Οι διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία εντείνονται συνεχώς από την ΕΕ  ενόψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τ. Ερντογάν δήλωσε πως η Ευρώπη επιθυμεί να έχει μία εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, εκφράζοντας παράλληλα την πλήρη στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο

Ο  Καγκελάριος της Αυστρίας, Σ. Κουρτς, προειδοποίησε επίσης πως «εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Ερντογάν να συνεχίζει, και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο».

Η δήλωση αυτή του Κουρτς προκάλεσε την αντίδραση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε πως «η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αξίες της είναι η παραμορφωμένη ιδεολογία που εκπροσωπεί ο Καγκελάριος».

Σε αυτές τις δηλώσεις απάντησε με την σειρά του ο Αυστριακός ομόλογός του, Α. Σάλενμπεργκ, ξεκαθαρίζοντας πως «η Αυστρία θα συνεχίσει να μιλά τελείως ξεκάθαρα, όταν η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τις αρχές του κράτους δικαίου ή εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες ως μέσο πίεσης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε επίσης ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζ. Λεντριάν, χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαράδεκτη» την παραβίαση του ελληνικού θαλάσσιου χώρου από την Τουρκία. Ξεκαθάρισε επίσης ότι «το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας» αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη στην Ευρω-μεσογειακή διάσκεψη στην Κορσική αναμένεται να συναντηθούν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Ε. Μακρόν με δύο θέματα να μονοπωλούν τις συζητήσεις του, την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών.Νωρίτερα οι δύο άνδρες ενδέχεται να συναντηθούν στο Παρίσι για την υπογραφή της Στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας, με κύριο θέμα τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και τις αγορές γαλλικών οπλικών συστημάτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ