταν η Τουρκία και η Ελλάδα έφτασαν στο χείλος του πολέμου to 1996, τα τηλεφωνήματα από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον προς τους ηγέτες και των δύο χωρών, τους έπεισαν να αποσυρθούν. Τώρα  οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζουν και πάλι  θέματα, αυτή τη φορά στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτή τη φορά όμως οι όντως απρόθυμες προσπάθειες του Προέδρου των ΗΠΑ Ν.Τραμπ για την εξάλειψη των εντάσεων, δεν  φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα.

Μετά την παρέμβαση της Γερμανίδας Καγκελάριου Α.Μέρκελ, και οι δύο πλευρές ηρέμησαν, αλλά μόνο για λίγο. Η εχθρότητα μεταξύ τους εμφανίστηκε πολύ γρήγορα. 

Τα συμφέροντα τώρα είναι πολύ υψηλότερα από αυτά  του 1996. Τότε, η σύγκρουση ήταν κυρίως γύρω από ένα σύμπλεγμα νησίδων στο Αιγαίο Πέλαγος. Τώρα, επικαλούνται αξιώσεις για την υποστήριξη ισχυρισμών αποκλειστικών δικαιωμάτων γεώτρησης για μεγάλες αποθέσεις φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Είναι  πλέον δυνατόν να υπάρξει γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση. Με τις ΗΠΑ να στερούνται τόσο τη θέληση όσο και την επιρροή στους συμμάχους, θα πρέπει να παρέμβει αποτελεσματικά, η Μέρκελ. 

Η Τουρκία είναι απομονωμένη. Άλλες χώρες με ενεργειακά συμφέροντα σε αυτά τα ύδατα, ειδικά η Κύπρος, η Αίγυπτος και το Ισραήλ, έχουν επίσης παράπονα εναντίον της Άγκυρας, και συμπορεύονται με την Ελλάδα. Ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν ζήτησε οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και πρόσφατα έστειλε αεροπλανοφόρο και αεροσκάφη στην περιοχή. Η κυβέρνηση Τράμπ, έχοντας αποτύχει να επιλύσει την κρίση, θα μπορούσε να την κάνει χειρότερη επιλέγοντας αυτή τη στιγμή για να άρει το μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι απίθανο να αγνοηθεί. Η στρατιωτική περιπέτεια της Τουρκίαςστο εξωτερικό, ιδίως στη Λιβύη και τη Συρία, του επέτρεψε να αποσπάσει την προσοχή στο εσωτερικό του από την κουραστική κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας και την κακοδιαχείριση του από την κρίση του Covid-19, ενώ αναμένεται να ενισχυθεί επίσης από τα πρόσφατα ευρήματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στην άλλη ακτή της Τουρκίας, στη Μαύρη Θάλασσα.

Ακόμα κι έτσι, ο Ερντογάν ακούει τη Μέρκελ. Κατόπιν αιτήσεώς της, σταμάτησε τις τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες κοντά στην Κύπρο τον περασμένο μήνα, συνεχίζοντας μόνο όταν η Ελλάδα ανακοίνωσε συμφωνία θαλάσσιων συνόρων με την Αίγυπτο, παρόμοια με μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης πέρυσι

Η Μέρκελ ωστόσο έχοντας δείξει ότι μπορεί να κάνει τους κύριους πρωταγωνιστές της αντιπαράθεσης να σταματήσουν, πρέπει να προσπαθήσει να διαμεσολαβήσει για μια μόνιμη λύση. Βοηθά  σε αυτό το γεγονός ότι η Γερμανία  είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος των ενδιαφερομένων μερών και ότι το Βερολίνο κατέχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ένταξη της Τουρκίας στο φόρουμ αερίου της Ανατολικής Μεσογείου θα ήταν ένα καλό μέρος για να ξεκινήσει η Μέρκελ. Αυτό έγινε από τα παράκτια κράτη για να δημιουργηθεί μια περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου και ένας κόμβο εξαγωγών στην Ευρώπη. Η Τουρκία έφυγε επειδή το φόρουμ περιλαμβάνει την Κύπρο, την οποία η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει. Η ένταξη θα επέτρεπε στην Τουρκία ένα μερίδιο των πόρων και την πρόσβαση σε μηχανισμούς επίλυσης διαφορών .

Το να πείσουμε την Τουρκία και την Κύπρο να συμφωνήσουν σε αυτό θα ήταν μια πρόκληση για κάθε διαμεσολαβητή. Η Ελλάδα και οι άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι της Μέρκελ, που ενοχλούνται από την αδιαλλαξία του Ερντογάν σε άλλα θέματα, ενδέχεται να εμποδίσουν  κάτι τέτοιο.  Η Μέρκελ βέβαια θα μπορούσε να τους υπενθυμίσει ότι η πρόσβαση στα αποθέματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, προσφέρει στην Ευρώπη την καλύτερη εναλλακτική λύση για την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, ενώ θα πει στην Τουρκία και την Κύπρο ότι η Ευρώπη είναι η λογική αγορά του φυσικού αερίου 

Αυτό φαίνεται  να αποτελεί τη  βάση για συνομιλίες. Εάν η Μέρκελ επιμείνει, μπορεί να κάνει τη διαφορά».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ